Kamerplanten zijn wat mij betreft onmisbaar in ieder interieur. Wel vraagt het iets meer aandacht dan andere vormen van inrichting. Je zult je planten van goede verzorging moeten voorzien, want anders zijn ze geen lang leven beschoren. Daarom vandaag mijn 5 beste tips om je kamerplanten in leven te houden.

Planten

Kies de juiste plant voor de juiste plek

Niet elke plek in huis is geschikt voor elke kamerplant. Planten hebben verschillende behoeften en gaan dus per definitie dood als je daar niet in kunt voorzien. Heb je een leeg hoekje waar je graag een plant wil plaatsen? Kies dan een plant die past bij de omstandigheden op die specifieke plek. Dus niet lukraak planten die je mooi vindt in het tuincentrum inladen in je karretje. Verdiep je eerst in wat je kunt bieden en welke kamerplant het daar goed op doet. Zo willen veel tropische planten als de bananenplant een plek in huis met veel zonlicht. En maak je een schaduwliefhebber als de Sansevieria juist weer blij met een wat meer donker hoekje in huis. Een goed idee dus om je te verdiepen in de lichtinval en zonligging van je woning, voordat je een nieuwe plant gaat uitzoeken. Informatie hierover vind je bijvoorbeeld op mijnplant.info.

Geen tocht

Tocht is voor veel kamerplanten funest. Wil je je planten dus in leven houden? Zorg dan dat er geen koude luchtstromen langs je groene vrienden gaan. Met name in de winter kan de koude lucht van buiten zorgen voor een te grote temperatuurschommeling voor je planten. Een aantal planten zijn wel wat beter bestand tegen tocht. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vetplanten en kamerplanten met stevige bladeren, zoals de Sansevieria of Yucca.

Niet verplaatsen

Veel kamerplanten zijn best een beetje eenkennig. Staan ze eenmaal op een plek in huis waar ze het naar hun zin hebben? Verplaats ze dan liever niet. Vooral de wat meer gevoelige planten kunnen met een meter verplaatsen al helemaal in de mineur raken. Zo heb ik weleens m’n Alocasia Zebrina een stukje verschoven toen ik de woonkamer anders wilde indelen. Dit werd me niet in dank afgenomen en je zag dat ie al gauw z’n bladeren liet hangen. Sindsdien laat ik dus m’n beide Alocasia’s strak op hun eigen plek staan. Dan kun je ze echt jarenlang in leven houden (ik heb ze beide al zo’n 7 jaar)!

kamerplanten in leven houden

Niet teveel water!

In een poging goed voor een plant te zorgen, gebeurt het helaas toch vaak dat je juist teveel water geeft aan je groene vriend. Dit komt meestal voort uit goede intenties, maar juist té natte wortels is echt funest voor de meeste planten. Door de juiste hoeveelheid water te geven, kun je je planten in leven houden. Die hoeveelheid is voor elke plant anders én wisselt ook nog eens gedurende het veranderen van de seizoenen. Mijn beste tip om te zorgen dat je de juiste hoeveelheid geeft, is door altijd eerst goed aan de potgrond te voelen. Dus niet op goed geluk eens per week al je kamerplanten water geven, maar echt per plant checken of dit nodig is. Voor de meeste planten werkt het prima om de bovenste laag van de potgrond droog te laten worden voordat je een nieuwe gift water toedient. Vetplanten en cactussen verlangen dan natuurlijk juist weer nog minder frequent een gieterbeurtje.

Vergeet de luchtvochtigheid niet

Ondanks bovenstaande tips nog steeds problemen met het in leven houden van je kamerplanten? Dan kan het zijn dat het aan de luchtvochtigheid in jouw woning ligt. Zeker in de winter, wanneer je de centrale verwarming flink aan hebt staan, kan de lucht voor bepaalde planten te droog worden. Met name tropische planten, als de bananenplant en Alocasia, zijn gewend aan een vrij hoge luchtvochtigheid. Je kunt dus proberen om de luchtvochtigheid in je woning hoger te krijgen, met bijvoorbeeld speciale luchtbevochtigers. Geeft dt niet voldoende effect? Dan vinden veel planten het ook fijn om gewoon met water uit de plantenspuit besproeid te worden. Doe dit dan minstens eens per week.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!