Waarom gaat mijn bananenplant dood?

 • bananenplant musa

Een bananenplant is een plant die je momenteel veel ziet in de winkels. Niet alleen in tuincentra, maar zelfs in de supermarkt kom ik hem geregeld tegen. Toch is dit niet de makkelijkst te houden kamerplant. Mirjam van de blog Een Goed Verhaal schreef afgelopen week een blog over haar ervaringen met kamerplanten. Ik las dat zij al 3 bananenplanten heeft weg kunnen gooien, omdat ze het niet overleefd hadden. Dit bracht me op het idee om dit artikel te schrijven. Want hoewel de bananenplant niet de makkelijkste is, kun je hem met wat extra zorg en aandacht toch in leven houden in huis.

bananenplant roze mand

een snel groeiende dwerg

De bananenplant, oftewel de Musa, die je het meest in huis ziet, is de Dwarf Cavendish. Dit is de wat kleinere versie van de bananenboom, maar ook de dwerg Musa kan enkele meters hoog worden. Een “gewone bananenboom” kan zo’n 7 meter hoog worden. De Musa die wij in huis hebben zou ook makkelijk de 2 tot 4 meter moeten halen (al zal dit jaren duren). Bananen zal je niet zo snel krijgen in je kamerplant; de bananenplant moet echt wel een hoogte van minimaal 2 meter hebben voordat deze in bloei gaat staan.

De bananenplant is wel een hele snelle groeier. Dit viel mij ook direct op toen ik een kleine versie in huis haalde. Elke week zie ik wel minimaal één nieuw blad aan mijn boompje komen. Een goede verzorging en veel aandacht is onontbeerlijk om dit te bereiken, dus lees vooral verder voor al mijn tips hiervoor.

 

waar zet je je bananenplant neer?

De juiste standplaats is voor de bananenplant van levensbelang. Het is een tropische plant, dus het kan hem (bijna) niet licht genoeg zijn. Heb je een raam op het zuiden, dan plaats je hem het liefst aan die kant van je woning. Bij een raam op het oosten of het westen is het zaak hem zo dicht mogelijk daarbij te zetten. De noordkant wordt wel wat lastiger voor deze plant, aangezien hij toch echt tenminste 5-6 uur zonlicht per dag verlangt. Let wel op dat je hem niet laat verbranden in de directe zon (dit geldt natuurlijk voor al je planten).

bananenplant water geven

een dorstige plant

Als je je realiseert dat een bananenplant voor 80% uit water bestaat, kun je je ook meteen voorstellen hoe belangrijk voldoende bewatering is voor deze plant. Waar je bij veel kamerplanten met eenmaal per week een scheutje kunt volstaan, moet je bij de Musa echt een stuk rijkelijker gieteren. Zo geef ik hem momenteel (in de zomer dus) bijna dagelijks water. Belangrijk is om de grond te checken en te zorgen dat deze niet te droog wordt. Zoals de meeste planten houdt de bananenplant ook niet van permanent natte voeten, overdrijf het water geven dus niet. In de winter kun je volstaan met tweemaal per week, maar ook hierbij geldt dat de grond checken het belangrijkste is.

Naast het bewateren van de grond, vindt de bananenplant het ook erg fijn als zijn bladeren besproeid worden. Ik besproei hem zo’n tweemaal per week met de plantenspuit. Je kunt er ook voor kiezen hem in een zomers buitje in de tuin te zetten. Verder zou ik je bij deze plant wel aanraden om geregeld wat plantenvoeding te geven.

bananenplant bruine bladeren

help, bruine bladeren!

Krijgt jouw bananenplant ook bruine randen aan zijn bladeren? Dit is heel normaal! In principe zullen de onderste bladeren altijd bruine randen krijgen en zullen zich aan de bovenkant nieuwe bladeren vormen. Uiteindelijk zullen de onderste bladeren helemaal afsterven en dan kun je ze gewoon afknippen.

Als niet alleen de onderste bladeren bruin worden, maar ook die daarboven, dan is je plant niet tevreden. Hetzelfde geldt voor hangende bladeren. Ook dit is niet de bedoeling. Flink bruine en/of hangende bladeren zijn meestal een teken van te weinig licht en/of te weinig water. Tijd dus om je plant te verplaatsen naar een plek met meer licht en nog eens goed te checken of je voldoende water geeft.

bananenplant musa

de bananenplant laten groeien

Zoals ik al eerder meldde, is een bananenplant een snelle groeier. Als je de verzorgingstips hierboven goed opvolgt, zal je snel nieuwe bladeren kunnen verwelkomen. Houd dus ook goed in de gaten wanneer je de plant moet overpotten. Die van mij kwam in een redelijk kleine pot en heb ik recent een groter huis gegeven. Zo zorg je voor een ongestoorde groei en wie weet heb je dan over een aantal jaar een echte bananenboom van 2 meter hoog in je huis.

 

Ben je benieuwd hoe je je bananenplant kunt stekken? Lees dan zeker nog even mijn artikel hierover met een stappenplan.

2018-07-10T09:30:55+00:0003-09-2017|Planten|7 Comments

7 Comments

 1. Mirjam Hart 4 september 2017 at 09:29 - Reply

  Wat goed! Ik weet wat me te doen staat (stap 1 nieuwe bananenplant kopen…). Thanks voor de tips!

 2. Rosanne 30 december 2017 at 17:54 - Reply

  Ik heb een bananenpont die aan het afsterven is, blijkt deze aan een noordelijk raam te staan (en wellicht ook te droog) :O supergoeie en simpele tips, ik heb ze opgevolgd en ik hoop dat ik mijn plantje kan reanimeren

 3. Jaleesa Isabella 9 oktober 2018 at 10:26 - Reply

  Bedankt voor je geweldige tips. Je hebt antwoord gegeven op al mijn vragen. Ik ga nu gauw de baby’tjes stekken.

 4. Martien 4 november 2018 at 10:50 - Reply

  Ik krijg vaak kleine vliegjes (fruitvliegjes?) rondom de plant / aarde. Weet jij wat ik daar aan kan doen?

 5. Lilian 8 november 2018 at 09:16 - Reply

  Hoi!
  Ik heb sinds januari een bananenplant maar sinds een paar weken (toen de kou begon), zijn alle onderste bladeren gaan hangen, ook rolt het bovenste blad vrijwel niet uit, al is dat nu redelijk normaal omdat het niet meer zo warm is. Ik heb al wel een paar bladeren afgeknipt die echt helemaal slap hingen. Hoe komt het dat de bladeren zo gaan hangen? Ik geef hem niet te veel/ te weinig water, hij was laatst te nat waardoor ik hem een tijdje geen water heb gegeven en heb gewacht dat de grond echt vrij droog was.
  Ik heb van de zomer wel de bananenplant verplaats naar het raam, maar daar krijgt hij niet minder licht dan op de andere plek waar hij stond. Nu de verwarming elke dag aanstaat, sproei ik de plant wel zeker 3 a 4 keer in de week..
  Ik heb wel ooit gelezen dat de bananenplant in de winter aardig veel bladeren kan gaan verliezen, maar de winter moet nog beginnen haha!

  • styledbysabine 13 november 2018 at 09:57 - Reply

   Ha Lilian, wat gek ja dat ie opeens zo matig gaat! Mijn bananenplanten groeien wel iets minder hard in de donkere maanden, maar hebben nooit dit probleem gehad. Weet je zeker dat ie geen natte voeten heeft stiekem ergens onderin de pot? Sowieso goed om de dode bladeren meteen weg te halen inderdaad en hem een zo licht mogelijke plek te geven…. verder helaas even geen tips van mijn kant. Succes!!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
klembord sabo handmade
Sabo Handmade: unieke en persoonlijke items voor je huis

Afgelopen week ontving ik een erg leuk pakketje van onze pakketbezorger. Het was een doos met daarin twee items van...

Sluiten