Regelmatig laten interieuradvies klanten mij plaatjes van Pinterest zien waarbij er twee of meer vloerkleden met elkaar gecombineerd zijn in het interieur. Die plaatjes zien er vaak heel tof uit, maar altijd komt daarna de vraag “maar hoe doe je dat?”. Ik combineer zelf thuis op meerdere plekken meerdere vloerkleden met elkaar en geef je vandaag mijn tips hoe je dit kunt toepassen in je eigen huis.

Waar leg je je vloerkleed neer?

Eerst moet je natuurlijk bedenken waar je een vloerkleed wilt hebben. De meest voor de hand liggende plek is natuurlijk de zithoek. Als je voor een enkel vloerkleed in je zithoek wilt gaan, is de keuze meestal redelijk makkelijk. Ik geef mijn klanten dan meestal advies over het formaat dat ze het beste kunnen kiezen, hoe ze het vloerkleed neer moeten leggen (voor of juist een stukje onder de bank) en laat ze voorbeelden zien van kleden die goed in hun interieur passen.

Wil je juist meerdere vloerkleden combineren? Dan zou ik je aanraden ook te beginnen in je zithoek. Alles valt of staat met de juiste combinatie van print/kleur en formaat. Let ook even op je vloer. Heb je een hele strakke vloer, bijvoorbeeld een gietvloer zoals wij? Dan levert het combineren van meerdere vloerkleden over het algemeen een goed resultaat op. Heb je een wat drukkere vloer? Dan is het niet altijd mooi en kan het zelfs rommelig ogen.

slaapkamer beddinghouse

Een rond en een rechthoekig vloerkleed gecombineerd in onze slaapkamer

Welke vloerkleden kies je?

In eerste instantie zul je vast denken dat print op print geen goed idee is. Dit kán echter wel juist heel tof zijn! Het moet alleen wel precies mooi bij elkaar staan en dat is vaak best lastig om in te schatten als je aan het winkelen bent. Wil je het dus liever een beetje veilig houden? Ga dan voor wat neutralere kleden. Een aantal voorbeelden die mooi bij elkaar passen, zijn:

  • Een berber vloerkleed met een jute kleed. Dit zijn neutrale kleuren, maar wel allebei een ander materiaal. Dit geeft een speels effect, maar blijft wel natuurlijk ogen door de rustige tonen.
  • Ton-sur-ton. Wil je het effect rustig houden bij het combineren van meerdere vloerkleden? Ga dan voor een ton-sur-ton effect. Een mooie optie is bijvoorbeeld om te kiezen voor verschillende aardetinten. Zorg dat het contrast qua kleur wel groot genoeg is, zodat het niet lijkt of de kleden dezelfde kleur hebben.
  • Een koeienvel met een neutraal kleed. Ook een goede optie is om voor een groot koeienvel te gaan in combinatie met een neutraal wollen kleed. Zo heb je een mooi contrast in materialen en ook meteen in vorm. Je kunt de koe bijvoorbeeld ook gewoon in z’n geheel midden op het neutrale kleed leggen. Zorg er dan wel voor dat het neutrale kleed voldoende uitsteekt aan alle kanten om het effect mooi te houden.
  • Een opvallende print met een neutraler kleed. Heb je nog een gave vintage pers liggen? Deze kun je in principe met alle neutrale kleden combineren. Zo kun je dat ene kleed dat eigenlijk net te klein is voor je zithoek toch perfect gebruiken.
  • Print op print. Dit is de meest gewaagde optie en eentje die ik momenteel zelf heb toegepast thuis.
vloerkleden combineren

In de zithoek combineer ik een rond Perzisch kleed en een rechthoekig vloerkleed met vintage print.

Hoe leg je je vloerkleden neer?

Hoe je meerdere vloerkleden bij elkaar neerlegt, hangt een beetje af van de vorm en het formaat. Een aantal algemene adviezen:

  • Rond en rechthoekig: dit is een makkelijke combinatie. Je kunt ze zowel naast elkaar leggen, als iets over elkaar heen. Dit geeft eigenlijk altijd een leuk effect.
  • Twee rechthoekige kleden: het beste resultaat behaal je vaak door deze dwars te leggen (dus één in de lengte en één in de breedte). Je kunt ze dan het beste een stukje over elkaar heen leggen.
  • Meer dan twee vloerkleden: hierbij is het zaak om wel echt een eenheid te creëeren. Dit doe je door de vloerkleden niet naast elkaar, maar steeds een stukje overlappend te leggen. Zo maak je er één geheel van, zelfs als de vloerkleden zelf heel verschillend zijn. Zo combineer ik bijvoorbeeld een rechthoekig kleed met print, met een rond kleed met print en een kleiner jute rond kleedje (zonder dat het chaotisch wordt).

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties om je kleden te combineren. Zo vind je op Pinterest bijvoorbeeld ook inspiratie om ze diagonaal ten opzichte van elkaar te leggen. Ik ben er hier zelf niet zo enorm weg van, behalve als je echt een groot huis hebt.

 

Meer inspiratie?

Op Pinterest kun je altijd oneindig veel inspiratie vinden voor je interieur, dus ook voor het combineren van vloerkleden kon ik veel toffe ideeën vinden. Op onderstaand Pinterest bord vind je mijn favorieten bij elkaar.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!