Al jaren schrijf ik op mijn blog met regelmaat positief over het platform Vinted. Ik koop en verkoop graag kleding via deze app voor tweedehands kleding. Ik ben er echter achtergekomen dat er op dit moment veel dingen misgaan bij Vinted en ik wil je daarom hiervoor waarschuwen. Zeker omdat ik zie dat mijn oude blogs hierover nog heel vaak gelezen worden.

Wat is het probleem?

Ik kwam er enkele dagen geleden achter dat ik een terugbetaling niet ontvangen had. Op 3 april deed ik een aankoop bij een verkoper die de transactie eigenlijk direct annuleerde. Daar was ik niet blij mee, want het waren twee items die ik graag wilde kopen. Maar goed, dit kan gebeuren en ik dacht er verder niet zo bij na. Pas recent ontdekte ik dus opeens dat het geld dat ik betaald had aan die koop nooit meer terug op mijn rekening was bijgeschreven. Ik had een deel van de aankoop, 18 euro, betaald met mijn Vinted portemonnee. Dat was direct teruggestort in de portemonnee in de app. Maar de rest van het bedrag, 133 euro, had ik betaald met iDeal. Via mijn bankrekening dus. Dit bedrag is nooit teruggestort door Vinted, ondanks dat het volgens de app allemaal afgehandeld is.

Wat doet Vinted?

Je kunt via het “i” teken hulp vragen. Dan kun je aanklikken dat je een terugbetaling niet hebt ontvangen. Vinted komt dan met een standaard melding dat ze problemen hebben met terugbetalingen op het moment en dat dit binnenkort opgelost zal worden. Er lijkt verder alleen heel weinig te gebeuren.

Hoe groot is het probleem?

Toen ik dus opmerkte dat ik mijn terugbetaling niet ontvangen had, zag ik na een korte Google actie dat ik lang niet de enige ben. De verschillende review sites en ook fora staan vol met exact dezelfde verhalen. Mensen ontvangen geen terugbetaling, krijgen geen of moeizaam contact met Vinted en daar zag ik ook dat er veel mensen al nog veel langer wachten. Sommige mensen krijgen het verzoek een bankafschrift te sturen naar Vinted om aan te tonen dat ze de terugbetaling niet ontvangen hebben, wat uiteraard een belachelijk verzoek is.

En nu?

Ik heb zelf mijn ervaring op Instagram gedeeld, aangezien ik me in het verleden ook altijd positief uitgelaten had over Vinted. Daarop kreeg ik een hoos aan berichten in mijn inbox met gebruikers met hetzelfde euvel. Bij de één gaat het om enkele tientjes, bij sommige een paar honderd euro. Van een volger kreeg ik de tip dat consumentenprogramma Radar hier ook al mee bezig is. Op hun website vind je een oproep waar je je kunt melden als je ook niet betaald bent door Vinted.

Tenslotte

Ik hoop dat Vinted deze problemen heel snel gaat verhelpen. Wat mij overigens in het verkeerde keelgat schiet, is dat ik zie dat ze de afgelopen weken wel weer constant influencer campagnes hebben. Zo zie ik op mijn Instagram weer regelmatig influencers voorbijkomen die het platform Vinted aanprijzen in een betaalde samenwerking (opvallend vind ik daarbij dat dit vaak influencers zijn die bijna dagelijks een nieuw H&M pakketje “unboxen” op hun Instagram, maar dan opeens roepen juist dol te zijn op tweedehands kopen via Vinted, maar dat terzijde…). Blijkbaar kan Vinted deze mensen wel betalen, maar is het terugbetalen van hun gebruikers erg lastig.

Update mei 2023

Inmiddels heb ik exact een maand later m’n terugbetaling ontvangen. Een snelle poll op Instagram laat zien dat een deel van de mensen inmiddels ook is terugbetaald. Een ander deel wacht wel nog op zijn geld. Hopelijk wordt het allemaal heel snel opgelost.

styled by sabine signature

Ps. Ik zal dit artikel ook linken in mijn oude Vinted blogs waarin ik nog wel positief vertel over dit platform. Deze blogs staan immers vrij hoog in Google en worden elke maand zeer goed gelezen. Als ik zo in elk geval een aantal mensen kan waarschuwen, zou dit al iets helpen.

Ps2. Ik ben me ervan bewust dat er momenteel weer af en toe herhalingen op tv zijn van het programma Eigen Huis en Tuin Lekker Leven. In één van deze afleveringen vertel ik mijn tips voor verkopen op Vinted en praat ik ook enthousiast over Vinted. Dit is zoals gezegd een herhaling en ten tijde van de opnames had ik nooit een probleem gehad met Vinted.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!