Sinds enige tijd begon mijn vertrouwde digitale spiegelreflexcamera kuren te vertonen. In eerste instantie nog sporadisch, later waren de haperingen eerder regel dan uitzondering. In de camerawinkel werd mij verteld dat mijn camera helaas niet meer te redden was. Tijd voor een nieuwe dus. In het huidige tijdperk is er echter een enorme hoeveelheid aan opties waar je uit kunt kiezen. Ik won zoveel mogelijk advies in én maakte een weloverwogen keuze. Ik vertel je vandaag mijn beste tips waar je op moet letten als je een nieuwe camera gaat aanschaffen.
Spiegelreflex of systeemcamera? En welk merk?
Waar je vroeger “gewoon” voor een digitale spiegelreflexcamera ging als je een goede camera nodig had, kun je tegenwoordig ook de overstap naar een systeemcamera overwegen. Er zijn namelijk steeds meer systeemcamera’s op de markt die absoluut niet onderdoen voor de vertrouwde spiegelreflexcamera. Verder had je voor mijn gevoel voorheen met name “kamp Nikon” en “kamp Canon” als je een keuze ging maken. Inmiddels komen er steeds meer merken bij die je serieus moet meenemen in je overweging, zoals bijvoorbeeld Sony en Fujifilm.
Uiteraard is het ook nog zaak om te bedenken of je voor een zogenaamde crop camera of voor een camera met een full frame sensor gaat. Die laatste levert betere foto’s op, maar kost ook een heel stuk meer.
Als je dan eenmaal een beetje duidelijk hebt voor wat voor camera je wilt gaan, kom je vervolgens terecht in de enorme zee aan lenzen waar je uit kunt kiezen. Misschien is deze keuze nog wel belangrijker dan de camera zelf….
Hoe kun je dan in deze wirwar van opties toch een gedegen keuze maken, zonder je wekenlang te moeten verdiepen in technische reviews? Ik pakte dat zo aan:
1. Bepaal je budget
Ik denk dat het belangrijk is om hiermee te beginnen. Je kunt anders oneindig veel opties met elkaar blijven vergelijken en er zal steeds een betere variant te vinden zijn. Alles heeft zijn prijs, dus wanneer je duidelijk hebt wat je uit wilt geven, kun je ook gerichter gaan zoeken. Als ondernemer loont het natuurlijk ook nog om even uit te zoeken wat fiscaal voor jou het meest verstandig is op dit moment. Zo kan je aanschaf bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), waarbij je even moet opletten dat je wel boven een bepaald bedrag uitkomt. Verder zijn er meerdere cameramerken die tegenwoordig de optie tot lease aanbieden voor ondernemers tegen meestal aantrekkelijke voorwaarden. Ook iets om te overwegen.
Houd er bij het bepalen van je budget overigens wel rekening mee dat je er met alleen de aanschaf van een camera en een lens niet bent. Het viel me op dat ik veel extra geld kwijt was aan allerlei benodigdheden. Zo kwam mijn camera zonder oplader en zonder SD-kaart. Ik kocht dus nog een extra batterij, losse oplader, SD-kaart en een tas. Daarnaast sloot ik een verzekering af voor 3 jaar (wat met zo’n camera eigenlijk bijna onmisbaar is).
2. Waar ga je de camera voor gebruiken?
Is het een hobby of is het werk? Wanneer het voor je werk is, welke aspecten zijn dan in jouw vak het meest belangrijk? Mijn camera moest geschikt zijn voor professionele fotografie en dan met name van interieurs. Natuurlijk schiet ik ook graag leuke portretten van vriendinnen (of de hond), maar dit is puur hobby. Het belangrijkste aspect van mijn camera moest dus worden dat ie geschikt zou zijn voor het schieten van professionele interieurfoto’s. Natuurlijk zag ik allerlei leuke features die ik zou willen hebben, zoals filmen in 4K, een megasnelle autofocus die ook nog eens speciaal dierenogen trackt, etc., maar deze dingen zijn niet nodig bij het fotograferen van een huis. Ik heb dan ook uiteindelijk geïnvesteerd in een dure lens die ik voor het werk kan gebruiken en heb voor de hobby een goedkopere lens gekozen, die ook prima voldoet.
3. Kijk naar je huidige fotografie
Bij het vak “interieurfotografie” denk je al gauw aan een extreme groothoeklens en die heb ik dan ook momenteel in m’n bezit voor m’n oude camera. Toch begon ik me af te vragen of die extreme groothoek wel zo nodig zou zijn bij mijn nieuwe camera. Ik zoom m’n groothoeklens namelijk nooit ver uit en gebruik hem dus met name in de minder wijde range. Van alle kanten kreeg ik adviezen, waarbij de ene met juist wel de groothoek aanraadde en de andere zei dat ik deze niet nodig zou hebben. Lastig! Ik besloot eens te kijken naar mijn huidige foto’s. Zou ik deze ook kunnen schieten zonder die extreme groothoeklens? Ja, dat kon, kwam ik achter. Het achterwegen laten van de extreme groothoek is volgens mij dus een verstandig besluit, hoewel af en toe nog de twijfel toeslaat. Op dit moment (met de camera enkele dagen in m’n bezit) mis ik hem absoluut niet en mocht dit later wel het geval zijn, dan moet ik hem maar alsnog aanschaffen.
4. Vraag advies maar blijf bij jezelf
Dit klinkt een beetje tegenstrijdig, maar ik zal uitleggen wat ik bedoel. Toen ik op Instagram meldde dat ik op zoek was naar een nieuwe camera, kreeg ik direct een hoop (ongevraagd) advies mijn inbox in. Aan de ene kant fijn, aan de andere kant raakte ik ook erg in de war van alle tegenstrijdige tips. Ook bezocht ik twee winkels (van dezelfde keten nota bene), waar me in beide winkels heel iets anders aangeraden werd (qua lenzen). Verder keek ik zo’n beetje elke camera review die op YouTube te vinden was en uiteindelijk kreeg ik zowat het idee dat er geen enkele “perfecte” keuze zou zijn.
Ik besloot een collega fotograaf een berichtje te sturen, die naar mijn idee precies de foto’s maakt zoals ik ze ook zou willen maken. En zo zat ik recent bij interieurfotograaf Muk van Lil aan de keukentafel om haar camera en lenzen te testen. Muk werkt in hetzelfde vakgebied en snapte precies wat ik nodig had. Ik kon direct alles testen en werd opeens wél heel zeker van m’n keuze.
Moraal van dit verhaal: vraag advies, maar laat je niet teveel beïnvloeden door alle tips. Als het even kan, vraag dan iemand om tips die precies die foto’s maakt, die jij ook zou willen maken met je nieuwe uitrusting. En als je de kans krijgt om iemands camera dan ook echt te testen, zou ik dit zeker aanraden. Het uittesten in de winkel vond ik namelijk weinig bijdragend.
Wat heb ik gekozen?
Ik ben uiteindelijk voor de Sony A7 II camera gegaan, een systeemcamera met een full frame sensor. Daarbij heb ik twee lenzen aangeschaft; de Sony 24-70 mm f2.8 GM en de Sony 50 mm f1.8. Ik schrijf nog een blog over m’n ervaringen met dit systeem, maar m’n eerste indruk van m’n aanschaf is enorm goed.
Geef een reactie