Ben jij ook een enorme koffieliefhebber? Ik wel! Elke dag drink ik wel een paar kopjes koffie, liefst zwart. Sinds een aantal jaar hebben we een hele fijne koffiemachine en daarvoor zoek ik ook met liefde de lekkerste koffiebonen uit. Vandaag 5 tips om thuis de beste koffie te drinken.

1. Investeer in een goede machine

Al heel wat jaren zetten wij koffie met een volautomatische bonenmachine. Dat vinden we fijn werken en je hebt lekker snel een goede kop koffie. Wel is er veel kwaliteitsverschil in de volautomaten. Jarenlang hadden we een vrij goedkope machine die het op zich prima deed. Maar toen we zijn overgestapt op een dure machine van hoge kwaliteit merkten we wel een behoorlijk verschil. Nog lekkerder vind ik de koffie die ik bij vrienden drink die een pistonmachine hebben. Maar dit kost wel iets meer tijd qua voorbereiding, dus voor ons luie koffiegenieters is dat voorlopig nog even geen optie. Investeren in een goede machine kan wel degelijk van invloed zijn op je bakkie, dus bepaal bij aanschaf goed wat jij belangrijk vindt. Zo hebben wij bijvoorbeeld een machine die alleen zwarte koffie kan zetten. We drinken zelden andere soorten koffie, dus voor die gevallen heb ik gewoon een losse melkopschuimer.

2. Koop de juiste koffiebonen

Vroeger gebruikten wij altijd “gewoon” supermarktbonen voor onze koffies, maar tegenwoordig koop ik langzaam gebrande koffiebonen van een goede kwaliteit. Wij laten deze altijd versgebrand thuisbezorgen, zodat we altijd de meest verse bonen in onze machine hebben. Een enorm verschil in smaak met de supermarkt varianten! Verder is het natuurlijk ook altijd een kwestie van smaak, dus ik raad je aan om gewoon van alles uit te proberen. Dan kom je vanzelf tot een merk dat jij het lekkerste vindt smaken. Overigens kun je ook nog eens goed naar de instellingen van je machine kijken, want die kunnen natuurlijk ook van invloed zijn op de smaak.

tips voor de lekkerste koffie thuis

3. Koffiebonen bewaren

Een ander heel belangrijk aspect aan een goede bak koffie thuis zetten, is de manier waarop je je koffie bewaart. Dit deed ik voorheen altijd in een leuke glazen pot, want dat stond zo gezellig op de wandplank in de keuken. Dit is absoluut niet de slimste manier en ik ben hier dan ook mee gestopt. Inmiddels heb ik een speciale container met ventiel om ze zo lang mogelijk goed te houden. Het idee hierachter is dat je de bonen dan zoveel mogelijk luchtdicht bewaart. Daarnaast bewaar je ze hiermee ook meteen in het donker, wat de houdbaarheid en kwaliteit ook ten goede komt. Heb je niet zo’n speciaal koffie bewaarblik? Dan kun je de bonen ook op een donkere plek in de zak bewaren en deze goed afsluiten met een clip.

4. Niet teveel bonen in de machine

Hierop aansluitend is het dus verstandig om niet teveel koffiebonen tegelijk in het bonencompartiment van je koffiemachine te stoppen. Vaak zijn dit soort compartimenten namelijk voorzien van transparante wanden en zijn deze niet luchtdicht, waardoor er teveel zuurstof en licht bij je bonen komt. Vul dus liever steeds kleine beetjes aan voor een optimaal bakje koffie.

5. Verwarm je kopjes

Dit vind ik dus zo fijn! Koffie zetten in voorverwarmde kopjes. Maakt voor mij echt een wereld van verschil (of dat zit misschien vooral in m’n hoofd). Wij hebben dus ook een losse kopjeswarmer naast onze koffiemachine staan (die nu overigens helaas even kapot is maar dat terzijde). Je hoeft hier trouwens geen fancy apparaat voor aan te schaffen. Sommige koffiemachines bieden deze functie aan, maar je kunt ook even je kopjes voorverwarmen met wat heet water.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!