Op dit moment zie ik veel van mijn klanten voor dit dilemma staan. De huizenprijzen rijzen nog steeds de pan uit en verhuizen is dus voor veel mensen geen optie momenteel. Dan maar je huidige woning verbouwen? Ook dat kan met de huidige prijzen en tekort aan materialen een uitdaging worden. Ik zet mijn tips op een rijtje om een keuze te maken tussen verbouwen en verhuizen.

Verbouwen is duur

Het zal je niet ontgaan zijn; verbouwen is een stuk duurder dan een aantal jaar geleden. Niet alleen zijn bouwmaterialen een stuk duurder, ook zijn deze lastiger te verkrijgen. “Hout = goud” is een gezegde dat ik de laatste tijd veel voorbij hoor komen. Zo hoor ik geregeld dat mijn klanten om budgettechnische redenen toch niet voor die houten vloer kiezen. Niet alleen in het huis, maar ook bij bijvoorbeeld het aanleggen van de tuin kun je met dit soort prijsstijgingen te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan terrasoverkappingen, schuttingen of de aanleg van een nieuw terras.

Naast het duurdere bouwmateriaal, heb je vaak te maken met langere levertijden en is het aantrekken van de juiste vaklui ook lastiger geworden. Houd dus rekening met lange wachttijden en ook nog uitloop van je verbouwing als je dan eindelijk wel begonnen bent.

eikenhouten wandplanken keuken

Verhuizen dan maar?

In plaats van verbouwen, kun je natuurlijk ook gaan verhuizen als je huidige woning niet meer aan je wensen voldoet. Met een ontplofte huizenmarkt is dit ook geen goedkoop grapje, maar als je de mogelijkheden hebt is het zeker een optie. Houd er wel rekening mee dat verhuizen toch altijd duurder uitvalt dan je verwacht. Zeker in de huidige tijd heb je vaak maar heel kort de tijd tijdens een bezichtiging. De kans is groot dat je bepaalde gebreken of gewone klusjes die moeten gebeuren over het hoofd ziet. Ook als je denkt in een kant-en-klare woning te komen, is er vaak toch nog wel wat dat moet gebeuren. Neem dit soort onverwachte kosten dus zeker mee in de bepaling van je budget.

Verhuizen of verbouwen?

Of verhuizen of verbouwen dus de beste keuze is, ligt voor een deel aan je budget, maar vooral aan je wensen. Heb je eigenlijk een slaapkamer tekort, welke met een verbouwing wel makkelijk te realiseren is in je huidige woning? Dan kan verbouwen op dit moment de meest aantrekkelijke optie zijn. Heeft je huis een uitgebreide renovatie/verbouwing nodig om aan je wensen te voldoen? Met misschien ook wel een vergunningsaanvraag? Houd er dan rekening mee dat dit behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen, nog afgezien van de kosten. Mogelijk moet je zelf tijdelijk elders gaan wonen en vergeet ook dat je zo’n kostbare verbouwing niet altijd direct terugziet als waardevermeerdering van je woning.

In het laatste geval kan verhuizen dus een goede oplossing zijn. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden indien je wilt gaan verhuizen, is de locatie van je nieuwe woning. Uiteindelijk kun je namelijk een heleboel veranderen aan je huis, maar de locatie natuurlijk niet. Bedenk je dus goed of deze locatie dé plek is waar je jezelf de komende 5-10 jaar ziet wonen.

Kleine ingreep, groots resultaat

Ook iets om te overwegen is het veranderen van je interieur. Een aantal kleine aanpassingen kunnen er vaak echt voor zorgen dat je je veel meer thuis gaat voelen in je huidige woning. Een likje verf op de muur is zo gedaan, schuif eens met meubels of koop nieuwe frontjes voor de keuken. Dit kan net even die boost aan je huidige huis geven waardoor je er weer veel meer plezier aan beleeft.

Zoek je een professional om eens met je mee te denken over je interieur? Ik kom je uiteraard graag helpen met een interieuradvies aan huis.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!