Mijn allereerste artikel gewijd aan kleding, fashion, mode of hoe je het ook wilt noemen. Een enorme hobby ook van mij, naast interieur natuurlijk. Ik koop geregeld vintage kleding en vind het superleuk om m’n kast van steeds meer unieke stukken te voorzien. Vandaag vertel ik je waar ik op let bij het kopen van vintage of tweedehands kleding. Want hoe doe je een goede koop? En voorkom je dat je met een tegenvallend vintage kledingstuk komt te zitten? Ik geef je mijn tips.

Let op de materialen

Hier wil ik in een ander artikel nog wat uitgebreider op ingaan, maar het materiaal van een kledingstuk is voor mij heel belangrijk. Ik wil dus altijd weten van wat voor stof het item is gemaakt voordat ik tot aankoop over ga. Ik koop bij voorkeur geen polyester of andere synthetische stoffen. De meningen zijn hier misschien over verdeeld, maar ik vind het persoonlijk niet prettig dragen. Daarnaast komen bij het wassen van polyester veel microplastics vrij, wat het milieu niet ten goede komt.

Bij voorkeur ga ik dus voor natuurlijke stoffen, zoals katoen, zijde, linnen, wol of viscose. Daarbij is het goed te vermelden dat bij het verwerken van viscose wel ook gebruik wordt gemaakt van een chemisch proces, dus dat is niet geheel natuurlijk. Wel vind ik dat viscose erg fijn draagt en heeft het daarom vaak mijn voorkeur.

Met name vintage kleding uit het wat luxere segment is vaak gemaakt van mooie natuurlijke materialen. Als hier goed voor gezorgd wordt, kunnen deze stoffen lang mee gaan en heb je dus een prachtig kledingstuk.

Check goed op vlekken en gebreken

Bekijk het kledingstuk goed voordat je het koopt. Vintage kleding is natuurlijk (vaak) al gedragen en kan dus vlekken en andere gebreken hebben. Kijk het item dus goed na en check bijvoorbeeld ook of elk knoopje aanwezig is en of een eventuele rits goed werkt. Verder kijk ik altijd even goed in de hals en bij de oksel om te kijken of daar geen vieze vlekken zitten. Daarnaast check ik of er geen gaatjes in een kledingstuk zitten en of de stof ook verder niet beschadigd is. In jasjes kun je ook even checken of de voering nog intact is.

Koop je online? Vraag dan aan de verkoper naar de staat van het item (als dit niet vermeld is).

Maat zegt niet alles

Bij vintage shoppen let ik eigenlijk maar weinig op de maat van een item. De maat zegt namelijk lang niet alles over de pasvorm en hoe jij het item wilt gaan dragen. Ik heb officieel maat XS, maar koop zelden iets in deze maat. Ik houd namelijk enorm van een oversized look, dus blousejes, truien en jurken koop ik vaak met opzet te groot. Ook een mooi vintage gilet kan heel tof zijn als deze wat oversized valt. Bedenk ook hoe je een item wilt gaan dragen. Zo kocht ik laatst een prachtige handgemaakte schapenjas die ik juist wat groter heb, zodat ik er nog een dikke trui onder kan dragen in de winter. Broeken koop ik overigens wel op maat, omdat een afzakkende broek gewoon mega irritant is 😉

Ook als je niet perse voor die oversized look wil gaan, raad ik je aan om niet items te selecteren alleen op maat. Elk kledingstuk valt namelijk weer anders. In de winkel is het dus sowieso zaak om altijd te passen. Online koop ik iets eigenlijk alleen als ik foto’s kan zien van het kledingstuk op een model. Zo kan ik goed inschatten hoe het item valt. Het handigst is het als ook nog de maten en lengte van het model erbij staan in dat geval.

De prijs

Logisch, maar ik let natuurlijk ook altijd op de prijs. Omdat vintage kleding vaak unieke items zijn, heb ik hier best een goed bedrag voor over (zeker als iets in goede staat is), maar het moet natuurlijk niet te gek worden. De prijzen in bijvoorbeeld een kringloopwinkel zijn uiteraard heel anders dan in een gespecialiseerde vintage winkel. Ik vind het niet erg dat ik in een goede vintage winkel meer betaal, want dan weet ik ook dat de selectie al gedaan is en ik een bepaalde kwaliteit mag verwachten. Maar het struinen in kringloopwinkels en op markten is daarnaast een toffe hobby, waar je de kans krijgt om echt een koopje te scoren.

styled by sabine signature

Ps. De blouse op de foto bovenin dit artikel is een recente vintage aankoop waar ik onwijs blij mee ben!

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!