Door mijn werk als stylist kom ik bij veel mensen thuis. Wat ik daarbij geregeld zie, is dat het met het lichtplan van een woning niet helemaal lekker gaat. Goede verlichting in je interieur is heel belangrijk en daarnaast heeft het ook een onmisbare functie. Ik zet de meest gemaakte fouten bij het samenstellen van een lichtplan op een rijtje en geef je tips om deze niet te maken.

Functionele verlichting ontbreekt

Deze zie ik vaak voorbijkomen in keukens. Er wordt wel nagedacht over leuke hanglampjes boven een keukeneiland, maar de basis ontbreekt. Vroeger hadden eigenlijk alle keukens ook bovenkastjes. Hier werden dan vaak LED inbouwspots in geplaatst, waardoor er altijd voldoende verlichting op het werkblad aanwezig was. Tegenwoordig zien we natuurlijk juist veel keukens zonder bovenkastjes. Daardoor lijkt het wel of de basisverlichting ook vergeten wordt. Ik kom geregeld in woningen waarbij er gewoon onvoldoende licht in de keuken is. Wat ik dus vaak adviseer, is om in een ruimte als de keuken te beginnen met goede basisverlichting. Hierbij kun je denken aan rails met spots of inbouwspots (bijvoorbeeld van Qub) in je plafond. Zorg ervoor dat je voldoende functionele verlichting op het aanrecht hebt. Daarna kun je dan aan de slag gaan met leuke decoratieve lampjes en andere sfeerverlichting.

Te weinig indirect licht

Dit is ook een “fout” die ik geregeld tegenkom. Er is dan vaak gekozen voor een basis met hanglampen op de bestaande lichtpunten en misschien daarnaast een staande lamp. Maar daar blijft het dan ook bij en er is geen goede sfeer. Die fijne warme sfeer met verlichting creëer je namelijk vaak met goede indirecte verlichting. Dus bijvoorbeeld een mooie lamp op de vloer die zacht licht langs de wand verspreid. Of wandlampjes die het licht naar onder en boven schijnen. Dit soort verlichting hoef je ook niet van lampen met een hoog wattage te voorzien. Ze zijn er puur om bepaalde hoekjes wat uit te lichten en om sfeer toe te voegen, niet vanwege het functionele karakter.

fouten bij verlichting
fouten bij verlichting

Geen dimmers

Soms kom ik in woningen waar geen enkele dimmer op de verlichting is gezet. Zonde, want door met dimmers te werken, kun je verlichting makkelijk aanpassen aan je behoeften. Ik raad altijd aan om in elk geval spots te voorzien van dimmers. Op die manier kun je spots als puur functionele verlichting gebruiken, maar ook inzetten als sfeerverlichting door het licht zachtjes te dimmen.

fouten bij verlichting

Te kille verlichting

Tegenwoordig zie je natuurlijk bijna alleen nog maar LED verlichting. Heel praktisch en zuinig, maar deze lichtbronnen kunnen soms ook wat koel zijn. Zeker als je het vergelijkt met het warme licht van de gloeilampen van voorheen. Wees niet bang om dus voor een LED lamp te kiezen met een hele warme lichtkleur. Dit staat altijd aangegeven op de verpakking. Er staat meestal een getal in Kelvin op en een aanduiding als “zeer warm wit”. Als je een beetje op zoek bent naar het gevoel van de gloeilamp, kun je het beste voor een LED lamp met 2700 Kelvin gaan. Nog warmer kan ook (bijvoorbeeld 2000 Kelvin), maar dan wordt het licht wel wat geler. De hele koele lichtbronnen kun je wat mij betreft altijd laten liggen, tenzij het om een puur functionele ruimte gaat (als een werkplaats).

Een persoonlijk advies nodig dat op maat gemaakt is voor jouw interieur? Check dan de mogelijkheden voor een interieuradvies aan huis.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!