Het dragen van vintage kleding is voor mij een mooie manier om unieke outfits te creëren op een duurzame manier. Ik ben dol op de mode van vervlogen tijden en ik ben dan ook altijd op zoek naar vintage pareltjes voor mijn kledingkast. Op Instagram verkoop ik daarnaast ook geregeld vondsten via mijn stories. Natuurlijk wil je je vintage outfit wel een beetje van “nu” maken. Ook ik heb soms dat ik sommige jurkjes net wat te tuttig vind voor deze tijd, maar met een aantal handige tips maak je je vintage kleding weer helemaal van deze tijd. Dit zijn mijn tips voor het eigentijds dragen van vintage kleding.
Vintage kleding combineren
Allereerst heb ik een aantal adviezen voor je ten aanzien van het combineren van je vintage kledingstukken. Ik doe dit op de volgende manieren:
Moderne accessoires
Accessoires maken de outfit, hoor ik weleens zeggen. Nu ben ik zelf niet iemand die heel veel accessoires gebruikt bij een outfit, maar een aantal items kunnen je vintage look wel echt moderniseren. Bij een wat “tuttig” jurkje draag ik bijvoorbeeld graag een wat stoerdere tas. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie O My Bag tas, een grote shopper of juist een meer boho rotan tasje. Ook sieraden kunnen je vintage outfit net die moderne upgrade geven. Ik draag zelf nooit veel sieraden, maar ga voor enkele subtiele armbanden of ringen.
Een ander accessoire dat ik graag gebruik, is een haarbandje. Kies dan niet voor een klassiek diadeem, maar juist voor een hip haarbandje dat je nu veel ziet. Ik draag bijvoorbeeld graag de stoffen haarbandjes met een stuk ijzerdraad erin (deze blijven echt goed zitten op je hoofd). Deze kun je trouwens ook heel makkelijk zelf met de naaimachine maken (ja, zelfs ik kan dat kwam ik achter haha). Een toffe hoed vind ik een outfit ook echt afmaken. Ik ben zelf nog op zoek naar een fijn exemplaar hiervan.
Stoere laarzen
Ik vind laarzen onder een jurkje dragen echt altijd een leuke combinatie. Natuurlijk draag ik ook graag sandalen of slippers in de zomer, maar als ik een vintage jurkje niet helemaal eigentijds genoeg vind, dan ga ik steevast voor een tof paar laarzen. Mooie westernlaarzen geven elke outfit net die nonchalante look en zijn nu helemaal een trend. Maar ik draag ook graag korte enkellaarsjes (liefst met lage hak en een puntneus) of m’n favoriete paar kelim boots.
Een mooie riem
Een riem heeft wat mij betreft twee functies: silhouet creëren en puur decoratief. Ik draag ze zelden om m’n broek op te houden moet ik zeggen 😉 Heb je dus een jurkje met wat weinig taille? Ga dan voor een riem om zelf dat mooie silhouet te creëren. Het geeft veel items meteen een hele andere look op deze manier. Ook een oversized vintage jas of kimono kan vaak veel moderner gedragen worden door deze met een riem te combineren. Daarnaast vind ik een riem gewoon een leuk accessoire. Ik ga zelf dan het liefst voor een kleurrijk exemplaar met fluweel en geborduurde details. Dit soort riempjes, die je heel makkelijk om kunt knopen, kun je bijvoorbeeld op Etsy vinden.
“Hippe” kledingstukken
Een vintage jurkje kun je ook heel goed combineren met wat “hippere” kledingstukken. Hieronder laat ik zien hoe ik een vrij tuttig jurkje (met pofmouwen, kant en een bloemetjesprint) combineer met toffe items om het meer van nu te maken. Het fluwelen jasje is trouwens ook vintage, maar door de tie dye print past het helemaal in de huidige trend. Een leuk boho gilet is ook een goede manier om een jurkje wat nonchalanter te stylen zoals je ziet.
Vintage kleding aanpassen
Je kunt vintage kledingstukken natuurlijk ook zelf iets moderniseren. Ik ben zelf nog helemaal geen ster met de naaimachine, maar met een paar basic skills kom je echt al een heel eind.
Schoudervullingen verwijderen
Ik begin meestal met het bedenken of ik de schoudervullingen wil houden. Veel kledingstukken uit de jaren 80/90 zijn voorzien van schoudervullingen. Als de schoudervullingen niet te groot zijn, laat ik ze meestal zitten, omdat dit ook wel een beetje bij de vintage look van deze items hoort. Soms zijn de schoudervullingen echter enorm en dan haal ik ze er wel uit. Ook zijn de schoudervullingen niet altijd meer in een goede staat na zoveel jaar. Ook een reden voor mij om ze eruit te halen. Mocht je toch spijt hebben van het verwijderen van schoudervullingen, dan kun je ze altijd zo weer terugzetten met een paar steekjes. Ook kun je in verschillende winkels losse schoudervullingen kopen.
Knopen veranderen
Vind je de knopen op je vintage kledingstuk wat oubollig? Dan is dit natuurlijk een klein klusje dat je zelf kunt doen om een kledingstuk naar wens aan te passen. Ik val zelf vaak wel op die ouderwetse, soms wat overdadige, knopen, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen geldt. Simpele knopen in 1 kleur of houten knopen geven een kledingstuk bijvoorbeeld al een hele andere look dan de vaak kitscherige knopen die geregeld in de jaren 80 werden gebruikt.
Kledingstukken vermaken
Ben je wat handiger, dan kun je kledingstukken natuurlijk altijd zelf vermaken. Een jurkje kun je inkorten, maar ook van een lange spijkerbroek maak je met een stofschaar zo een korte versie. Ik breng zelf de vintage kledingstukken die ik verkoop langs een vaste kleermaker. Hij doet dan kleine herstelwerkzaamheden, zodat de items er weer als nieuw uitzien. Ooit hoop ik zelf ook wat meer te kunnen op dit gebied, maar voor nu is dit een hele goede oplossing.
Zoals je ziet, is vintage kleding op veel verschillende manieren te moderniseren. Zo maak je een outfit met vintage kledingstukken helemaal van nu, zonder al teveel moeite. Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze hieronder achter.
Goede tips! Ik ben zelf erg fan van het dragen van accessoires, zoals een tas.
Daarnaast ben ik echt helemaal weg van schoenen!
Gr.
Anne