Een houtkachel in huis blijft populair. Het is een sfeervolle manier om je huis te verwarmen en maakt elke ruimte meteen een stuk knusser. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een houtkachel? En welke houtkachel past bij jouw interieur? Ik geef je mijn tips.

Zijn de mogelijkheden er?

Je begint natuurlijk met de inventarisatie of het plaatsen van een houtkachel überhaupt mogelijk is in jouw woning. Heb je een rookkanaal en voldoet de schoorsteen voor het plaatsen van een houtkachel? Kan de afvoerpijp rechtstreeks naar boven worden geplaatst of wil je deze naar achteren de muur in hebben? En waar zou je dan plek hebben om de kachel te plaatsen? Allemaal dingen die je je eerst moet afvragen. Als je de plaatsing van de kachel bepaald hebt, kun je gaan nadenken over het rendement dat je wilt behalen. Op internet zijn gelukkig genoeg richtlijnen te vinden over welke grootte houtkachel je nodig hebt in welk formaat ruimte. Handig om dat dus ook eerst helder voor jezelf te hebben, voordat je gaat rondkijken voor een geschikt exemplaar. Veel merken bieden kachels aan met een verschillend vermogen, zoals bijvoorbeeld de hoog rendement exemplaren van JAcobus houtkachel.

Type houtkachel voor jouw interieur

Inzet houtkachel

Als je alle mogelijkheden op een rijtje hebt, dan kun je gaan kijken welk type kachel bij jouw interieurstijl past. Er zijn meer klassieke modellen die perfect passen bij een authentieke woning. Is er bijvoorbeeld al een oude open haard in jouw woning? Dan kan je voor een inzet houtkachel gaan.

Vrijstaande houtkachel

Heb je een grote woonkamer en heb je de mogelijkheid om de haard midden in de ruimte te plaatsen? Dan kan dat een heel tof effect geven! Daarnaast zorg je dat de warmte ook meer centraal in de ruimte werkt, wat een hoog rendement op kan leveren. Je hebt hier speciale vrijstaande houtkachels voor, zoals de Jotul kachel. In een ruimte met veel rechte lijnen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rond exemplaar. Dit geeft een speels effect. In een modern en strak interieur kan een rechthoekige houtkachel weer heel mooi tot z’n recht komen.

welke houtkachel kiezen

Hangende houtkachel

Heb je een wat kleinere woonkamer? Dan kun je ook overwegen om voor een hangende houtkachel te gaan. Doordat de vloer hierbij vrij blijft, geeft dit een meer ruimtelijk effect dan een klassieke kachel die op de vloer staat. Ook deze heb je in allerlei modellen waardoor er altijd eentje is die perfect in jouw stijl past.

Inbouwkachel

Als laatste optie zie je tegenwoordig ook steeds meer huizen waarin gekozen wordt voor een moderne inbouw kachel. Als je nog verbouwplannen hebt, is dit een goed moment om deze te overwegen. Zo kun je er o.a. voor kiezen om deze helemaal strak in de wand te bouwen met bijvoorbeeld de tv erboven tegen de muur gepositioneerd. Heb je een andere wand waar je een inbouwkachel wilt laten plaatsen? Dan kun je ook overwegen om meteen een uitsparing mee te ontwerpen waarin je straks je houtblokken kunt opbergen. Dat staat heel knus, maar door de strakke vormen blijft het modern.

Wanneer jouw interieur de mogelijkheid biedt, kun je er zelfs voor kiezen om een inbouwkachel te laten plaatsen die je van meerdere kanten kunt zien. Dit kan heel tof zijn als je een wand hebt als afscheiding tussen bijvoorbeeld de woonkamer en de eetkamer.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!