Elke week vind ik wel een vraag over verf, verfmerken en het laten mengen van verf in mijn inbox. Daarom dit artikel met mijn tips. Want ja, je kunt inderdaad die dure Farrow & Ball kleur laten mengen in het huismerk van de bouwmarkt. Hoe dan? En is dit aan te raden? Hoe kom ik aan een kleurnummer? Ik vertel je mijn tips en ervaringen en geef antwoord op de meest gestelde vragen.
Een Farrow & Ball kleur laten mengen in een budgetmerk
De meeste vragen die ik ontvang, zijn naar aanleiding van de kleuren van Farrow & Ball die ik hier op de muur heb in huis. Deze heb ik allemaal niet met de echte Farrow & Ball verf geschilderd. Ik heb de kleuren namelijk laten mengen bij de Karwei in het huismerk verf (of een ander merk, ik weet het niet allemaal meer uit m’n hoofd). Dit kan dus inderdaad. De meeste mensen weten wel dat bepaalde verfmerken erg prijzig zijn. Farrow & Ball is daar een goed voorbeeld van, maar denk ook aan bijvoorbeeld Little Greene. Een flinke uitgave dus, om zo’n pot verf aan te schaffen. En ook spannend, want wat als de kleur toch niet bevalt? Dan ben je een behoorlijke smak geld kwijt.
Laat ik voorop stellen dat deze verf niet voor niets zo duur is. Ik ben geen ultieme expert, maar ik weet wel dat bijvoorbeeld Farrow & Ball verf veel meer pigment bevat dan een budget verfmerk. De kleurdiepte is dus beter en de afwerking is prachtig mat en krijtachtig. Het allermooiste effect zul je dus krijgen met de verf van het merk zelf. Een prima reden dus om toch dat extra geld uit te geven aan een pot verf van het originele merk.
Toch zijn er tal van redenen om te kiezen voor een goedkopere verf en ook ik doe dit dus met regelmaat. Juist het feit dat ik liever wat vaker van kleur wissel, is voor mij een goede reden om voor een budget merk te kiezen. Ik ben tot nu toe altijd heel tevreden met hoe de kleuren uitpakken in een goedkopere verf.
Ook wanneer je bijvoorbeeld een speciale verf nodig hebt, zoals verf voor een badkamer of keukenkastjes, kan het prettig zijn om voor een schildersmerk als Sikkens of Sigma te kiezen. Het is dan fijn dat je wel gewoon de kleur die jij wilt kunt laten mengen in deze speciaalverf.
Wordt de kleur dan exact hetzelfde als van het “echte” merk?
Nee. Er zal altijd een minimale kleurafwijking zijn, maar de vraag is natuurlijk of je die überhaupt opmerkt. Houd er wel rekening mee dat een andere afwerking een hele andere look kan geven aan een kleurtint. Een merk als Farrow & Ball levert over het algemeen extreem matte verf, waardoor de kleuren ook echt een poederige afwerking krijgen op de wand. Dat effect wordt natuurlijk anders als jij de verf in een glanzende verf gaat laten mengen.
Verf in de bouwmarkt of verfspeciaalzaak laten mengen
Je kunt je verf in zowel een bouwmarkt als verfspeciaalzaak laten mengen. Bouwmarkten bieden vaak verfmerken als Flexa, Histor en een huismerk aan. In de verfspeciaalzaak kun je uiteraard voor een ruimer assortiment terecht en krijg je advies van de experts. Ben je nog op zoek naar de juiste kleur? Dan is het ook verstandig om naar de winkel te gaan, omdat daar gratis stalen te verkrijgen zijn van de verschillende merken. Ook een proefpotje verf laten mengen om een kleur uit te proberen, is meestal een mogelijkheid.
Online verf laten mengen
Ook bij de meeste online verfshops kun je gewoon verf laten mengen. Ik kies dan bijvoorbeeld voor een verf van Sikkens of Sigma en laat deze in een tint mengen van een ander merk. Dit kun je dus ook doen met speciaalverven. Ik ga binnenkort de keukenkastjes verven met speciale verf van Sigma en laat deze dan mengen in een kleur van Farrow & Ball die ik gekozen heb. Mijn favoriete website is Verf.nl. Ik heb hier goede ervaringen mee. Ze hebben een ruim assortiment en de keren dat ik iets bestelde, had ik het zelfs de volgende dag al in huis.
Kleurcode nodig bij laten mengen?
Nee, je hebt in de meeste gevallen geen kleurcode nodig. Veel verfmerken hebben hun eigen coderingssystemen en er zijn tal van verfmerken die met kleurnamen werken in plaats van nummers. In de bouwmarkt of verfspeciaalzaak hebben ze een systeem waar ze deze kleurnamen gewoon kunnen opzoeken. Je kunt dus prima naar de bouwmarkt gaan en zeggen “ik wil graag de kleur Farrow & Ball Dead Salmon gemengd hebben in Karwei verf”. De medewerker zal dan de kleurnaam intypen in de computer en het systeem mengt daarna de Karwei verf in de kleur van Farrow & Ball. Online kun je meestal gewoon eerst het gewenste merk selecteren van je kleur en daarna de kleurnaam die je wilt aanklikken.
Soms komt het voor dat een bepaalde kleur niet te mengen is in een bepaald merk verf. Als mijn gewenste kleur niet te mengen is in Flexa verf, vraag ik de medewerker dan om te checken of het bijvoorbeeld met Karwei of Histor verf wel kan. Ze kunnen dit in de computer zo voor je checken.
Wat is de RAL kleurcode?
Deze vraag krijg ik ook heel regelmatig in mijn inbox. Niet elke kleur heeft een RAL code. Sterker nog, het classic RAL kleurensysteem bevat helemaal niet zoveel kleurtinten. RAL is gewoon één van de kleurcoderingssystemen en toevallig bij veel mensen bekend. Maar NCS is ook een heel bekend kleurcoderingssysteem en wordt ook veelvuldig gebruikt voor het aanduiden van verfkleuren.
Als voorbeeld: onze gietvloer heeft een NCS kleurcode. Die heb ik op mijn blog beschreven ooit. Ik krijg geregeld de vraag wat dan de RAL code is van onze gietvloer. Die is er dus niet. Je kunt een NCS kleur eventueel omzetten naar de dichtsbijzijnde RAL kleur, maar er is geen één-op-één vertaling. Ook een Flexa of Histor kleur heeft dus geen RAL kleur. Flexa en Histor hebben hun eigen systeem en duiden hun kleuren bijvoorbeeld meestal met namen aan (en een code uit hun eigen kleursysteem).
Uitzonderingen daargelaten overigens, want een Flexa bijvoorbeeld biedt wel een aantal RAL kleuren aan, zoals de kleur RAL 9016 (onder de naam Fris Wit).
Kleine disclaimer
In het verleden heb ik weleens kritische berichten ontvangen van collega interieurstylisten die het niet vinden kunnen dat ik mensen aanraad om voor een budget verfmerk te kiezen. Ik zou als stylist toch beter moeten weten en mensen alleen bepaalde “high-end” merken moeten adviseren. Ik wil hierbij dus alvast vermelden dat ik me als onafhankelijk stylist vrij voel om mensen alle opties voor te leggen wat betreft verf en merken. Zo heb ik klanten met een wat krapper budget die heel erg blij zijn dat zij toch de door hun gewenste kleur kunnen laten mengen in een huismerk verf en hiermee zelf aan de slag kunnen. En natuurlijk zijn daar ook de klanten met een ruim budget, die er juist voor kiezen om wel voor het luxe verfmerk te gaan en deze door een schilder te laten aanbrengen. Wat mij betreft allemaal prima.
Hoi! Welke kleur heeft de muur op de eerste foto? Een soort warm grijze kleur.
Ha! Ik ben benieuwd in welke bouwmarkt je de kleur hebt laten mengen. Ik heb prachtige kleuren uitgezocht, maar kreeg te horen dat ze de naam van de luxere verf niet kenden en het daarom niet konden mengen. Ik ga waarschijnlijk over 1,5-2 jaar verbouwen, dus wil nu liever niet te veel duur uit zijn.
Hi! Ik laat geregeld in de Karwei merken als Farrow & Ball en Little Greene mengen. Verder verf ik graag met schildersmerken als Sikkens en Sigma en die bestel ik graag online bij verf.nl of onlineverf.nl.
Dank voor je reactie, Sabine. Ik ga het eens bij de Karwei proberen!
Ter info: Ik heb light Grey van farrow ball laten mengen in sikkens en het werd echt een andere kleur. Niet een tintje verschil maar een groot verschil.
Precies ik heb dit ook geprobeerd en het werd een totaal andere kleur
Leuk en nuttig artikel. Bedankt!
Hi Sabine, fijn artikel! Ik ben gister bij de Karwei geweest maar die gaf aan geen kleuren van oa farrow and ball te kunnen mengen. Weet jjj of dit verschilt per Karwei? En op welke manier kan je bij bijv verf.NL aangeven dat je ene bepaalde kleur van FB wilt in een ander merk?
Persoonlijk zou ik liever doorsparen voor tenminste iets van flexa of histor. Het is geen sikkens kwaliteit, maar vele malen beter dan bouwmarkt huismerk. Uitzondering is als het gaat om bijvoorbeeld een tijdelijk studentenkamertje ofzo, of een kinderkamer die je anders gaat inrichten als het kind ouder wordt.