Toen ik een tijdje terug een bezoekje bracht aan de Welkoop, spotte ik daar een digitale vochtmeter voor planten. Hoewel ik m’n planten zelf altijd op gevoel water geef, leek dit me nou een ideaal apparaatje om eens uit te testen. Want misschien heb je wel helemaal niet zulke groene vingers of heb je een bepaalde plant waarbij het steeds niet lukt om hem in leven te houden. De vochtmeter kan je op weg helpen om je plant de juiste hoeveelheid water te geven. Ik testte het voor je uit en vertel je vandaag of deze vochtmeter inderdaad een handige gadget is.

Planten

De digitale vochtmeter

De digitale vochtigheidsmeter kun je natuurlijk in je tuin gebruiken, maar hij is ook prima te gebruiken voor je kamerplanten. Het is een klein apparaatje met daaraan een meetstaaf die je in de potgrond moet steken. Dit doe je het liefst vrij diep in de pot, omdat water natuurlijk altijd naar de bodem zakt. Zo gauw je hem aanzet, lees je in het scherm de mate van vochtigheid van de grond af.

De schaalverdeling is als volgt:

  • 0.0 – 3.5 = droog tot weinig vocht. Tijd dus om water te geven. Let op: bij planten die goed gedijen in een droge grond is deze waarde dus wel goed. Denk bijvoorbeeld aan een cactus of vetplant.
  • 3.6 – 7.9 = goede vochtigheidsgraad. Je hoeft geen water te geven.
  • 8.0 – 9.9 = erg vochtig. Voor de meeste planten is dit te nat.
vochtigheidsmeter kamerplanten

Let op: de vochtigheidsmeter die ik in de test gebruik, is helaas niet meer leverbaar inmiddels. Ik heb in het artikel een aantal alternatieven gelinkt die je zou kunnen proberen.

De test

Ik besloot om de vochtmeter te testen met vier van mijn kamerplanten. Zoals gezegd, geef ik normaal gesproken altijd op gevoel water en daar doen al m’n planten het eigenlijk heel goed bij. Ik voel altijd goed aan de potgrond voordat ik een nieuwe gift water geef. Dit keer laat ik dit door de vochtmeter doen en vaar ik op de waardes daarvan. De planten die ik heb meegenomen in de test zijn:

  • Bananenplant. Dit is een tropische plant en houdt dus van een vrij hoge luchtvochtigheid.
  • Alocasia Stingray. Ook een tropische plant en houdt dus ook van een vochtig klimaat.
  • Alocasia Polly. Deze plant geef ik normaal iets minder water dan m’n andere Alocasia’s. Deze variant groeit in de natuur ook wat meer in de schaduw, dus staat iets donkerder bij ons thuis en heeft dus minder vocht nodig.
  • Lidcactus. De naam zegt het al; dit is een cactusachtige. Deze plant heeft dus weinig water nodig.

Dag 1: start van de test

De eerste dag van de test was een dag waarop ik mijn planten normaal gesproken water zou geven. Ze hebben nu ongeveer een week geen water gehad en voor de vier planten uit de test was het tijd voor een slok water. Ik heb eerst gemeten hoe de vochtigheid ervoor stond bij aanvang en heb ze daarna water gegeven en nogmaals gemeten. Dit zijn de resultaten:

  • Bananenplant: start 3.5. Na water geven 7.3.
  • Alocasia Stingray: start 0.0 (deze voelde ook echt droog aan). Na water geven 7.8.
  • Alocasia Polly: start 2.3. Na water geven 7.1.
  • Lidcactus: start 0.0. Na water geven 5.8.

De drie tropische planten heb ik volgens deze meter dus voorzien van de juiste hoeveelheid vocht. De lidcactus is iets te nat voor een cactus. Deze had ik liever onder de 3.6 gehouden. Ook moet ik zeggen dat deze een pot zonder gat heeft. Het water kan dus niet weglopen. De andere planten hebben allemaal een gat in hun pot en een schotel. Toen ik de lidcactus later op de dag nog eens testte, kwam ik op 3.0 uit, dus dat is beter. Je merkt dan dat de hoeveelheid water zich wat meer door de potgrond heeft verdeeld. Ook is de lidcactus een plant die veel vocht kan opnemen voor langere tijd, dus dat is vast ook een reden dat de meting later lager uitkwam.

Dag 4: opnieuw testen

Normaal gesproken geef ik m’n planten niet nu alweer opnieuw water, maar ik was wel benieuwd hoe de waarden qua vochtigheid ervoor zouden staan op dit moment. Dit waren de resultaten:

  • Bananenplant: 6.6 (was 7.3 na water geven).
  • Alocasia Stingray: 2.5 (was 7.8 na water geven).
  • Alocasia Polly: 3.3 (was 7.1 na water geven).
  • Lidcactus: 0.0 (was 5.8 na water geven).

Ik besloot dus de meter te volgen en gaf de 3 laatste planten nog een slokje water.

Dag 7: opnieuw testen

Op dag 7, de dag waarop ik m’n planten normaal gesproken water had gegeven, besloot ik opnieuw te testen. De waarden waren nu als volgt:

  • Bananenplant: 4.0
  • Alocasia Stingray: 7.0
  • Alocasia Polly: 5.0
  • Lidcactus: 6.5

Dat ziet er voor de meeste planten dus goed uit. Alleen de lidcactus is wel erg vochtig, hoewel ik dat niet perse voelde aan de potgrond. Maar zoals gezegd, staat deze plant in een pot zonder gat in de bodem. Dus het kan best dat het water wat meer naar de bodem is gezakt en het toch iets teveel was. M’n planten zelf staan er nog steeds prima bij.

In de praktijk gedurende enkele weken

De rest van de weken na deze test heb ik mijn planten weer gewoon op gevoel water gegeven (wat dus hier eigenlijk altijd goed gaat). Uiteraard check ik met m’n vingers altijd de potgrond (ik heb geen hogere connectie of iets met m’n planten…). Wel heb ik de vochtigheidsmeter gebruikt om af en toe nog eens te testen of m’n gevoel goed zat. Zo vond ik de grond van de bananenplant wat droog en gaf de vochtigheidsmeter 3.0 aan. Tijd dus voor een slokje water voor deze tropische plant. Op dat zelfde moment vond ik de grond van m’n Alocasia Polly nog voldoende vochtig. De meter gaf ook een waarde van ruim 4 aan, dus dat klopte!

Aandachtspunten

Ik heb in de testtijd wel een aantal aandachtspunten gemerkt bij deze meter. Een belangrijk punt vind ik het feit dat de metingen op verschillende plekken in de potgrond nogal kunnen wisselen. Dit is natuurlijk logisch, omdat niet elke plek in de grond even vochtig zal zijn. Ik vind het dus zelf prettig om op verschillende plekken te meten en voel bij twijfel dus toch altijd nog met m’n vinger aan de grond. Over het algemeen heb ik het idee dat de vochtigheidsmeter zijn werk goed doet.

Let er wel even op dat je de meter tussendoor even schoonmaakt, bijvoorbeeld met een keukenpapiertje. Anders blijft er bijvoorbeeld vochtige potgrond van een andere plant aan plakken en klopt de meting voor je volgende plant misschien niet.

Mijn mening & conclusie

Ik vind de vochtigheidsmeter voor kamerplanten een leuke gadget die je zeker kan helpen bij het water geven van je planten. Om hem bij al je planten te gebruiken is denk ik een onnodig tijdrovend klusje, maar je zou hem zeker kunnen inzetten bij die ene lastige plant. Denk bijvoorbeeld aan de Alocasia Zebrina. Dit is best een lastige kamerplant en het water geven luistert best nauw. Ook de bananenplant is voor veel mensen een uitdaging heb ik gemerkt. Deze plant is ook een tropisch klimaat gewend, maar teveel water kan hem fataal worden. Een goede balans zoeken in huis kan soms lastig zijn en ik denk dat de vochtigheidsmeter je dan zeker kan helpen.

Zeker nu in de wintermaanden hebben veel kamerplanten het zwaar en is het soms een struggle om de juiste hoeveelheid water te bepalen. Ik denk dus zeker dat de vochtigheidsmeter in deze tijd goed van pas kan komen. Je planten zijn in de rustfase, krijgen weinig daglicht en je moet in principe je watergiften dus terugschroeven. Hoe handig is het dan om af en toe met de vochtigheidsmeter te checken of je nog goed zit?

Wil je aan de slag met deze meter? Je koopt de Nature digitale vochtigheidsmeter voor slechts €14,99 bij Welkoop. In de zomer kun je hem trouwens ook heel goed gebruiken voor je terras- of balkonplanten in potten.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!