In mijn zoektocht naar een leuke vakantiebestemming in Friesland, kwam ik uit bij de waterlodges van Pean Buiten. We boekten meteen en vorige week verbleven we een midweek op dit leuke vakantiepark. Ik vertel je mijn ervaringen.

Vakantiehuisjes in Friesland

We zochten naar een mooie plek in Friesland waar we zowel zouden kunnen verblijven als ook een bootje konden huren. Via Instagram kwam ik op het account van Pean Buiten. De huisjes zagen er superleuk uit en door de ligging direct aan een zeilschool kun je hier ook meteen bootjes huren. We boekten een midweek in huisje Ljurk. Er zijn in totaal 12 waterlodges op dit kleinschalige park en elk huisje heeft een eigen (Friese) naam.

We kozen voor huisje Ljurk vanwege het feit dat er stond dat dit huisje heel rustig lag op het park. Dit klopte helemaal! Bij aankomst zagen we direct dat ons huisje aan het einde lag van het park en helemaal verscholen tussen de bomen. Veel privacy dus. Het huisje heeft hierdoor geen eigen aanlegsteiger, wat sommige andere huisjes weer wel hebben. Voor ons maakte dit niet zoveel uit. Alle huisjes liggen sowieso heel leuk verspreid over het kleine park en je bereikt je huisje met een klein schelpenpad. De auto parkeer je op de parkeerplaats aan het begin en er zijn handige karretjes beschikbaar waarmee je je bagage makkelijk mee kunt nemen.

Pean Buiten
Pean Buiten
Pean Buiten

De waterlodge bij Pean Buiten

De waterlodge waar wij in verbleven, is geschikt voor vier personen. Er zijn twee slaapkamers, ieder voorzien van twee eenpersoonsbedden. Ook ideaal met vrienden dus! De huisjes zijn echt net nieuw, dus alles ziet er echt perfect en heel stijlvol uit. Er is een fijne keuken aanwezig, die van alle apparatuur voorzien is. De zithoek ligt wat hoger, waardoor je rondom een fijn uitzicht hebt vanuit de vele grote ramen. Wij hadden onze hond niet mee, maar in een groot deel van de huisjes is het wel toegestaan om een hond mee te nemen.

Pean Buiten ligt direct aan Zeilschool Pean. Hier zijn ook zeilkampen en worden zeildagen georganiseerd voor scholen. Wij waren er nog net voor de schoolvakanties begonnen, maar er waren wel scholen met kinderen die zeilles kregen. Heel leuk! Houd er wel rekening mee dat de kinderen in hun enthousiasme natuurlijk wat lawaaiig zijn. De eerste avond ging dit tot een uur of 23.00 door en was ik daardoor wel blij dat wij in het meest afgelegen huisje zaten. Ik heb de indruk dat je in de huisjes heel dichtbij de zeilschool de kinderen nog wel wat beter hoort. De overige avonden hebben we trouwens geen kinderen gehoord en waren er alleen overdag groepen die aan het zeilen waren. Dit is heel leuk om naar te kijken.

Pean Buiten
Pean Buiten

Een bootje huren bij Pean

Bij het reserveren van het huisje hadden we ook meteen een elektrische sloep gereserveerd. Je kunt ook kiezen voor verschillende zeilbootjes trouwens, eventueel met schipper. Het leek erop dat alle sloepjes verhuurd waren, dus we waren blij dat we dit al van tevoren geregeld hadden. Voor twee dagen betaalden we €300. Helaas hadden we behoorlijk wat regen tijdens ons verblijf, dus we hebben ervoor gekozen om niet ook nog een dagje een zeilbootje te huren. Wel waren de mensen van Pean Buiten zo lief om ons de sloep gratis nog een extra dag aan te bieden. We hadden de sloep gehuurd voor de dinsdag en de woensdag, maar omdat het woensdag zo regende, mochten we de sloep donderdag ook nog gebruiken. Deze was die dag niet verhuurd. Dat was superfijn! Zo hebben we die donderdag toch nog in droog weer kunnen varen.

Pean Buiten

Vanaf Pean Buiten kun je heel veel leuke routes varen. Je vaart vanaf de steigers zo de Wijde Ee op en vanaf daar kun je veel kanten op. Wij hebben een rondje gemaakt via het nationaal park de Alde Feanen, wat heel leuk was. Je krijgt een kaart mee bij de huur van de sloep. De bootjes zijn voorzien van een elektrische motor, wat heel prettig en stil is. Aan het eind van de dag leg je hem weer aan de stekker en de volgende dag kun je weer op pad.

In de omgeving

Mocht je in de omgeving willen kringlopen, dan is dat zeker een aanrader! Ik zoek op vakantie altijd via de Kringloop app naar de kringloopwinkels in de buurt. Dit keer hebben we een uitgebreide tour gedaan langs meerdere winkels in Leeuwarden, Grou en Tjalleberd. Het kringlopen in Friesland was een groot succes, dus op regenachtige dagen kan ik je dit zeker aanraden. Verder hebben wij geen dingen ondernomen in de omgeving, dus daar kan ik je geen tips over geven.

Een aanrader?

We willen zeker nog eens terugkomen! Ik denk dat het met wat mooier weer nog veel leuker kan zijn om lekker het water op te gaan en misschien dan ook wel te gaan zeilen. De huisjes van Pean Buiten vond ik in elk geval enorm leuk en alles was perfect geregeld.

We betaalden €560 voor een midweek (maandag t/m vrijdag) en voor het bootje betaalden we €300 voor twee hele dagen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!