Deze vraag krijg ik geregeld voorgelegd door mijn interieuradvies klanten. Ze spenderen uren op Pinterest, hebben tig toffe borden samengesteld van prachtige interieurs, maar waarom krijg je dat dan niet vertaald naar je eigen interieur? Het antwoord op deze vraag bestaat uit verschillende onderdelen. Daarom vandaag een complete blog gewijd aan de reden waarom het jou toch maar niet lukt om dat Pinterest interieur te vertalen naar je eigen huis.

Type woning

Hier begint het vaak mee. Ik wijs geregeld klanten op het feit dat de huizen die ze bekijken op Pinterest totaal niet te vergelijken zijn met hun eigen woning. Als je op Pinterest wegkwijnt bij de meest prachtige authentieke chateau’s met blitse interieurs, dan wordt de 1-op-1 vertaling hiervan naar je eigen 13 in een dozijn rijtjeshuis vaak toch een uitdaging. Een voorbeeld van een tijdje terug was een stel dat een te gek plaatje had gezien van een jaren 30 woning met hele hoge plafonds, uitgesproken ornamenten en authentieke details, waarbij alle wanden donkerblauw waren geverfd. Dat zag er natuurlijk waanzinnig uit! Ik moest ze alleen helaas teleurstellen dat het donkerblauw verven van alle wanden van hun nieuwbouwhuis helaas niet dit effect zou gaan opleveren.

Natuurlijk zijn er op Pinterest ook genoeg interieurs te vinden in meer “doorsnee” woningen, die met een beetje creativiteit prima te kopiëren zijn naar je eigen woning. Maar wees je er dus op bedacht dat de gehele stijl, formaat en sfeer van een woning zeker ook bijdraagt aan het uiteindelijke resultaat. Leuk voor je moodboard deze plaatjes, maar zoek ook zeker even naar woningen die iets meer vergelijkbaar zijn met die waar je zelf in woont.

Pinterest is niet altijd praktisch

Toegegeven; Pinterest staat vol met fantastische Ikea hacks, ideeën om meer bergruimte te creëeren en tips voor het inrichten van een kleine woonkamer. Toch zijn de inspiratieplaatjes die klanten aan mij laten zien vaak van het kaliber “mooi maar niet zo praktisch”. Hartstikke tof om als uitgangspunt te nemen voor de inrichting, maar het 1-op-1 kopieren resulteert meestal niet in een leefbaar huis. Zo zijn de keukens op Pinterest vaak prachtig gestyled zonder bovenkastjes met alleen wat goed uitgedachte decoratie op een mooie zwevende wandplank. In het echte leven zal je merken dat die wandplank toch al gauw weer volstaat met keukenbenodigdheden als servies, kookboeken en voorraadbussen. Geen probleem natuurlijk, maar houd er wel rekening mee als je lekker fanatiek die prachtige keukens aan het pinnen bent.

Hetzelfde geldt voor de inrichting van de woonkamer. Vaak zie je óf weinig opbergruimte/kasten óf is een vitrinekast bijvoorbeeld helemaal perfect gestyled met wat weloverwogen decoratieve items. Dat je die kast zelf vervolgens gaat gebruiken voor allerhande rommeltjes, speelgoed en de inkomende post zie je dan weer niet op Pinterest ;).

Kinderen en huisdieren bestaan niet (of zijn ook perfect gestyled)

Heb je huisdieren en/of kinderen? Dan weet je vast dat die niet altijd een garantie zijn voor een Pinterest-perfect interieur. Helemaal logisch. Op Pinterest kom je gewoon niet zo snel foto’s tegen met hysterisch kleurrijk kinderspeelgoed verspreid door een woonkamer of de lelijke drinkbak van de hond in de keuken.

Professionele fotografie

Een ander puntje om rekening mee te houden tijdens je volgende Pinterest-sessie is dat de mooie beelden vaak door een professionele fotograaf geschoten zijn en daarnaast ook soms nog afgestyled door een stylist. Natuurlijk geldt dit niet voor alle beelden, maar voor een deel zeker. Er is dus precies de juiste belichting, er worden soms nog wat correcties uitgevoerd en er wordt gezorgd dat een interieur er zo beeldig mogelijk op staat. Je eigen interieur haalt het hier dan ook niet bij op die druilerige dag in januari. Zelf gooi ik bij het fotograferen van ons interieur ook vaak wat troep aan de kant om een zo leuk mogelijk plaatje te maken. Die troep is dus zeker wel in huis aanwezig ook hier.

Gebruik van filters

Zeker bij het bekijken van kleuren in een interieur moet je er rekening mee houden dat er op platforms als Pinterest en ook Instagram vaak filters gebruikt zijn over beelden. Dat geeft een prachtig en sfeervol effect, maar het laat de werkelijke kleuren vaak net iets anders uitkomen. Heerlijk om lekker bij weg te dromen dus, maar ga niet af op één plaatje waarop je denkt dat de muurkleur perfect is. Kijk zeker ook even verder rond (op Pinterest zelf en op Google), voordat je lukraak een verfkleur uitkiest van één Pinterest – of Instagram plaatje.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken die ik tegenkom waarom het maar niet lukt om thuis zo’n Pinterest interieur na te bootsen. Helemaal niet erg! Pinterest blijft een top medium voor het opdoen van inspiratie, maar ook voor het vinden van juist leuke huishoud- en opberghacks. En als je met bovenstaand lijstje een beetje door de perfecte plaatjes heen kunt kijken, kun je hier prima thuis je eigen draai aan geven.

Kom je er niet uit? Dan help ik je uiteraard graag met een interieuradvies aan huis.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!