Een goed lichtplan kan je keuken echt een boost geven. Niet alleen heb je voldoende functioneel licht nodig bij het koken, maar ook sfeerverlichting mag je zeker niet vergeten. Ik zet vandaag mijn tips op een rijtje voor de juiste verlichting in de keuken.

Functioneel licht

Spots onder bovenkastjes

Heb je een keuken met bovenkastje? Dan is dat een ideale plek om verlichting aan te brengen waarmee je het werkblad uitlicht. Door meerdere spots aan te brengen onder de bovenkastjes, zorg je voor voldoende functioneel licht. Handig tijdens het koken! Deze verlichting gebruik je dus vooral op het moment dat je in de keuken bezig bent. Wil je de spots ook meer als sfeerverlichting inzetten als je niet aan het werk bent in de keuken? Dan raad ik je aan om te werken met dimmers. Op die manier kun je de intensiteit van het licht bepalen. Let er wel even op dat als je led verlichting hebt je dan ook bijbehorende led dimmers moet kiezen.

Functionele verlichting zonder bovenkastjes

In een keuken zonder bovenkastjes mag voldoende functionele verlichting uiteraard ook niet ontbreken. Veel keukens hebben in plaats van bovenkastjes een stoere wandplank. Hier kun je ook prima verlichting onder aanbrengen. Houd hier bij het laten maken van de wandplank al rekening mee, zodat je dit direct kunt laten inbouwen.

Wanneer je geen wandplank in de keuken hebt en geen bovenkastjes, kun je natuurlijk prima uit de voeten met inbouwspotjes in het plafond. Zorg er wel voor dat deze voldoende licht op het werkblad ook geven als je staat te koken. Heb je geen verlaagd plafond? Dan is een rails met spots een prima alternatief.

verlichting keuken
verlichting keuken

Sfeerverlichting in de keuken

Verlichting boven het kookeiland

Boven een kookeiland is het natuurlijk zaak om in eerste plaats te kiezen voor de juiste basis, met voldoende licht om bij te werken. Maar het kookeiland is ook een hele leuke plek om wat meer sfeerverlichting aan te brengen. Met een aantal hanglampen op een rijtje zorg je voor een speelse toevoeging aan het ontwerp van je keuken.

Decoratieve verlichting in de keuken

Ook zonder kookeiland heb je vaak wel de mogelijkheid om een aantal decoratieve hanglampjes toe te voegen aan de keuken. Zeker wanneer je geen bovenkastjes hebt, zijn hanglampen een ideale opvulling van de ruimte boven je werkblad. Hang bijvoorbeeld drie leuke lampenkapjes op in een rijtje boven het aanrecht. Geen plek voor dit soort hanglampen in je ontwerp? Kijk dan eens of een mooie wandlamp kan passen in jouw keuken. Ook kunnen een aantal wandlampen een prima alternatief zijn voor de eerder genoemde inbouwspots. Let er wel even op dat ze voldoende licht op je werkomgeving verspreiden als je ze als alternatief voor spots wilt gebruiken.

Andere ideeën

Ben je nog in de fase van het ontwerpen van een nieuwe keuken voor je woning? Dan kun je nog eens verder kijken naar meer dan de standaard verlichting in de keuken. Misschien heb je ergens wel een leuk nisje in de keuken waar je decoratie in gaat zetten? Dan is het extra mooi om dat ook sfeervol uit te lichten.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!