Ventilatie, een onderwerp waar je veel over hoort deze winter. Dit komt deels door de stijgende gasprijzen, waardoor veel mensen de verwarming lager zetten en de kou proberen buiten te houden. Isolatie is natuurlijk belangrijk, maar ventileren van je woning is ook onmisbaar. Want een gezond binnenklimaat krijg je alleen door voldoende frisse lucht binnen te laten. Vandaag een lijstje met tips voor de juiste ventilatie in huis.
Isolatie en ventilatie
Een goed geïsoleerde woning is in deze tijd natuurlijk een enorm voordeel. Je kunt door voldoende isolatie immers behoorlijk besparen op de kosten voor het verwarmen van je woning. Een potentieel nadeel van een extreem goed geïsoleerde woning kan echter zijn dat er niet voldoende aanvoer van frisse lucht is. Ventilatie is essentieel om je binnenklimaat gezond te houden. Door voldoende te ventileren, zorg je dat er frisse en droge buitenlucht wordt aangevoerd en natte, vervuilde lucht van binnen wordt afgevoerd. Doe je dit niet genoeg, dan kan dit voor problemen zorgen als bijvoorbeeld schimmels in huis. Verre van gezond en ventilatie is dus essentieel, juist in de winter.
Luchten
Hoe koud het buiten ook is, zorg dat je elke dag even de ramen opengooit om wat frisse lucht naar binnen te laten. Zeker in de slaapkamer is het heel lekker om ‘s ochtends even de ramen open te zetten om verse lucht aan te voeren. Luchten hoeft echt niet urenlang, want je wilt natuurlijk niet teveel warmte kwijtraken en voor niks stoken.
Ventileren
Wat je wel altijd wil doen, is ventileren middels bijvoorbeeld ventilatieroosters. De meeste moderne, maar ook oudere woningen zijn voorzien van ventilatieroosters. Deze zijn echt onmisbaar voor een goed binnenklimaat. Het is dus niet slim om dit soort roosters af te sluiten, want ze zorgen voor een continue aanvoer van frisse lucht. In onze nieuwbouwwoning zijn bijvoorbeeld ook bij alle ramen boven ventilatieroosters geplaatst en ik houd deze bijna altijd open.
Heb je geen ventilatieroosters maar wel klepraampjes? Dan kun je die openzetten voor voldoende frisse lucht. Veel dakramen hebben ook een stand waarbij ze op een heel klein kiertje openstaan. Deze optie kun je ook gebruiken als alternatief (of aanvulling) voor ventilatieroosters.
Ventilatiesysteem
Is jouw woning voorzien van een ventilatiesysteem? Gebruik deze dan ook en zorg dat deze altijd aanstaat. Wel is het hierbij natuurlijk belangrijk om te zorgen dat het systeem schoon blijft. Kijk dus regelmatig of het al tijd is om filters te vervangen en check de ventilatie-openingen of deze niet vol vuil zitten. Wij maken deze zelf geregeld schoon en laten verder eens in de zoveel jaar een professional komen om het hele systeem te onderhouden. Verder is er meestal ook een knop aanwezig waarmee je de ventilatie op bepaalde plekken en bepaalde momenten harder kunt zetten. Zo zetten wij deze altijd aan als we gaan douchen (en deze gaat automatisch na 30 minuten weer uit).
Een ander voorbeeld is je afzuigkap. Gebruik deze altijd tijdens het koken om te zorgen dat alle luchtjes van het koken direct worden afgevoerd. Als je het helemaal goed wilt doen, laat je deze na het koken ook nog 15-30 minuten aanstaan om extra goed te ventileren.
Een nog mooier systeem is wtw ventilatie. Dit systeem is ook ingebouwd in onze nieuwbouwwoning en zorgt er voor dat warmte wordt teruggewonnen. Zo krijg je én schone lucht in huis én wordt de warmte van de vervuilde lucht gebruikt om de frisse lucht wat op te warmen. Ideaal en heel zuinig dus! Ook hierbij geldt wel weer; zorg dat ie altijd aanstaat, dat je de filters vervangt wanneer het apparaat het aangeeft en dat je eens in de zoveel tijd een professional alles laat checken.
Geef een reactie