In onze huidige woning hebben we verwarming middels bodemwarmte. Dat dit systeem ook voor vloerkoeling zorgt, is dit jaar echt van pas gekomen. Op Google kan ik weinig over deze vorm van koeling vinden, dus vandaag vertel ik je over mijn ervaring en deel ik de tips die ik inmiddels uitgevonden heb.

Het systeem

Ons verwarmingssysteem is aangelegd voor de hele wijk tijdens de bouw in 2014. We hebben dus een redelijk recent gebouwde woning. In ons huis vind je dus geen CV-ketel, maar we krijgen warmte binnen via buizen die in de berging uit de grond komen. Simpel gezegd wordt het water opgewarmd in de bodem op zo’n 100 meter diepte. Via het vloerverwarmingssysteem wordt dit vervolgens verspreid door onze woning. De koeling werkt in principe op dezelfde wijze. In de zomer is het bodemwater relatief koel. Dit zorgt ervoor dat dit onze woning kan koelen.

Vloerkeuze

Bij het kiezen van onze vloer hebben we rekening gehouden met dit systeem. Een gietvloer was hierbij één van de beste keuzes, gezien de geringe dikte van de vloer. Op deze manier hebben we het meeste rendement van onze vloerverwarming. Nu met de koeling merk je ook dat ons huis veel beter afkoelt dan de woningen van buren met ander type vloeren.

vloerkoeling tips

De hittegolf

We kwamen er eigenlijk deze zomer pas achter hoeveel profijt je hebt van de vloerkoeling. Terwijl het buiten ver over de 30 graden was, wisten wij het bij ons binnen een aangename 21 graden te houden. De temperatuur van het water dat door de buizen onder onze vloer stroomt, is dan rond de 10 graden.

Mijn tips

Hoewel ik op Google weinig informatie kon vinden over specifiek het koelen met dit systeem, heb ik inmiddels zelf wel een aantal tips voor je.

  • Houd ramen en deuren gesloten. Misschien een open deur (pun intented), maar ik zie buren nog geregeld alle deuren openzetten en dan mopperen dat de vloer niet goed koelt. Zeker in nieuwbouwhuizen kun je er heel goed voor zorgen om de warmte buiten te houden door alles goed dicht te houden en verduisterende raambekleding gesloten.
  • Houd de temperatuur constant. Dit is natuurlijk een tip voor alle soorten vloerverwarming of -koeling. Het is een traag systeem en een temperatuur aanpassing kun je niet snel doorvoeren. Zorg ervoor dat je de thermostaat op een constant niveau instelt.
  • Kies de juiste vloer. Informeer goed of de vloer van je keuze geschikt is voor dit systeem. Het laatste wat je wil is een kromgetokken vloer. Ook is je vloerkeuze van invloed op het rendement wat je behaalt met je verwarming/koeling
  • Zet de vloerkoeling niet te hard aan. Op een gegeven moment daalde de temperatuur bij ons in huis wel erg flink, wat er zelfs voor zorgde dat de plassen condens op de vloer stonden. Met de gietvloer is dit gelukkig niet zo’n probleem, maar ik moet er niet aan denken wat er met een houten vloer was gebeurd. Bij ons kun je op een meter in de berging de temperatuur van het (koel)water inzien. Deze temperatuur ligt momenteel tussen de 10-15 graden.
  • Zorg voor zoveel mogelijk vloeroppervlak. Leg dus zo weinig mogelijk (dikke) vloerkleden neer en zorg dat er zoveel mogelijk kale vloer is om goed te koelen (of te verwarmen natuurlijk).

Mocht je ook ervaring hebben met dit systeem en nog meer goede tips hebben, laat het me dan zeker weten. Zoals gezegd, kon ik zelf weinig ervaringen vinden op internet. Vooralsnog zijn wij in elk geval heel tevreden en zijn we de tropische dagen dus goed doorgekomen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!