Het is inmiddels hartje winter. De temperaturen zijn nog vrij hoog voor de tijd van het jaar, maar er zou best nog weleens een strenge winter aan kunnen komen. Misschien ben je in huis wel lekker aan het opruimen als frisse start van het nieuwe jaar? Vergeet je tuin niet! Met deze winterse tuintips komt jouw tuin ook de koude maanden door.

Sfeer creëren met licht

Ook in de winter kun je nog zorgen voor een gezellige sfeer in de tuin. De kerstverlichting kun je prima nog even laten hangen. Vind je dat te kerstig en ben je daar wel klaar mee? Met andere sfeerlampjes maak je je tuin in de winter ook een stuk gezelliger. Zeker wanneer het zo vroeg donker is, vind ik knusse lampjes een heel leuk effect geven in de tuin. Ik heb bijvoorbeeld nog steeds m’n lichtslingers hangen van afgelopen zomer. Deze werken op zonne-energie en dat werkt in de winter ook verbazingwekkend goed! Zo gaan m’n lampionnetjes nog steeds elke avond aan zo gauw het donker wordt.

tips tuin winter
Lampionnen op zonne-energie in de tuin

Tuinmeubelen opbergen of afdekken

Veel tuinmeubelen zijn eigenlijk niet helemaal geschikt om het hele jaar onbeschermd buiten te laten staan. Het kan vaak wel, maar ze worden er in mijn ervaring niet mooier op. Heb je de mogelijkheid om je tuinset op te bergen in bijvoorbeeld een schuur of garage? Dan komt dit de levensduur ontzettend ten goede. Afdekken is een goede optie als je niet de ruimte hebt om je tuinmeubilair binnen weg te zetten. Beide geen optie? Dan kun je veel tuinsets in principe ook wel buiten laten staan. Zeker een tuinset van kunststof moet hier wel tegen kunnen. Een hardhouten tuinset kan buiten blijven, maar vraagt dan wel echt om wat extra onderhoud. Tuinsets kopen in de wintermaanden is trouwens geen slecht idee. Veel tuincentra hebben nog uitverkoop en je kunt nu meestal een goede aanbieding scoren. En dan kun je zo gauw de eerste zonnige dagen er zijn meteen lekker genieten. Een tuinsetje dat het trouwens ook in de winter goed doet buiten, is een metalen bistrosetje, welke je bijvoorbeeld bij Doabuy koopt. Ideaal voor een klein balkon of klein terras en zo staat er toch wat leuks in je tuin tijdens de winter.

Vergeet de planten niet

Check ook nog even goed je tuin op planten die niet helemaal winterhard zijn. Denk aan tropische of subtropische planten, zoals de olijfboom of palmboom. Zeker als je deze in een pot hebt staan, is het slim om deze af te dekken. Eventueel verplaats je ze zelfs naar een plekje in een schuur. De plant afdekken doe je met een doek of oud laken. Om planten in pot extra te beschermen kun je de pot ook nog voorzien van een laag noppenfolie. Denk er wel even aan om hier gaatjes in te maken, zodat overtollig water afgevoerd kan worden. Als je tuinplanten koopt, zit er meestal een kaartje bij waarop staat tot hoeveel graden de plant winterhard is. Maak van deze kaartjes foto’s en bewaar ze bij elkaar in een mapje in je telefoon. Zo kun je snel alles terugvinden en maatregelen nemen met de weersvooruitzichten.

Vogels voeren

Een andere leuke manier om je tuin wat levendiger te houden in de winter is door het aantrekken van vogels. Door verschillende soorten voer op verschillende plekken in je tuin aan te bieden, trek je allerlei soorten vogels naar je tuin. Daarnaast wil je ze ook van wat vers water voorzien, door elke dag even een bakje of schaaltje neer te zetten. Deze kunnen ze ook gebruiken om te badderen. Heerlijk om vanuit je warme huis uit te kijken op de drukke vogeltjes in de tuin!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!