Toen ik voor het eerst foto’s op Instagram tegenkwam met grote porseleinen dierenbeelden, was ik op slag verliefd. Met name de tijger- en panterbeelden trokken m’n aandacht en ik besloot direct dat ik ook zo’n beeld wilde. Toen ik de prijzen zag van deze beestjes, schrok ik in eerste instantie. Een paar honderd euro ben je zo kwijt voor een mooi vintage beeld. Toch scoorde ik recent ook een echte porseleinen tijger voor ons interieur.

Net als met veel van dit soort trendgevoelige items is het een kwestie van geduld hebben om er eentje voor een redelijke prijs te scoren. Maandenlang hield ik Markplaats in de gaten met termen als “tijger beeld” en “porseleinen tijger”. Ik kwam zo de mooiste beelden tegen, maar ik had besloten dat ik hier geen 200 tot soms wel 500 euro aan uit wilde geven. Vriendinnen wisten ook van de zoektocht en stuurden advertenties door. Na een tijd gaf ik het een beetje op en was ik minder vaak op online zoektocht. Toen een vriendin hier op een donderdagavond vroeg hoe het met de tijger zoektocht ging, moest ik haar dus teleurstellen. Wel besloot ik toen ze weg was, weer eens een kijkje op Marktplaats te nemen. En daar stond ie opeens: een vintage porseleinen tijger voor slechts 40 euro. Natuurlijk was er inmiddels al flink geboden, maar ik besloot er een berichtje aan te wagen met de vraag of hij nog beschikbaar was. Dat was ie en zo mocht ik hem die zaterdag voor de vraagprijs van 40 euro ophalen.

Waarom zo goedkoop? Hij is wat beschadigd hier en daar en er zijn plekjes met verf bijgewerkt. Geen probleem wat mij betreft. Het blijft een vintage item en die zijn nou eenmaal meestal niet in perfecte staat. De beschadigingen maken hem voor mij niet minder mooi, maar wel prima passend in m’n budget. Mijn Tijgertje staat dus inmiddels heerlijk de show te stelen in ons interieur.

porseleinen dierenbeeld
Mijn vintage tijger staat gezellig naast de bank.
porseleinen dierenbeeld
Van de beschadigingen zie je gelukkig weinig.

Waar komt deze hype vandaan?

Het is me niet helemaal duidelijk waarom deze porseleinen dierenbeelden opeens zo hot zijn. Ja, ze zijn supertof, maar ik kan me ook voorstellen dat we ze een paar jaar geleden absoluut niet in ons huis hadden gewild. Ze komen uit de Hollywood Regency stijl, die op dit moment aan een nieuwe opmars bezig is. Deze woonstijl, die zich met name kenmerkt door glitter en glamour, is één van mijn favorieten op Pinterest. Vooral de opvallende pauwenveerlampen, het heftige kleurgebruik met iets teveel goud en natuurlijk de porseleinen roofdieren trekken enorm m’n aandacht (mega-ordinair, ik weet het ;)). Ik merk dat ik zelf ook steeds meer invloeden van deze stijl in huis wil hebben, dus ik ga hier nog eens wat meer over uitwijden.

De porseleinen roofdierbeelden komen overigens grotendeels uit Italië en dateren uit de jaren 60 en 70. Check dus even onder de poten van je tijger (of ander dier). Hier vind je vaak een “made in Italy” stempel. Die van mij heeft dit overigens niet. Een bekend merk dat deze beelden produceerde is Ronzan.

Help, ik wil ook zo’n porseleinen tijger!

Wil je ook wel zo’n gave vintage tijger of panter in huis? Dan moet je óf een goed gevulde portemonnee hebben óf geduld en een vleugje mazzel zoals ik. Een paar van mijn tips in je zoektocht:

  • Verschillende vintage winkels bieden deze beelden aan. Voorbeelden zijn: Woonzonden, Sprinkel + Hop en Livv Lifestyle. De beelden zijn stuk voor stuk prachtig, maar houd dus ook rekening met een behoorlijk prijskaartje.
  • Ik heb vernomen dat deze beelden vaker te vinden zijn in Duitsland. Roadtripje eraan wagen dus?
  • Kies je zoektermen op Markplaats zorgvuldig. “Hollywood Regency vintage beeld” levert goede beelden op, maar ook veel die flink aan de prijs zijn. Met het bredere “tijger beeld” krijg je ook veel rommel, maar je kunt maar net mazzel hebben dat jouw tijger er voor een prikkie bij zit.
  • Houd ook je ogen open voor andere diersoorten. Er zijn veel roofdierbeelden, zoals panters, tijgers, luipaarden etc (allemaal meenemen in je zoekactie). Maar je kunt ook gaan voor waanzinnige honden (bijv. Deense Dog, een Poedel, etc). Die vind ik persoonlijk ook te gek (en ja, ik zou er stiekem nog wel een porseleinen hond bij willen….).
  • Een regelmatig bezoekje aan de kringloop is altijd goed, maar eerlijk gezegd ben ik nog in geen enkele kringloop in Nederland deze beelden tegengekomen. Maar je kunt maar net mazzel hebben natuurlijk.

Meer tips voor het scoren van Marktplaats koopjes? Check mijn artikel met mijn beste tips! Of lees mijn blog vol kringloop tips.

Wat vind jij van mijn vintage tijger? Ben je hier ook zo weg van of vind je het maar niks?

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!