De capsule wardrobe; hippe term voor het hebben van een gering aantal kledingstukken. Voor velen ontstaan uit een duurzaamheidsmissie, voor anderen uit een idee van minimalisme of het sneller kunnen samenstellen van een outfit. Hoe dan ook, de capsule wardrobe is hot. Ik zie veel collega influencers erover posten en de boeken en cursussen hierover vliegen je om de oren. Het deed me beseffen dat ik zelf dan wel op zoek ben naar meer duurzaamheid in m’n kledingkast, maar zeker geen capsule wardrobe heb of nastreef.

Wat is de capsule wardrobe?

Online lees ik verschillende dingen over wat nou exact een capsule wardrobe is. Of je nou 37, 33 of 30 kledingstukken zou moeten hebben, welke items nou wel of niet meetellen voor dit totaal en of je nou wel of geen kleurrijke items nodig hebt in je capsule wardrobe. Ingewikkeld, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je met een gering aantal kledingstukken je kledingkast samenstelt en op deze manier ook alle items uit je kast gebruikt. Ik las bijvoorbeeld ook dat de meeste mensen maar 20% van hun kleding dragen in 80% van de tijd. Zonde natuurlijk en ik ben dan ook helemaal voor het doen van meer weloverwogen aankopen die je met veel plezier gaat dragen.

De capsule wardrobe is echter niet mijn ding. Het past gewoon niet bij me. Ik geniet van de mooie kledingstukken die ik in mijn kast heb en zou echt niet blij worden van een kast vol met basics. Want dat is wat er vaak ook geadviseerd wordt bij de capsule wardrobe: koop veel basics en je kunt deze dan eindeloos combineren. Dit is natuurlijk een logische gedachte. Van 30 hysterische jasjes maak je geen echte outfits, dus als je zo’n geringe kledingkast wil hebben, zit je toch vast aan een hoop basic stukken om überhaupt iets te combineren met elkaar. Ik zou dan dus wel m’n “hysterische items” missen. Dat ene gekke Jimi Hendrix jasje…. ja, die kun je natuurlijk niet bij die 30 items doen, want dan is er alweer één plaats vergeven aan een item dat je lang niet dagelijks draagt.

Een hysterisch jasje

Dat Jimi Hendrix jasje (zoals ik hem altijd noem) is op zichzelf wel een duurzame en weloverwogen aankoop. Ik kocht hem namelijk op de markt, gevonden in een grote berg vintage kleding. En sindsdien draag ik hem graag. Draag ik hem meermaals per week? Nee. Maar wel geregeld en met veel liefde. Heb ik dan nog 10 andere jassen? Klopt. Bijna allemaal tweedehands of duurzaam geproduceerde items. Absoluut niet capsule wardrobe-waardig, maar ik word er wel heel blij van. Voor mij is het echt een hobby om te bedenken wat ik aan ga trekken, welke items ik allemaal met elkaar zou kunnen combineren en daarmee probeer ik anderen ook te inspireren.

waarom ik geen capsule wardrobe heb
waarom ik geen capsule wardrobe heb

Combineren met kleur en prints

Want dat het goed is om met de inhoud van je kledingkast zoveel mogelijk combinaties te kunnen maken, ben ik het mee eens. Dat idee van de capsule wardrobe vind ik dan ook fantastisch. Ik zal nog weleens een artikel schrijven over hoe ik dat doe met zomer- en winterkleding (nb. voor mij bestaat er niet zoiets als een aparte zomer- en aparte wintergarderobe). Dat je voor het goed kunnen combineren van items vooral veel basics nodig hebt, ben ik het dan weer niet mee eens. Ik draag zelden basics en juist vooral uitgesproken stukken. Juist het mixen van die verschillende opvallende items vind ik een enorm leuk iets om te doen. Dus die ene streepjesbroek met de bloemenblouse en dan weer gecombineerd met een vrolijke gekleurd vest. Ik zou zelf m’n creativiteit toch minder kwijt kunnen in een kledingkast vol met neutrale kledingstukken.

Keypieces?

Ook de term “key pieces” kom ik geregeld tegen bij het hele capsule wardrobe thema. Een essentieel basisstuk, waar je eigenlijk niet zonder zou kunnen. Vaak worden de zwarte blazer, de little black dress en een wit overhemd genoemd als items die onmisbaar zijn. Ik kan je zeggen dat ik geen van allen in m’n kast heb en deze nog nooit gemist heb. Laat je dus niet leiden door allerlei trends en statements over hoe je je kledingkast zou moeten samenstellen. Het is echt niet duurzamer om een kast vol basics te hebben dan een kast vol statement pieces (zo noem ik ze dan maar even).

Houd je dus net als ik van een lekker uitgesproken kledingstijl? Vergeet investeren in de zogenaamde ultieme basisstukken dan en investeer lekker in een item waar je heel blij van wordt. Dat een item lang meegaat en geregeld gedragen wordt, lijkt me een stuk belangrijker dan voldoen aan een voorgeschreven lijstje. Voor mij is dat bijvoorbeeld een rode tuinbroek, een lange fluwelen jas met borduursels en kant en een lange witte jurk. Ik denk dat dit m’n duurste aankopen van dit jaar zijn geweest en ik kan je zeggen dat dit ook m’n meest gedragen items zijn. Keer op keer word ik blij als ik zo’n kledingstuk draag.

Minder nieuwe kleding kopen

Natuurlijk spreekt het duurzame aspect van de capsule wardrobe me aan. Minder kleding kopen is per definitie beter voor mens, dier en natuur. Ik ben nog niet zo ver dat ik heel weinig kleding koop (absoluut minder dan voorheen hoor), maar ik ben wel op een punt dat ik eigenlijk bijna alleen maar voor duurzame en ethisch verantwoord geproduceerde stukken kies. Daarnaast shop ik natuurlijk veel vintage kleding. Ook dit roept dan weer vragen op. Is het bijvoorbeeld oké om een tweedehands aankoop te doen van een fast fashion item? Ik kocht recent een Mango tuinbroek, maar dan wel via Vinted. Ik voel me hier zelf in elk geval goed bij, maar misschien zijn de meningen hier wel over verdeeld.

Hoe dan ook, ik denk dat je lekker een capsule wardrobe moet nastreven als je hier blij van wordt. Voor mij werkt het niet en ik richt me dus liever op verantwoord shoppen en minder nieuwe kleding shoppen. Zo kan ik toch met een goed gevoel genieten van alle mooie kledingstukken in m’n kast en het eindeloos bedenken van nieuwe outfitjes.

Vind je dit trouwens ook een interessant onderwerp? Check dan eens de “Goed Genaaid – De Klerepodcast”. Ik luister hier sinds kort naar en vind het enorm inspirerend!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!