fbpx

Vleesetende plantjes tegen muggen; werkt het?

 • vleesetende plantjes tegen muggen

Toen ik weer eens gefrustreerd op muggenjacht was in de slaapkamer, kwam ik op het geniale idee om vleesetende plantjes aan te schaffen. Ik googelde of deze ook muggen zouden eten en dat zouden ze moeten doen. Ideaal toch? In het tuincentrum schafte ik ze aan en inmiddels  heb ik ze een aantal weken getest. Benieuwd wat mijn bevindingen zijn? Lees dan gauw verder.

Planten

Soorten vleesetende plantjes

In de Intratuin was het even zoeken naar de afdeling met vleesetende planten. Deze bleek namelijk niet heel uitgebreid en bij ons filiaal hadden ze alleen kleine plantjes. Ik koos voor de Dionaea Muscipula, oftewel de Venus Vliegenval. Deze plant had ik al online gevonden als goede muggenvanger. Ik nam twee kleine plantjes mee naar huis en betaalde €3,49 per stuk.

 

De Venus Vliegenval

Het plantje dat ik mee naar huis nam, vangt de muggen (of andere insecten) met zijn dichtklappende blaadjes. Deze bladeren zien er uit als kleine grijpertjes. In het midden van deze bladeren bevindt zich een rode gloed. Dit is een zoete, nectar-achtige stof die de insecten aantrekt. Als de mug de minuscule haartjes binnen de grijpers aanraakt, zal de val dichtklappen. De Venus Vliegenval zal nu een sap gaan produceren, waarmee hij voedingsstoffen uit de mug kan trekken. Dit hele proces duurt ongeveer een week en daarna zal de val weer openklappen. Een uitgedroogd insect is het resultaat. De val zou ongeveer 5-10 insecten meegaan, voordat deze afsterft.

vleesetende plantjes tegen muggen

De verzorging van de vleesetende plant

Om de vleesetende plantjes hun werk te laten doen, is het natuurlijk van groot belang dat je ze de juiste verzorging biedt. Belangrijkste aandachtspunt bij deze plantjes is dat het van oorsprong moerasplanten zijn. Dit betekent dat de grond altijd goed vochtig moet zijn. Zelf heb ik ze in een pot met gaatjes staan en hier een buitenpot omheen gedaan. Ik zorg vervolgens dat er altijd een laag water in de buitenpot staat. Je kunt ook kiezen voor een schoteltje met een laag water. Zo lang ze maar onbeperkt toegang tot water hebben en de grond altijd nat blijft, zit je goed.

Overigens heb ik zelf tot nu toe kraanwater gebruikt, maar veel beter is het om regenwater te gebruiken. Nu het eindelijk weer wat aan het regenen is, ga ik dus zeker wat regenwater opvangen voor mijn vleesetende plantjes.

 

De standplaats van deze planten mag lekker zonnig zijn. Als de plantjes voldoende licht krijgen, zul je zien dat de grijpers van binnen goed rood kleuren. Dit is een teken dat er voldoende zonlicht is en dat de plantjes hun werk goed kunnen doen. Voeding hoef je niet te geven, want in principe gaan ze zelf hun voedsel vangen. Uiteraard kan het geen kwaad om af en toe een zelf gevangen mugje te geven, maar geef geen stukken vlees. Hoe leuk het ook is om de val dicht te laten klappen door er iets tussen te houden, het is niet zo slim. De vallen kunnen namelijk maar een beperkt aantal keer gebruikt worden en zullen zo dus sneller afsterven.

 

Weg met de muggen??

Nu natuurlijk de belangrijkste vraag: vangen deze vleesetende planten echt muggen? Nou, ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk tegenvallen. In het begin zagen ze er wat sneu uit toen ik ze net uit het tuincentrum haalde. Dus toen gaf ik ze het voordeel van de twijfel en heb ik ze zelf regelmatig een mugje gevoerd. Al gauw begonnen de plantjes veel nieuwe blaadjes (en dus grijpers) te maken. De binnenkant van de grijpers is mooi rood, dus alles lijkt perfect voor het vangen van de muggen.

Helaas moet ik nog steeds zelf op muggenjacht en heb ik mijn planten geen mug zelf zien vangen. Je kunt trouwens heel makkelijk zien of ze iets gevangen hebben, omdat de grijpers iets doorzichtig zijn als je ze in het licht houdt. Ik denk dat de muggen mij nog steeds aantrekkelijker vinden dat de geur van mijn vleesetende plantjes. Helaas….

 

Mocht jij nou wel succes hebben met de vleesetende plantjes en de ultieme tip hebben, meld het me dan! Misschien heb ik gewoon grotere plantjes nodig? Of nog een andere soort?

 

Update 2019: Benieuwd hoe ik dit jaar wél succesvol de strijd met de muggen aanga? Check deze blog met hét item dat me wel geholpen heeft!

styled by sabine signature

shop de post

Vleesetende plantjes: plantje.nl

Plantenpotjes: Elho

Porseleinen bordje: Loods5 outlet

2019-06-05T20:05:52+02:0015-08-2018|Planten|4 Comments

4 Comments

 1. Eliza 15 augustus 2018 at 18:40 - Reply

  Ha, wat een tof idee! Jammer dat het niet het gewenste resultaat heeft gegeven. Maar aan de andere kant heb je nu wel echt speciale plantjes in huis staan!

  • styledbysabine 15 augustus 2018 at 18:41 - Reply

   Haha ja ze zijn best schattig he? Nu op zoek naar een beter anti-muggen plan 😉

 2. Dinja 20 augustus 2018 at 17:35 - Reply

  Aaah jammer! Ik dacht hier komt DE muggentip van 2018…
  Werken ze voor andere vliegjes wel?

  • styledbysabine 21 augustus 2018 at 11:03 - Reply

   Ja, jammer he! Vooralsnog voeren ze verder ook weinig uit… Heb morgen nog een review van een muggentip dus stay tuned 😉

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
vloerkoeling tips
Vloerkoeling: mijn ervaring en tips

In onze huidige woning hebben we verwarming middels bodemwarmte. Dat dit systeem ook voor vloerkoeling zorgt, is dit jaar echt...

Sluiten