Een traprenovatie uitbesteden is best prijzig, zeker in de huidige tijd. Steeds vaker kiezen mensen er dus voor om zelf hun trap te renoveren. Moeilijk? Niet perse! Ook voor een onervaren klusser is dit te doen. Ik neem je mee in de verschillende stappen en opties als jij je trap weer helemaal netjes wil maken.

Trap renovatie; materiaalgebruik
Er zijn heel veel opties qua materiaalgebruik als je je trap gaat (laten) renoveren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van overzettreden van één van de volgende materialen:
- Laminaat: krasbestendig, betaalbaar en verkrijgbaar in talloze kleuren
- PVC: waterbestendig, kras-vast en sterk
- SPC: een stevige variant van PVC met een extra harde kern
- Eikenhout: een tijdloze en natuurlijke look met een luxe uitstraling
- Vinyl: flexibel, geluiddempend en onderhoudsvriendelijk
- Betonlook: een stoere, industriële sfeer aan je interieur
Natuurlijk zijn er hiernaast nog optionele extra’s, zoals o.a. antislipstrips.

DIY trap renovatie, het stappenplan
Zin om zelf aan de slag te gaan met je trap? Dan kun je het volgende stappenplan volgen om de trap weer helemaal als nieuw te maken. Check ook zeker even wat video’s op YouTube om een goed beeld te krijgen van hoe je dit het beste kunt aanpakken (dit helpt mij altijd enorm bij klusprojecten).
1. Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Natuurlijk begin je eerst met het bepalen van materialen en kleur. Op Pinterest kun je superveel inspiratie opdoen. Check deze mooie voorbeelden en kies daarna wat het beste bij jouw smaak en interieur past.
De trap moet uiteraard ook voorbereid worden voor dit klusproject. Alle oude trapbekleding moet er namelijk af. Verkijk je hier niet op, want afhankelijk van ondergrond, materiaal en gebruik van bijvoorbeeld lijm, kan dit best een grote klus zijn. Als je er niet aan begint, weet je echter niet hoe makkelijk het misschien gaat. Dus verstand op nul en maak die trap helemaal kaal door bekleding, lijmresten en spijkers te verwijderen. Hoe egaler de ondergrond, hoe makkelijker de rest van de renovatie gaat zijn.
2. Opmeten en zagen
Dan komt de daadwerkelijke renovatie. Met een speciale trapspin kun je exact uitmeten hoe je de overzettreden op maat kunt zagen. Handig is het hierbij om de traptreden allemaal een nummer te geven, zodat je niet in de war raakt. Voor de grote rechte stukken gebruik je een lineaalzaag en voor de kleine hoekjes werk je met de decoupeerzaag.
3. Plakken maar!
Vanaf hier begint het lekker op te schieten. Nu is het zaak om alle overzettreden op de juiste plek te bevestigen. Je begint bovenaan en werkt zo langzaam naar beneden. Heb je een dichte trap? Dan bevestig je nu ook meteen de stootborden met lijm.
4. Afwerking
Tenslotte kun je het geheel nog afwerken met o.a. uitloopprofielen. Dit geeft een netter beeld. Voor extra veiligheid kun je overwegen om antislipstrips toe te voegen.
Niet zelf klussen? Besteed het uit!
Ik kan me helemaal voorstellen dat je een volledige traprenovatie zelf doen best een uitdaging vindt. In dat geval kun je deze klus natuurlijk ook uitbesteden. De professionals pakken jouw trap snel en netjes aan en dan kun je meteen genieten van een splinternieuwe trap. Hier lees je alles over een traprenovatie met montage.

Styling van de trap
Zelf heb ik de trap in onze huidige woning meermaals geverfd. Op deze manier kun je op relatief eenvoudige wijze een heel andere look creëeren in het trapgat. Dit kan natuurlijk wel alleen als je trap verder netjes is en niet bekleed is. Je kunt er dan net als ik voor kiezen om zelf je trap te verven met Sigma traplak. Vergeet ook de wanden niet! Met bijvoorbeeld behang als een soort lambrisering langs de trap creëer je ook een heel gaaf effect (zie uitgelichte foto bovenaan dit artikel). Een ander idee dat ik klanten ook vaak aanraad, is het werken met wanddecoratie. Een gallery wall in het trapgat vind ik bijvoorbeeld een geweldige én simpele manier om wat extra creativiteit in huis te brengen.
Tenslotte
Of je de traprenovatie nou uitbesteedt of dat je zelf aan de klus gaat; een mooie trap doet veel voor je interieur. Wil je het echt tot in de puntjes aanpakken? Dan zou ik het lekker door een professional laten doen en je zelf vooral richten op keuzes van kleur en materialen.
Geef een reactie