Toen ik laatst een artikel publiceerde met ideeën voor het goud spuiten van items in je interieur, kwamen er (terecht) wat vragen over hoe je dit dan het beste doet. Ik heb inmiddels aardig wat items met spraypaint behandeld en ben er dus achter wat wel en niet werkt. Vandaag mijn 10 tips (in een stappenplan) voor als je ook met de spuitbus aan de slag wilt.

1.Keuze voor spuitlak

Gedurende de afgelopen jaren heb ik heel wat verschillende spuitbussen gebruikt voor het spuiten van interieur items. Er zit behoorlijk wat prijsverschil tussen de verschillende merken en ik kan me voorstellen dat je je afvraagt welke verf nou de beste keuze is. Naar mijn mening zit er geen enorm verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken. Let op: dit gaat dan wel om spuitlak voor binnen en voor “gewone” accessoires. Ik spuit zelf vooral items die ter decoratie dienen en niet intensief gebruikt worden.

Wil je aan de slag met items voor je tuin? Koop dan sowieso een spuitlak die geschikt is voor buiten. Ik zat er zelf nog over te twijfelen om ons deurbeslag van de binnendeuren te spuiten. Na wat research op internet begreep ik dat dit wel wat lastiger is om het echt mooi te houden, vanwege het intensieve gebruik. In dit geval zou ik dus wel kiezen voor het gebruik van een goede primer en echt een kwalitatieve spuitlak.

Wil je net als ik gewoon wat leuke accessoires van een nieuw kleurtje voorzien? Dan merk ik weinig verschil tussen de goedkopere en duurdere spuitverf. Houd je goed aan de volgende tips, dan komt het helemaal goed!

2. Hoeveel spuitbussen heb je nodig?

Dit is een lastige vraag. Op de spuitbus zelf staat waarschijnlijk wat het rendement is. Dit wordt aangegeven in vierkante meters. Hier kun je natuurlijk niet zoveel mee als het gaat om het spuiten van interieuraccessoires. Om een kleine inschatting te kunnen maken: onze Ikea trolley heeft me bijna 2 complete spuitbussen gekost. M’n plantenrek kon ik doen met 1 spuitbus.

gouden spraypaint interieur

3. Voorbereiden

Op je spuitbus staat waarschijnlijk dat je het te spuiten voorwerp moet voorbehandelen. Er staat vaak dat je eerst moet schuren, voorbehandelen met een primer en/of ontvetten. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik dit nog nooit heb gedaan. Ik maak het voorwerp schoon (dus met name stofvrij) en ga dan gewoon aan de slag. Tot nu toe heb ik hier nooit problemen mee gehad. Ga je nou iets behandelen wat wel intensief gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld deurbeslag? Dan denk ik dat ik wel die primer zou gebruiken voor extra goede hechting van de verf.

Wil je een voorwerp slechts deels spuiten? Dan moet je de rest van het item goed afdekken, bijvoorbeeld met schilderstape. Houd er rekening mee dat spuitverf dun is en zich makkelijk in allerlei hoekjes en gaatjes wurmt.

4. Spuit buiten

De spuitverf gaat echt alle kanten op, dus ik raad je aan dit niet binnen te doen. Ik kies er altijd voor om m’n items buiten te spuiten. Kies dus een droge dag en het liefst een temperatuur hoger dan 10 graden. Je tuintegels kun je het beste afdekken met iets van afdekfolie. Je kunt dit ook niet doen, zoals ik, maar ik kan je zeggen dat de spuitverf ook op tuintegels best goed hecht 😉 Trek dus ook zeker even oude kleding aan, want kans is dat je zelf ook wat verf opvangt als de wind net verkeerd staat. Een windstille dag is trouwens ook een absolute aanrader.

5. Schudden, schudden en nog eens schudden

Dit is een hele belangrijke stap en de aangegeven schudtijd op de verpakking is zeker niet overdreven. Als je de spuitbus niet goed genoeg schudt, krijg je last van druipers en verdeelt de verf zich minder mooi. Ik zet zelf dus een timer en ga als een malle schudden gedurende 3 minuten. Je hoort dan ook dat het kogeltje dat in de bus zit, soepel door de verf beweegt.

6. Beginnen met spuiten

Als je start met spuiten, zul je niet meteen het gewenste resultaat zien. Houd hier rekening mee en ga dus niet extra lang op één stuk spuiten omdat je denkt dat er nog niet genoeg verf op zit. Het beste spuit je vanaf een afstand van 20-30 cm. Ga je vanaf dichterbij spuiten? Dan zul je zien dat er grote hoeveelheden verf op een te klein oppervlak komen en dat alles gaat druipen. Heel lelijk en lastig om dit weer goed te krijgen. Gebeurt het toch? Dan haal ik met een doekje direct het overschot aan verf eraf.

7. Dunne lagen

Belangrijk is dat je steeds hele dunne lagen spuit. Blijf rustig heen en weer bewegen over het oppervlak tijdens het spuiten van de verf, zodat de verf zo goed mogelijk verdeeld wordt. Het eerste laagje ziet er nog lang niet zo uit als je het wilt hebben. Het is beter om iets te dun te spuiten dan teveel. Je kunt altijd extra lagen toevoegen. Spuit je te lang op één oppervlak of van te dichtbij? Dan krijg je geheid lelijke druipers. Zeker bij grotere items met veel hoekjes en gaatjes is het dus een klusje waar je best wat geduld voor nodig hebt.

8. Shake it baby!

Tussendoor blijf je steeds schudden, zodat je steeds het kogeltje in de spuitbus weer soepel door de verf hoort gaan. Merk je dat er toch druipers komen? Dan is het tijd om weer even heel goed te schudden.

9. De volgende lagen

Je kunt de eerste laag al heel snel overspuiten. Meestal wacht ik 5-10 minuten en breng dan de volgende laag aan. Het is niet erg als er delen zijn waarop de verf nog niet gepakt heeft (of waar je nog niet goed op gespoten hebt bij de eerste laag). Je blijft gewoon rustig steeds laagjes aanbrengen tot alle plekken mooi gedekt zijn.

10. Laten drogen

Je zult merken dat je voorwerp na het spuiten na 10 minuten al redelijk droog aanvoelt. De verf is echter na zo’n 2 uur pas helemaal goed uitgehard. Wees dus nog voorzichtig als je het item gaat verplaatsen.

Wil je aan de slag? Spuitlak koop je bij de bouwmarkt, maar bijvoorbeeld ook bij de Action (met deze laatste heb ik zelf geen ervaring). Mijn favoriete gouden spuitlakken zijn:

  • Karwei metallic spuitlak goud (hier heb ik bijvoorbeeld onze Ikea trolley mee gedaan)
  • OK spuitlak goud (heel goedkoop, maar werkt prima. Hier heb ik ons plantenrekje mee gedaan)
  • Edding permanent spray rijkgoud mat (de duurste van de drie, heel fijn in gebruik)

Deze drie spuitlakken zijn voor mij de juiste kleur goud. Niet te glanzend of te geel, maar precies mooi tussen mat en glans in.

Succes met het verven met de spuitbus!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!