Een vloer is een behoorlijk bepalend onderdeel van een interieur en ik zie dus geregeld klanten die hier (terecht) behoorlijk lang over twijfelen. Want welke keuze is nou de beste voor jouw interieur? En hoe weeg je de verschillende opties af? Dit zijn mijn tips als interieurstylist voor het kiezen van de juiste vloer voor jouw interieur.

Begin met de praktische kant

Waarschijnlijk heb je de neiging om eerst te kijken naar welke vloer jullie mooi vinden en welke per definitie niet. Ik probeer klanten altijd te stimuleren om eerst nog een stapje terug te doen. Kijk eens naar de samenstelling van jouw gezin en hoe jij de woning wilt gebruiken. Heb je kinderen en/of huisdieren? Houd je totaal niet van stofzuigen/dweilen? Of juist wel? Is er vloerverwarming en hoe is de isolatie van je woning verder? Allemaal punten om mee te nemen in je afweging bij het kiezen van een vloer. Een vloer moet naar mijn idee namelijk niet alleen mooi zijn, maar ook bij jouw levensstijl passen. Een aantal tips per type vloer:

Gietvloer

Hier krijg ik heel veel vragen over. Wij hebben zelf thuis ook een gietvloer, dus ik kan je zowel tips geven uit mijn eigen ervaring als vanuit ervaringen die ik bij klanten zie. Vaak krijg ik de vraag of je “er alles op ziet”. Dat klopt grotendeels, zeker bij een strakke gietvloer zonder veeg. De vraag die ik stel is vervolgens hoe erg je dit vindt. Kijk je heel kritisch naar je vloer en kan je niet tegen stofjes en dierenhaar? Dan is dit misschien niet de vloer voor jou. Vind je het helemaal niet erg om minimaal dagelijks te stofzuigen of ben je niet zo kritisch op stof op de vloer? Dan kan dit weer zomaar wel wat voor je zijn. Of er snel krassen op een gietvloer komen, vind ik persoonlijk heel erg verschillen per leverancier. Ook zijn er superveel soorten gietvloeren, dus zeker niet alleen de basic grijze varianten.

PVC vloer

Praktisch en vaak ook budgetvriendelijk. PVC vloeren zijn er ook in ontzettend veel uitvoeringen, van de stoere betonlook pvc tot de warme visgraat eikenhout look. Deze vloeren geven net als een gietvloer vaak een hoog rendement van je vloerverwarming. Ze zijn daarnaast vaak nog nét iets praktischer en minder krasgevoelig met kinderen of huisdieren. Maar hoe mooi het houtpatroon op het PVC ook kan zijn, het is natuurlijk geen echte houten vloer en zal ook nooit helemaal die uitstraling krijgen.

Houten vloer

Ik heb veel klanten die een houten vloer prachtig vinden. Ik ben het daar meestal wel mee eens, maar ook een houten vloer heeft z’n praktische nadelen. Zo vond ik het met onze kwijlende hond bijvoorbeeld geen optie. Ik heb geen zin om de hele dag achter hem aan te lopen met een doekje en elke keer meteen de vloer te dweilen als ie gedronken heeft. Ook met druppelende tropische planten moet je oppassen. Vloerverwarming en een houten vloer kan zeker gecombineerd worden, maar houd er wel rekening mee dat het rendement van je verwarming dan vaak toch iets minder is dan met een “dunne” gietvloer.

interieuradvies nieuwbouwwoning Utrecht

Type woonstijl

Pas nadat je goed nagedacht hebt over dit soort praktische bezwaren, raad ik je aan om te gaan kijken welke woonstijl het beste bij jullie past. Begin gewoon eens met een moodboard op Pinterest te maken. Dan zie je al gauw de overeenkomsten. Bij een industriële woonstijl is een betonlook vloer natuurlijk te gek en kun je ook eens kijken naar stoere tegels of PVC. In een bohemian interieur is dit weer wat minder goed te combineren, dus dan zul je eerder bij een houten vloer uitkomen. Of wat dacht je van kurk?

De rest van de inrichting

Kijk behalve naar je woonstijl ook eens naar de andere items in huis of de verdere keuzes die je gaat maken. Als je de rest van het interieur al heel strak en industrieel hebt ingericht, is die tegelvloer misschien toch minder handig. Dus heb je al overal zwart stalen deuren, een zwarte strakke keuken en verder ook gebruik van stoere materialen? Dan kan je interieur net te kil worden als je ook nog voor een betonlook vloer gaat. Een houten vloer kan dan juist een mooi warm contrast maken met de rest.

Heb je aan de andere kant juist weer veel hout in huis? Houten frontjes op je keuken, houten meubels en misschien wel die o-zo hippe houten wandpanelen? Dan kan een houten vloer er echt een Finse sauna van maken. In dat geval kan een strakke gietvloer juist een mooie basis vormen.

Budget

Als laatste natuurlijk ook goed om je budget te bepalen. Of misschien juist wel als eerste, want zeker als je een beperkt budget beschikbaar hebt, zullen er een aantal opties afvallen. De prijzen verschillen behoorlijk per aanbieder en per aantal vierkante meters dat je nodig hebt, maar over het algemeen kun je stellen dat een houten vloer en gietvloer de duurdere opties zullen zijn. Een PVC vloer is vaak wat budgetvriendelijker en laminaat kun je voor een nog lagere prijs neerleggen.

Houd er bij het vaststellen van je budget trouwens wel rekening mee dat een vloer best bepalend is voor de rest van je interieur en dat een goede vloer echt heel wat jaren mee kan gaan. Persoonlijk zou ik bijvoorbeeld eerder investeren in een goede vloer als basis dan in meubels. Die kun je prima ook wat goedkoper op de kop tikken of zelfs tweedehands. De juiste vloer kieze kan je zo 10 jaar (en meer) woonplezier opleveren!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!