Een veelgestelde vraag tijdens mijn interieuradviezen; welke lamp kies je nou boven de eettafel? Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van jouw smaak en wensen, maar er zijn wel enkele richtlijnen waarmee ik je wat op weg kan helpen. Met deze tips kies je makkelijk de juiste hanglamp voor boven jouw eettafel.

Vorm eettafel en keuze voor lamp

Allereerst heeft de vorm van de eettafel invloed op welke hanglamp het meest passend is. Met een ronde tafel ben je over het algemeen het minst flexibel hierin. Boven een ronde eettafel staat een enkele ronde hanglamp nou eenmaal het mooist. Alsnog genoeg keuze hierin overigens, want je kunt daarbij ook denken aan een enkele hanglamp met meerdere lichtbronnen, zoals een kroonluchter of gebundelde lamp met meerdere kleine lichtbronnen.

Met een rechthoekige eettafel kun je eigenlijk alle kanten uit. Van een enkele hanglamp in het midden, tot een grote langwerpige hanglamp die zich uitstrekt over de vorm van de tafel, tot meerdere kleine hanglampen naast elkaar. Bij deze vorm tafel is het vaak wel mooi om het langwerpige van de tafel wat te benadrukken, door ook de verlichting over deze vorm “uit te spreiden”. Dus liever geen enkel klein lampje in het midden, maar bijvoorbeeld 2 of 3 lampen naast elkaar. Wil je wel één lamp ophangen? Kies dan voor een wat groter en bijvoorbeeld langgerekter exemplaar.

hanglamp boven eettafel

Interieurstijl en lampkeuze

Als je hebt besloten naar welke vorm en formaat lamp je op zoek bent, kun je eens gaan kijken wat er past bij jouw interieurstijl. Verlichting kan namelijk best bepalend zijn voor de sfeer in een ruimte. Zo was ik laatst bij een klant met forse industriële hanglampen boven de eettafel, terwijl de klant eigenlijk helemaal niet zo van een industrieel interieur hield. De lampen kunnen dan best een stempel drukken op de sfeer en het vervangen ervan geeft dan meteen een compleet andere stijl. Een aantal tips waar je rekening mee kunt houden:

  • Heb je mooie wanddecoratie achter je eettafel hangen? Kies dan voor een kleinere of “open” hanglamp, zodat je de wand goed kunt blijven zien. Zonde om hier hele grote massieve hanglampen voor te hangen. Een glazen bollamp is bijvoorbeeld ook een goed idee.
  • Wil je van de hanglamp boven de eettafel echt een eyecatcher maken? Kies dan voor een opvallende grote lamp, zoals een moderne kroonluchter of design lamp.
  • Veel strakke en stoere elementen in huis en zoek je nog wat meer warmte en sfeer? Kies voor een hanglamp van een natuurlijk materiaal, zoals linnen of rotan.
hanglamp boven eettafel

Plaats van de lamp boven de eettafel

Heb je een mooie hanglamp uitgekozen, dan rijst natuurlijk de vraag hoe je deze het beste kunt ophangen boven de eettafel. Een enkele hanglamp hang je natuurlijk bij voorkeur midden boven de tafel. Wil je de tafel af en toe kunnen verplaatsen of draaien? Dan zijn er tegenwoordig gelukkig ook hele handige flexibele ophangsystemen. Hierdoor kun je de lamp meebewegen als je de tafel verschuift.

Qua hoogte vanaf het tafelblad houd ik voor een hanglamp altijd ongeveer 70 cm aan. Probeer dit natuurlijk ook altijd even zelf uit. Bij sommige lampen ziet het er mooier uit om hem juist wat hoger te hangen. Veel lager is vaak niet handig, aangezien je er dan niet meer onderdoor kunt kijken als je aan tafel zit. Bedenk bijvoorbeeld ook of je graag nog een grote vaas met een boeket bloemen wilt neerzetten. In dat geval is het soms ook handiger om de lamp iets hoger te hangen, zodat bloemen of andere decoratie er nog onder past.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!