Dit is een vraag die ik als interieurstylist vaak krijg. In veel gevallen is de keuze van een vloerkleed een lastige en worden er geen keuzes gemaakt of wordt er bijvoorbeeld gegaan voor een te klein vloerkleed. Een goed vloerkleed kan heel veel doen voor een ruimte en ik neem je vandaag mee in een aantal overwegingen bij de keuze voor een tapijt in je interieur.

Stijl van het vloerkleed en je interieurstijl

Uiteraard wil je dat een nieuw vloerkleed past in jouw interieurstijl. In een heel strak interieur is bijvoorbeeld een Oosters tapijt een minder logische keuze en in een kleurrijk interieur is een egaal wit kleed juist een no-go. Toch wil ik bij dit punt meteen opmerken dat juist het mixen en matchen van stijlen met vloerkleden een heel tof resultaat kan geven. Hoe gaaf is bijvoorbeeld een stoer industrieel interieur met een groot vintage Perzisch tapijt? Vaak staat zo’n authentiek vloerkleed juist heel goed op een strakke betonnen vloer.

In een licht en rustig Scandinavisch interieur komen vaak moderne tapijten weer beter tot hun recht en in een bohemian huis past een kelim tapijt perfect. Wat ik meestal zie bij mijn klanten is dat een vloerkleed één van de laatste keuzes is bij de inrichting van een interieur, dus vaak weet je dan al heel goed wat jouw interieurstijl is. Je kunt daardoor de keuze voor een vloerkleed goed op de rest afstemmen. Maak dus voordat je gaat shoppen een duidelijke keuze in welke stijl vloerkleed in jouw woonkamer (of misschien wel slaapkamer) moet komen en houd je aan dat plan.

welk vloerkleed past bij mijn interieur

Inblenden of eyecatcher?

Daarop aansluitend kun je ook nog overwegen om te gaan voor een vloerkleed dat rustig “inblendt” met de rest van het interieur of juist voor een tapijt dat een eyecatcher vormt in het geheel. Ga je voor optie 1? Waak er dan voor dat het niet teveel ton-sur-ton wordt allemaal. Dus lichte vloer met een beige bank en een vloerkleed in ongeveer dezelfde kleur. Dan wordt het allemaal heel saai en vlak. De kleur mag best in lijn zijn met de rest van het kleurgebruik, maar zorg wel dat er een duidelijk contrast is met onderdelen als de vloer en de bank.

Een tapijt gebruiken als eyecatcher in je woonkamer is wat mij betreft altijd een goed idee. Het is minder “in your face” dan bijvoorbeeld een felgekleurde wand of bank en daarnaast ook nog makkelijk omwisselbaar. Zijn de wanden in jouw woning nog vrij neutraal en zoek je naar iets om echt nog even wat extra sfeer en persoonlijkheid neer te zetten? Dan mag een opvallend vloerkleed niet ontbreken.

welk vloerkleed past bij mijn interieur

Vorm en formaat

Dan is het natuurlijk de vraag voor welke vorm en welk formaat tapijt je gaat. De meest gemaakte “fout” hierbij is het kiezen van een te klein vloerkleed. Dit zie ik veel gebeuren bij mijn klanten en dat is eigenlijk heel zonde. Meet dus thuis eerst even goed na welk formaat vloerkleed het beste zal staan. In de zithoek is het vaak het mooist als de bank er nog deels op kan staan. Dus zorg er bijvoorbeeld voor dat in elk geval de voorpoten van de bank op het kleed kunnen staan. Je kunt ook gaan voor een heel groot formaat vloerkleed en daar zelfs de gehele bank opzetten. Dit geeft ook een heel mooi en knus effect en je maakt van je zithoek nog meer een “eiland” in je woonkamer.

Ook bij een vloerkleed onder de eettafel is het een kwestie van even zorgvuldig nameten voordat je op pad gaat om er eentje te kopen. Zorg er bij voorkeur voor dat alle stoelen er helemaal op kunnen staan. Ik moet eerlijk zeggen dat dit bij ons thuis net niet helemaal het geval is, maar ik ben gewoon erg gehecht aan het kleed dat er ligt.

De grootste keuze heb je uit rechthoekige vloerkleden, maar ook een rond tapijt kan een overweging zijn. Zeker in een strak huis met veel rechte vormen, kan juist een rond kleed een welkome en speelse afwisseling zijn. Houd er rekening mee dat veel ronde vloerkleden een beperkte diameter hebben, waardoor ze in een ruime zithoek wat minder goed tot hun recht kunnen komen. In zulke gevallen adviseer ik klanten bijvoorbeeld om een rond kleed te combineren met een rechthoekige.

welk vloerkleed past bij mijn interieur

Het combineren van vloerkleden

Meerdere vloerkleden met elkaar combineren kan een ontzettend leuk en creatief effect geven! Combineer eens verschillende vormen, texturen en kleuren met elkaar als je durft. Nog een beetje huiverig dat het te druk wordt? Begin dan met een neutraal en egaal gekleurd rechthoekig vloerkleed met daarbij een rond kleed van natuurlijke materialen (bijvoorbeeld van jute).

Hoogpolig of laagpolig?

Tapijten zijn er natuurlijk ook nog eens in allerlei verschillende materialen, texturen en afwerkingen. Heel grof zou je kunnen zeggen dat de keuze vooral gaat tussen hoog- of laagpolig. Een hoogpolig vloerkleed geeft een gezellig en knus effect. Zeker als je een interieur hebt met veelal strakke en gladde materialen, kan een hoogpolig tapijt een mooie en warme aanvulling zijn. Een laagpolig vloerkleed daarentegen is vaak een stuk praktischer en meestal ook goedkoper. Met kinderen en/of huisdieren zal dit waarschijnlijk je voorkeur hebben. Een laagpolig kleed hoeft niet meteen ook ongezellig te zijn of goedkoop te ogen. Door kleurencombinaties en bepaalde wijze van weven van het kleed kan het toch een luxe en warme uitstraling hebben. Houd er vooral rekening mee dat een laagpolig kleed vaak ook wat lichter is, waardoor het sneller zal verschuiven. Een antislip onderkleed biedt meestal uitkomst.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!