Op Instagram laat ik heel geregeld mijn kringloop vondsten zien en krijg dan vaak de vraag hoe ik toch steeds die pareltjes vind. De kringloopwinkels hangen natuurlijk vol met tweedehands kleding. Toch hangen er ook geregeld echte vintage stukken tussen. Hiervoor moet je wel goed speuren. Met deze tips vis je de echte vintage kleding uit tussen alle tweedehands items.

Het ligt niet aan de winkel

Allereerst even een reactie op het commentaar dat ik elke keer hoor als ik mijn aankopen post. Het zou aan de kringloopwinkel liggen en “mijn” winkel heeft alleen die pareltjes. In mijn beleving klopt dat niet. Natuurlijk zit er wel wat verschil in aanbod tussen de kringloopwinkels door het land. Maar ik ga eigenlijk altijd ook kringloopwinkels af als we elders in het land op vakantie zijn en er is echt altijd wat te vinden. Zo lang het een kringloopwinkel is met een (ruime) kledingafdeling, kun je er altijd wel wat echte vintage vinden. En nee, die items hangen meestal niet met een bordje erbij op een apart rekje voor je klaar. Speuren dus!

Maak een wekelijks tripje

Allereerst is het zaak om heel regelmatig de kringloopwinkel te bezoeken. Er hangen echt niet elke keer fantastische kledingstukken voor je klaar. De helft van de tijd loop ik ook met lege handen de deur uit. Ik ga het liefst elke week even langs m’n favoriete winkels. Op die manier krijg je ook een beetje een beeld van hoeveel nieuw aanbod zo’n winkel heeft per week. Hier is dat best behoorlijk en ik kom echt elke week talloze nieuwe stukken tegen. Sommige winkels hebben ook een “nieuw binnen” rekje. Als je regelmatig gaat, kun je ook tijd besparen door alleen die rekken even te bekijken.

vintage kleding in de kringloop tips
Een vintage Laura Ashley prairie dress gevonden in de plaatselijke kringloopwinkel!
vintage kleding in de kringloop tips

Bekijk alle rekken

Het is handig om een beetje een overzicht te krijgen van de manier waarop jouw kringloopwinkel de kleding indeelt. Sommige winkels hangen alles op kleur, andere op soort kledingstuk. Dan zijn er nog winkels waar ook een “VIP” rek is met zogenaamde “topstukken”. Of een grote maten afdeling. Mijn tip is om vooral niet te kritisch te zijn met welke rekken je bekijkt. Mijn favoriete rekken zijn:

  • Lange jurken. Hier vind je vaak de beste maxi dresses en soms ook hele leuke jumpsuits
  • Jasjes. Hier kun je redelijk snel doorheen, maar mooie vintage blazers kun je hier op de kop tikken.
  • Sportkleding. Heel vaak hangen hier ook items tussen die niet perse sportkleding zijn. Zo vond ik laatst een supertoffe 80s Adidas sweater in dit rek.
  • Verkleedkleding en/of feestkleding. Mijn geheime topper. Hier hangen vaak meer uitgesproken stukken tussen. Natuurlijk ook veel echte verkleedkleding, maar er hangen soms ook echt wel goeie items tussen.

Verder kijk ik vaak ook even snel naar de herenkleding, de accessoires, etc.

Let niet op maat

Hierop aansluitend raad ik je ook aan om niet teveel op maat te selecteren. Vintage kleding valt sowieso vaak anders dan kleding uit de huidige tijd. Daarnaast staan sommige items die totaal niet m’n maat zijn me alsnog heel leuk. Ik pas gewoon altijd veel aan en dan zul je versteld staan van hoeveel leuke kleding je kunt vinden.

Scan op print, kleur en materiaal

Je kunt natuurlijk niet elk kledingstuk goed bekijken, zeker als er een ruim aanbod is. Hoe meer je vintage kleding shopt, hoe meer je oog zult krijgen voor wat echt vintage is. Je gaat dan steeds beter de kleuren, prints en materialen van bepaalde periodes herkennen. Na een tijdje oefenen kun je dan uit een rek zo de kwalitatieve vintage parels eruit vissen. Dan kun je zo een prachtige zijde vintage blouse uit een rek vol polyester fast fashion exemplaren vissen.

Ik let sowieso ontzettend op kleur en patroon als ik een rek vol kleding scan. Zo ben ik niet zo’n liefhebber van zwarte kleding en houd ik wel van warme en uitgesproken kleuren. Blauw is dan weer niet echt iets voor mij, dus kleding in deze kleur sla ik vaak al over. Handig dus om van jezelf te weten welke kleuren bij je passen.

Tenslotte ben ik een enorme liefhebber van mooie materialen. Doordat ik zelf veel brei herken ik een handgebreid wollen vest in de kringloop direct. Ook houd ik erg van materialen als zijde, linnen en ook wel viscose. Polyester skip ik liever (hoewel er natuurlijk ook veel vintage kleding van dit materiaal gemaakt is).

Door dus in een rek vol kleding goed te letten op structuren, materialen, kleuren en patronen kun je heel makkelijk de echte vintage parels er tussenuit vissen. Oefening baart kunst!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!