Toen ik recent een foto op Instagram postte van mijn urban jungle, kwamen er veel enthousiaste reacties op één van de plantjes. De zaagcactus bleek geliefd bij velen. Helemaal logisch, want het is een heel grappige plant om te zien. De verzorging is absoluut niet moeilijk, dus ook als je geen enorme groene vingers hebt, is dit een plant voor jou. Ik vertel je er iets meer over.

Een bloeiende cactus

De zaagcactus wordt ook wel de bladcactus genoemd, maar zijn officiële naam is de Epiphyllum Anguliger. De term zaagcactus is eigenlijk gewoon een hele goede beschrijving van deze leukerd. Het is een cactus met een soort platte golvende bladeren (hoewel dit eigenlijk meer stengels zijn dan bladeren). Ook is er een kans dat ie in bloei gaat komen. Dan zul je zien dat er witte bloemen in je cactus gaan komen (van wat ik gelezen heb zelfs met een diameter van wel 15 cm). Dit is mij helaas nog niet gebeurd. Overigens las ik ook dat de bloemen slechts één nacht bloeien, dus de kans dat je ze in de prachtige staat ziet is ook nog eens klein.

De zaagcactus is een soort kruising tussen een gewone plant en een hangplant. Je zult zien dat nieuwe stengels eerst de lucht in groeien en uiteindelijk later gaan hangen. Dit geeft een grappig effect, waarbij er een combinatie ontstaat van hangende stengels en een soort stekels van rechtop staande stengels.

zaagcactus

Verzorging van de zaagcactus

Hoewel het om een cactusachtige gaat, is de zaagcactus geen woestijncactus. Dit betekent dus dat ie niet geniet van volle zon en amper water. De zaagcactus zet je het beste op een lichte plaats of een plek wat meer in de schaduw, maar dus niet in de volle zon. Geef hem geregeld een scheutje water, maar zorg dat de grond niet nat blijft tussendoor. Helemaal droog zoals bij de gewone cactus is echter ook niet de bedoeling. Met één keer in de week een scheutje kom je waarschijnlijk prima uit. Zoals bij elke plant geldt: check gewoon regelmatig even de grond, dan weet je of je goed zit.

zaagcactus

Stekken

Stekken van de zaagcactus is op zich geen ingewikkeld karwei. Wel heb je enorm veel geduld nodig kwam ik achter. Een stekje neem je door heel gemakkelijk een stengel af te snijden met een scherp mesje. Deze stek kun je vervolgens direct in de (stek)grond zetten. Nu is het zaak om de grond steeds iets vochtig te houden. Ik stekte mijn zaagcactus ongeveer 2 maanden geleden. Het stekje groeit inmiddels zelf nog steeds rustig door, maar er zijn helaas nog geen nieuwe stengels bijgekomen. Als je veel geduld hebt, zou dit uiteindelijk wel moeten gebeuren. Ik ben benieuwd of dit mij gaat lukken!

Ben jij al in het bezit van deze grappige plant? De meeste tuincentra verkopen de zaagcactus, maar je kunt hem ook online bestellen (waarbij de kwaliteit naar mijn mening beter is dan de planten die ik in het tuincentrum zag).

Dit artikel bevat een affiliate link.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!