Een nieuw vloerkleed kiezen, kan soms best een uitdaging zijn. Je wilt immers de juiste keuze maken en het liefst jarenlang plezier hebben van je nieuwe aanwinst. Het belangrijkste is natuurlijk dat je een vloerkleed kiest wat je onwijs mooi vindt. Toch zijn er nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten bij het maken van je keuze. Daarom vandaag een aantal tips om het juiste vloerkleed in jouw situatie te kiezen.

waarom een vloerkleed?

Vloerkleden zijn wat mij betreft onmisbaar in huis. Ze geven niet alleen lekkere warme voeten, ze brengen ook een warmere sfeer in huis. Zeker met zo’n strakke gietvloer als wij hebben, is het van essentieel belang om daar één of meerdere vloerkleden op te leggen. Een vloerkleed kan daarnaast ook heel bepalend zijn voor je interieur. Het maakt namelijk heel veel verschil of je kiest voor een neutrale variant of juist een hele kleurrijke versie. Ook in structuur zijn talloze varianten te verkrijgen. Zo heb je niet alleen gewone laagpolige of hoogpolige kleden, je kunt ook nog kiezen uit de manier van weven van de materialen. En dacht je dat een vloerkleed altijd rechthoekig is? Think again, want tegenwoordig zien we steeds meer ronde en vierkante vormen!

Vloerkleed vintage pers

welk vloerkleed past bij jou?

Misschien zie je nu door de bomen het bos niet meer. In dat geval kan ik je wel een beetje op weg helpen.

Strak interieur met neutrale kleuren?

Ga voor een kleurrijk vloerkleed, bijvoorbeeld een pers. Check ook altijd even de onderkant van je pers, soms staat ie op z’n kop namelijk veel toffer! Vind je zo’n pers iets te kleurrijk? Dan kun je ook kiezen voor een geverfd vintage vloerkleed. Dit kan een echt vintage vloerkleed zijn dat in één kleur geverfd is of een nieuw vloerkleed wat in vintage stijl gemaakt is. Omdat het kleed één kleur heeft, oogt het minder hysterisch dan een heel kleurrijk vintage vloerkleed, maar haal je toch die sfeer in huis.

Huisdieren en/of kinderen en geen schoonmaaktalent en/of -liefhebber?

Kies voor een laagpolige variant. Ook een sisal vloerkleed kan voor jou heel geschikt zijn (tenzij je katten dit als de ultieme krabmat zien). Oh en kies liever voor een goedkoper vloerkleed dat je na een jaar kunt vervangen, dan een hele dure waar je inclusief vlekken de rest van je leven aan vastzit. Tweedehands is natuurlijk ook een optie!

Vloerkleed Pure Zuiver

Ben je een kleurrijk type qua inrichting?

Als je al veel kleur in huis hebt, zoals op de wanden, maar ook qua meubels, dan is het misschien toch verstandig om je vloerkleed wat neutraler te houden qua kleur. Ook ik heb in de zithoek gekozen voor een neutrale grijze variant (vloerkleed Pure van Zuiver, je vindt hem o.a. hier). Omdat onze eethoek wat neutraler is qua kleuren, ben ik daar wel voor een kleurrijke pers gegaan. Als je van je huis geen Villa Kakelbont wil maken, is dit iets om rekening mee te houden dus.

Allergieën?

Kies zeker voor een laagpolige variant! Let ook op het percentage wol in het kleed. Sommige mensen kunnen slecht tegen wol. Ook verzamelt het veel stof. Een synthetisch vloerkleed dat je kunt wassen, kan in dit geval een goede keuze zijn. Als je hem wilt kunnen wassen, let dan wel op de grootte (hij moet dan immers wel in je machine passen). Ook zou ik in dit geval geen vloerkleed in de slaapkamer leggen, hoe leuk dat misschien ook staat.

Veel gladde materialen in huis (denk hoogglans, metaal, gladde vloer, etc.)?

Kijk naar een hoogpolig vloerkleed. Dit kan zoveel doen voor de sfeer in je woning! Liever geen hoogpolig vloerkleed? Kies dan voor een vloerkleed met een grove structuur. Het liefst één van wol of ander natuurlijk materiaal. Dit geeft een mooie combinatie met gladde oppervlakken, welke soms wat kil over kunnen komen anders.

 

Vloerkleed rond sisal

Veel vierkante/rechthoekige vormen in huis?

Een rond kleed zal prachtig staan! Zo doorbreek je al die rechte lijnen en breng je wat meer zachtheid in je interieur (zelfs als je voor een wat stoerder materiaal gaat, zoals jute). Je kunt ook meerdere ronde vloerkleden met elkaar combineren. Of combineer eens een rechthoekig kleed met een ronde variant. Tientallen mogelijkheden.

 

Voor wat voor vloerkleed heb jij gekozen en waarom? Of ben je misschien nog op zoek naar een nieuwe? Binnenkort volgt nog een artikel over het combineren van verschillende vloerkleden in je interieur. Want waarom zou je er slechts één kopen? Stay tuned!

 

 

 

Dit artikel bevat enkele affiliate links, dank voor het steunen!

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!