De Noordermarkt in Amsterdam is één van m’n favoriete plekken om vintage kleding te scoren. Ik ben er op maandagochtend dan ook regelmatig te vinden op zoek naar de echte parels tussen alle vintage items. Vandaag een lijstje met mijn tips voor het vinden van de beste vintage kleding op de Noordermarkt, of natuurlijk op een andere kledingmarkt, zoals het Waterlooplein.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding kan je helpen met de meest prettige shop-ervaring. Als je goed wilt kunnen “graven”, is een praktische outfit heel handig. Zorg dat je lekker wat bewegingsruimte hebt en dat je handig kunt bukken (geen korte rokjes!). In de winter kan het behoorlijk koud zijn in de kramen, dus zorg dan voor een goede warme outfit met laagjes. Er zijn natuurlijk niet echt paskamers op de markt, dus als je kleding wilt kunnen passen kun je hier bij het uitzoeken van je outfit al rekening mee houden. Ik kies bijvoorbeeld graag voor een legging en daarop verschillende laagjes kleding al naar gelang de temperatuur die dag is. Zo kun je makkelijk van alles passen, zonder half in je blootje te hoeven staan midden op de markt.

Meenemen

Als je een praktische outfit hebt gekozen, is een goede tas ook nog een must-have voor de ultieme Noordermarkt ervaring. Je kunt meestal wel tassen krijgen bij de kraampjes, maar een eigen tas meenemen is altijd fijn. Ik kies altijd voor een grote shopper die ik cross-body kan dragen. Dan heb ik m’n handen vrij. Daarnaast is dat een handige tas om kledingstukken aan te hangen die ik later wil passen. Een andere goede optie is een grote blauwe Ikea tas als je flink hoopt te gaan scoren. Soms neem ik ook een karretje mee. Je weet wel, zo’n soort “oma” boodschappen karretje. Deze is ook heel handig om al je vondsten in te verzamelen. Contant geld meenemen is verder handig, maar je kunt in principe ook altijd in de buurt wel pinnen en je items even reserveren tot je dat gedaan hebt.

tips vintage kleding Noordermarkt
tips vintage kleding Noordermarkt

Vintage kleding scoren op de Noordermarkt

Kom op tijd!

Voor de beste vondsten moet je er vroeg bij zijn. In principe gaat de markt om 9.00 uur open, dus het is fijn om er dan wel echt te zijn. Eerder komen kan wel, maar dan zijn er maar een beperkt aantal kramen open.

Ga voor de hoopjes

Je hebt natuurlijk verschillende type kramen op de Noordermarkt (maar ook op bijvoorbeeld het Waterlooplein). Zo zijn er kraampjes waar alle kleding netjes uitgehangen is en er zelfs soms een geïmproviseerde paskamer aanwezig is. Deze kunnen goede items hebben, maar voor de echte koopjes zul je wat meer moeite moeten doen. De echte pareltjes voor een prikkie vind ik altijd in de kramen met de zogenaamde “hoopjes”. De kleding ligt op de grond en er zijn een soort bakken gecreëerd met afscheidingen tussen de bergen kleding. Zo kun je per type kledingstuk in een hoopje graven. Zie je de hoopjes op de grond nog niet helemaal zitten? Er zijn ook kramen die de kleding op een berg op een tafel uitstallen. Dat graaft net wat makkelijker.

Ga met een open blik

Kijk eens wat verder dan de kleding waar je normaal naar zou kijken. Zo heb ik de tofste items tussen de mannenkleding gevonden (vooral goed voor toffe oversized vintage vesten vind ik). Soms vind je opeens een designerstuk in een berg met verder niet zo boeiende kleding. Ook maten zeggen niet altijd wat, zeker bij vintage kleding. Ik trek dus in principe alles even aan wat ik interessant vind om te zien hoe het staat en zit.

Check de kleding goed

Ik ben dol op mooie materialen en voel dus graag de stoffen in de bergen kleding. Als je er een beetje bedreven in bent, vind je zo heel makkelijk de zijden blousjes en mooie wollen truien. Het is natuurlijk vintage kleding, dus er kunnen mankementen zijn. Zorg er dus voor dat je de kleding wel even goed checkt voordat je afrekent. Ik vind kleine mankementen meestal geen probleem, maar items die echt kapot zijn of vlekken hebben, laat ik liggen. Snuffel ook aan de kleding, om zeker te zijn dat er geen vieze (rook)lucht aanzit.

Onderhandel met respect

Op de markt kun je natuurlijk onderhandelen over prijzen. Op de Noordermarkt zijn er kraampjes waar er al prijzen bijstaan of waarbij kleding gelabeld is. De kramen met de “hoopjes” kleding hebben meestal geen prijs erbij staan. Vaak zijn er echter wel een soort van vaste prijzen per type kledingstuk. Vraag hier dus even naar. Als je meerdere dingen meeneemt, kun je dan wel wat onderhandelen over een korting. Ik denk daarbij wel dat het altijd belangrijk is om respectvol te blijven en de sfeer gezellig te houden. De ondernemers werken hard en de prijzen zijn vaak al heel redelijk.

Info Noordermarkt

De Noordermarkt vol vintage kleding, interieur en accessoires vind je elke maandag op het plein aan de Noorderkerk in Amsterdam. Op zaterdag is er ook een markt, maar dan is het grotendeels met biologische boodschappen (ben ik ook bijna wekelijks wel te vinden ;)). Er is dan een kleiner assortiment aan vintage kleding en overige items.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!