Een doorn in het oog van veel van mijn klanten; rommeltjes in huis. Een interieur oogt al gauw minder gezellig als er overal spullen liggen die er eigenlijk niets te zoeken hebben. Maar hoe voorkom je nou een rommelig huis? Ik geef je mijn tips als interieurstylist. Oh en ik ben zelf ook best een rommelkont, dus ik begrijp het helemaal als het ook met deze tips af en toe nog een chaos blijft ;).

Eerst opruimen

Dit klinkt natuurlijk makkelijk, maar zonder deze stap ga je nooit een opgeruimd en leuk gestyled huis krijgen. Op YouTube en Google zijn talloze tips van allerhande opruimgoeroe’s te vinden, dus ik ga hier niet heel diep op in. Mijn tactiek is overigens om het per hoekje of per ruimte aan te pakken. Ik pak een Albert Heijn boodschappenkrat en gooi daar alles in wat ik eigenlijk weg uit die ruimte wil hebben. Dan ga houd je een gezellige ruimte over zo’n overbodige rommeltjes. Kan je daarna gaan bedenken wat je met de inhoud van het krat gaat doen haha. Vaak kan er best wel wat weg. Soms zet ik zelfs zo’n krat gewoon een tijdje weg zonder ernaar om te kijken. Dan zie je vanzelf dat de items die erin zitten helemaal niet bijdragend zijn aan je leven. Kun je daarna makkelijker afscheid nemen.

Zorg voor opbergruimte

Hier zie ik het bij veel klanten die mij om interieuradvies vragen nog fout gaan. Er is niet voldoende opbergruimte. Als je zorgt dat je altijd ook opbergruimte integreert in je interieurplan, passend bij jouw stijl, dan kun je veel rommel voorkomen. In een stoer interieur past een industriele boekenkast van hout, in een vintage interieur kun je een mooie brocante servieskast kwijt. Ontwerp je nieuwe interieur dus niet met het idee “ja maar dan ga ik alles wel opruimen”, want dat is echt een illusie. Je zult altijd rommeltjes blijven hebben, die je even ergens neer wilt kunnen leggen. En om te voorkomen dat die allemaal op de eettafel belanden, kun je dan maar beter voor een goede én mooie opbergkast zorgen.

rommelig huis voorkomen
Opbergruimte is essentieel!

Gebruik de hoogte en loze hoekjes

Een andere tip die ik vaak geef, is om de hoogte van je woning te benutten bij het opruimen. Dus koop een zo hoog mogelijke kledingkast (wat haalbaar is onder het plafond natuurlijk). Met de ruimte boven je kledingkast doe je namelijk over het algemeen niks. Door een zo hoog mogelijke kast te kopen, kun je daar weer extra opbergruimte creëren. Zeker in een wat kleiner appartement zonder zolder of berging is dit echt heel belangrijk. Zo kun je je extra dekbed kwijt, weekendtassen en je wintersportkleding. Ook loze hoekjes achter bijvoorbeeld een deur kunnen prima dienen als extra opbergplek. Met een smalle dichte kast tover je dit zo om in een extra plek om je rommel uit het zicht te houden.

Maak één rommelmandje

Iedereen kent dit concept wel; de rommeltjes die op de eettafel of in de hal belanden. Dingen die je eigenlijk nog wel nodig gaat hebben, maar die niet perse een vaste plek hebben. Mijn advies is om hier altijd een “rommelmandje” voor te hebben. Een leuk mandje dat je ergens op een handige plek zet, waar je die kleine rommeltjes in kunt gooien. Of het nou je sleutels zijn, de reader van je bank, een staatslot dat je nog moet incasseren, hier kun je het even tijdelijk “opbergen”. Je kunt zo’n mandje bijvoorbeeld ook prima in een leuke open kast neerzetten. Door je rommeltjes te centreren op één plek, zorg je dat je huis minder rommelig oogt. En als het mandje vol is, is het tijd om dingen definitief op te ruimen of weg te gooien.

Accepteer

En als laatste: accepteer rommel in huis. Je interieur wordt over het algemeen nooit zoals op de Pinterest plaatjes, dus dat is een kwestie van accepteren. Je moet er immers ook leven. En misschien je kinderen en/of huisdieren ook nog wel. Dan wordt het helemaal een onhaalbare kaart om je huis altijd perfect opgeruimd te houden. Accepteer dat het een beetje rommelig is en je hebt een stuk minder stress 😉

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!