Vorig jaar zijn wij verhuisd vanuit mijn appartement in Amsterdam naar ons huidige huis. Zoals iedereen weet, komt er heel wat kijken bij een verhuizing en kan dit een hoop stress opleveren. Ik wilde alles graag zelf regelen en heb dan ook de verhuizing georganiseerd en gecoördineerd. Vrienden die hoorden over onze verhuizing waren verrast hoe gesmeerd het was verlopen, dus dat bracht me op het idee voor deze serie op mijn blog. Een serie gewijd aan verhuizen dus om het zo gestructureerd mogelijk aan te pakken. Ik beloof je geen verhuizing zonder stress, maar wel één met minder stress en het vertrouwen dat het goed komt. Vandaag deel 1: verhuisdozen inpakken.

 

Voorbereiding

Dit is het meest belangrijke onderdeel van de start van je verhuizing. Ik heb het dan over opruimen, of nee eigenlijk over weggooien. Klinkt rigoureus? Zie het als een kans om eindelijk eens die troep op je zolder of in je garage uit te zoeken. Want zeg nou eerlijk, hoeveel procent van de spullen gebruik je nu echt wel eens?

 

Ik begon zelf in onze berging en startte daarna pas in het huis zelf. Superveel weggegooid, maar ook veel weggeven of verkocht via marktplaats (geeft een nog beter gevoel!). Naast dat het voor de verhuizing zelf belangrijk is, helpt een opgeruimd huis ook bij een snelle verkoop van je huidige woning. Twee vliegen in één klap. Begin er dus op tijd mee!

 

Verhuisdozen kopen

Nu wordt het tijd om dozen te kopen of te lenen. Je kunt ze lenen bij vrienden of familie, maar ook bij een verhuisbedrijf. Wij hebben erg veel dozen bij de Action gekocht en dit waren eigenlijk prima dozen. Verder hebben we er veel gekregen van onze ouders die deze over hadden. De hoeveelheid vond ik lastig in te schatten. Ik begon er met 15 (what was I thinking?) en uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar om 85 dozen te vullen. Ik geloof dat ik mijn vriend wel vier keer opnieuw naar de Action heb gestuurd om weer meer dozen bij te halen. Mijn tip dus: koop/leen er veel in één keer. Je kunt ze altijd weer terugbrengen. Ook voor een klein appartement zou ik dus altijd starten met 50 dozen. Hierna leg ik je uit waarom je zoveel dozen nodig hebt.

 

Inpakken

Nu ga je spullen in dozen doen en dan het liefst zoveel mogelijk. Dozen zijn prettig te tillen, makkelijk te stapelen en bieden overzicht. Dus ook grote dingen, bijvoorbeeld kussens, propte ik in dozen. Dit is meteen ook de reden dat je dus zoveel verhuisdozen nodig hebt. Maak de dozen overigens niet te zwaar of te vol, want daar ga je later spijt van krijgen.

 

Codeer de verhuisdozen

Geef elke doos een code. Ik gebruikte een getal om de kamer aan te geven waar de doos moest komen. Dus nummer 1 was huiskamer, 2 keuken, etc. Dit is handig tijdens het verhuizen en natuurlijk ook tijdens het uitpakken.

Naast een cijfer, gaf ik alle dozen ook een letter. Vervolgens noteerde ik in een bestand op mijn laptop de inhoud van de desbetreffende doos (bijvoorbeeld 2A: blender, kopjes). Dit deed ik ook met alle dozen die uiteindelijk naar de zolder zouden gaan. Zo wist ik dat ik na de verhuizing een superoverzichtelijke zolder zou hebben met dozen op alfabetische volgorde gesorteerd, waar ik altijd direct kan vinden wat ik nodig heb. Ideaal!

In deel 2 van deze serie zal ik je binnenkort tips geven voor de verhuizing zelf om alles vlekkeloos te laten verlopen op de grote dag. Heb jij nog aanvullende tips voor het inpakken van verhuisdozen? Ik hoor het graag!

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!