Sinds ruim een jaar wonen wij in een huis met vloerverwarming. Al gauw was ik helemaal gewend aan deze manier voor het verwarmen van je huis én ben ik onwijs tevreden met dit systeem. Twijfel je nog over vloerverwarming? Ik zet vandaag de voor- en nadelen hiervan op een rijtje.

 

Vloerverwarming in ons huis

Allereerst iets meer over het systeem dat wij hebben. Ons huis wordt verwarmd middels bodemwarmte, wat een duurzame vorm van verwarmen is. Hierbij wordt water verwarmd in de bodem van de aarde en dit loopt vervolgens door de vloerverwarmingsbuis in onze woning. Ook ons warme water wordt door dit systeem gegenereerd en we hebben dus geen CV-ketel. In de zomer koelt dit systeem ook, waardoor het huis in principe altijd op een constante temperatuur gehouden kan worden (die we in kunnen stellen). Daarnaast heeft ons huis ook een warmteterugwin-installatie om de gegenereerde warmte te hergebruiken.

 

Keuze voor de vloer

Om optimaal van dit systeem gebruik te kunnen maken, hebben wij voor een gietvloer gekozen. Deze vloer is zo dun, dat je een zeer goed rendement van je vloerverwarming kunt bereiken. Een gietvloer is meteen ook een stuk minder kil als je deze gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Zo heb je dus niet alleen een strakke vloer, maar ook lekker warme voeten. Een ideale combinatie wat mij betreft!

Vloerverwarming

Ik ben dus erg enthousiast over vloerverwarming in huis. Ben jij nog aan het nadenken over vloerverwarming in je huidige woning of misschien wel in een nieuw huis? Dit zijn de voor- en nadelen wat mij betreft:

 

Voordelen

Mooi!

Dit voordeel staat voor mij bovenaan de lijst. Door vloerverwarming heb je niet meer te maken met lelijke radiatoren of convectorputten in je woning. Sterker nog, wij hebben slechts één radiator en die staat in de hal. Verder hebben wij overal het voordeel van vloerverwarming.

Warme voeten

Een warme vloer in de winter is toch heerlijk? Hier ben ik heel snel aan gewend geraakt! Geen probleem om ‘s ochtends op je blote voeten naar de badkamer te lopen. Overigens vind ik vloerverwarming in de badkamer sowieso echt een aanrader om dezelfde reden. In de zomer hebben wij ook nog eens de koeling van de vloer, waardoor de huisdieren altijd lekker op de koude vloer kunnen liggen wanneer het erg warm is buiten.

Altijd comfortabel

De temperatuur kun je heel constant houden met vloerverwarming, waardoor het altijd comfortabel aanvoelt in huis. Ook is het overal even warm, wat bij radiatoren toch net wat meer wisselend is.

Planten

Hier had ik van tevoren natuurlijk helemaal niet over nagedacht, maar met veel planten is vloerverwarming ook handiger. Met radiatoren moet je er toch (met name in de winter) bedacht op zijn om je planten niet te dicht bij de radiator te plaatsen. Met vloerverwarming hoef je hier gelukkig niet over na te denken.

Nadelen

Temperatuur aanpassen duurt langer

Een aanpassing doen in de temperatuur duurt langer met vloerverwarming dan met de traditionele manier van verwarmen. Beter is het dus om de temperatuur zo constant mogelijk te houden in huis (wat wij doen) en niet teveel aanpassingen te doen.

Keuze voor vloer beperkter

Bij het kiezen van een vloer moet je wel rekening houden met vloerverwarming. Niet elke vloer is hier namelijk geschikt voor. Een verkeerde keuze kan bijvoorbeeld leiden tot een kromgetrokken vloer of verminderd rendement van de verwarming. Toen wij de vloer gingen uitzoeken, waren we trouwens wel verbaasd over het feit dat er heel veel mogelijk is. Zo is ook een houten vloer gewoon een optie. Mijn advies is om je goed in te lezen en professioneel advies in te winnen voor de beste resultaten.

 

Kortom, die twee nadelen die ik kan bedenken, wegen absoluut niet op tegen de voordelen die ik ondervind van de vloerverwarming.

 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!