Over dit onderwerp kan ik (helaas) niet uit eigen ervaring schrijven. Ik vraag mij namelijk al tijden af hoe het is om zo veel volgers op Instagram te hebben. Zelf beheer ik twee accounts (met elk zo’n 4500 volgers) en ik verbaas me af en toe al over de enorme hoeveelheid reacties en berichten die mijn inbox binnenkomen. Hoe gaat dat als je een account hebt met een hele grote groep volgers? Ik vroeg het Ilse van Elleswijk (blogger op InteriorTwin) en Tanja van Hoogdalem, die beiden meer dan 30.000 volgers hebben op Instagram.

 

Allereerst, hoe ben je begonnen?

Ilse: “Ik ben 3,5 jaar geleden begonnen. Ik was verslaafd aan Pinterest en had verhalen over Instagram gehoord waar je je eigen foto’s kon delen. Dat leek mij hartstikke leuk dus ik besloot het eens te proberen. Het eerste jaar postte ik nog helemaal niet veel en zagen mijn foto’s er nog niet zo mooi uit als nu. Maar het persoonlijk contact wat ik meteen met een aantal meiden had, vond ik zo leuk dat ik meteen verslaafd was.”

 

Tanja: “Ik ben allereerst begonnen voor de gezelligheid op Instagram. In het begin deed ik amper iets met mijn account. Ik deelde af en toe eens een foto en er kwamen steeds meer leuke contacten bij. Stapje voor stapje groeide dit, totdat het steeds serieuzere vormen aan ging nemen.”

 

Tanja van Hoogdalem

Tanja met hond Rocco.

Krijg je veel berichten?

Ilse: “Ik krijg dagelijks berichten, zowel via mail als via DM als onder mijn posts. Ik heb relatief een grote groep buitenlandse volgers, dus ik denk dat in verhouding met sommige andere influencers het aantal berichten bij mij nog wel mee valt.”

 

Tanja: “Ik krijg heel veel berichtjes met diverse vragen. De vragen gaan onder andere over Rocco (de hond van Tanja). Waar ik hem gekocht heb en hoe zijn karakter is. Daarnaast krijg ik bijvoorbeeld vragen over waar ik een bepaald product gekocht heb of of ik ergens advies over kan geven. Soms sturen mensen ook gewoon een lief berichtje om te laten weten dat ze Rocco zo leuk vinden of dat ze me graag volgen voor de inspiratie. Dat waardeer ik heel erg! ”

 

Heb je weleens een vreemd verzoek gekregen?

Ilse: “Het gekste blijf ik toch wel vinden dat mensen verwachten dat ik gratis interieuradvies ga geven (Ilse werkt ook als interieurstylist). Ik krijg regelmatig dit soort verzoeken en ben elke keer weer verbaasd over deze vraag.”

Tanja: “Heel af en toe krijg ik een vaag contactverzoek bij mijn privé-berichten, maar die verwijder ik gewoon gelijk!”

 

Moet je veel verzoeken afwijzen?

Ilse: “Het afwijzen van verzoeken valt op zich wel mee, tenzij het een onrealistisch verzoek is (zie hierboven). Ik probeer op alle berichten te reageren, maar soms schiet er wel eens iets bij in. En als ik in het Duits, Zweeds, Spaans of Frans word aangesproken (ja dat gebeurt!), wil ik de vraag ook wel eens negeren als ik deze niet begrijp. Wat ik wel heel jammer vind, is dat ik veel tijd steek in het beantwoorden van vragen en dat er vaak niet eens een bedankje af kan. Of dat mensen niet eens de moeite nemen om een net berichtje te typen, maar dat het een heel kort, onbeschoft berichtje is.

Qua samenwerkingen moet ik jammer genoeg wel veel afwijzen. Soms omdat een product niet bij mij past, maar veel vaker nog omdat bedrijven denken dat ik in ruil voor een gratis product de styling, fotografie en reclame voor hen ga doen. Dat vind ik niet realistisch, als ik een product echt heel graag wil hebben dan koop ik het liever i.p.v. dat ik er veel uren werk aan moet besteden in ruil voor een product. Heel af en toe, bij iets echt bijzonders, maak ik hier een uitzondering op. Ik wil echt achter de samenwerkingen staan die ik aanga. Dus ik moet het het product ook echt leuk / interessant vinden, maar ik vind het ook belangrijk dat de opdrachtgever mijn kwaliteiten serieus neemt. Een opdrachtgever die alleen een gratis product wil weggeven, neemt iemand, naar mijn mening, niet serieus.”

 

Tanja: “Ja heel veel! Ik krijg per week nieuwe aanvragen binnen voor samenwerkingen, maar ik moet er toch veel afslaan. Dit doe ik vooral omdat ik mijn account ‘echt’ wil houden. Ik wil niet alleen reclame maken en alleen maar nieuwe producten promoten. Ik kies daarom vooral de samenwerkingen uit die langdurig van aard zijn en die helemaal bij mij passen. Soms betekent dat ook dat ik aanvragen die goed verdienen moet afslaan. Daar denk ik dan wel iets langer over na, maar als iets niet goed voelt dan doe ik het uiteindelijk toch niet. Ik weet namelijk dat ik daar later spijt van krijg. Ik probeer wel op alle mails en berichten die ik krijg te reageren, maar soms zie ik ook wel eens iets over het hoofd. Of is het gewoon even heel druk.”

Ilse van Elleswijk

Ilse

Ben je al eens herkend door een volger?

Ilse: “Ik krijg soms wel eens een berichtje van iemand dat ze me dachten te hebben zien lopen. En als ik laat weten een beurs te bezoeken, word ik daar ook weleens aangesproken. Vind ik hartstikke leuk, dus als je mij ergens ziet lopen, mag je mij altijd aanspreken hoor!”

 

Tanja: “Op de vtwonen en designbeurs kwam er een volger naar mij toe om te vragen of ik Tanja was. Ze wilde graag even laten weten dat ze mijn huis en foto’s zo mooi vindt. Onwijs leuk!”

 

Kun je nog af en toe vrij nemen van Instagram?

Ilse: “Tegen het vrij nemen loop ik de laatste tijd wel aan. Voor ik het weet, heb ik de mobiel weer in de hand en zit ik op Instagram. Op vakantie voel ik mij ook verplicht regelmatig wat te plaatsen, zodat mensen niet door hebben dat ik op vakantie ben. Je adres is toch makkelijk te achterhalen helaas. Maar tussen Kerst en oud en nieuw ben ik een weekje offline gegaan. Apps als Instagram en Facebook verwijderde ik toen ook echt even van mijn mobiel, zodat ik er helemaal uit kon zijn. Dat beviel goed!”

 

Tanja: “Jazeker! Meestal ben ik doordeweeks online en deel ik foto’s en een blogpost. In het weekend ben ik weinig online, dan focus ik me op andere dingen. Dat vind ik wel fijn, dat houdt het een beetje in balans.”

 

Als afsluiter: heb jij een ultieme tip om zo succesvol te worden op Instagram?

Ilse: “Er is niet echt één ultieme tip. Blijf dicht bij jezelf, post wat jij leuk vindt en zorg dat je jezelf steeds blijft verbeteren. Bij de één werken detailfoto’s, bij de andere overzichtsfoto’s. Heb vooral geduld en ga geen volgers kopen, doe niet mee aan followtrains en follow/unfollow acties. Dit soort dingen worden zowel door Instagram als je volgers uiteindelijk vanzelf afgestraft.”

 

Tanja: “Iets wat misschien afgezaagd klinkt, maar o zo waar is: blijf dichtbij jezelf en heb vertrouwen in wat je doet! Dus doe echt wat je leuk vindt en bedenk hoe je anderen daarmee kunt inspireren. Ik post meestal niet zoveel foto’s in een week, ongeveer 3-4 foto’s. Meerdere keren is tegen mij gezegd dat ik veel sneller groot kan groeien als ik minstens één foto per dag plaats, het liefst twee per dag. Dat is voor mij niet haalbaar, mede omdat ik het leuk vind om echt contact te hebben met mijn volgers. Dus een reactie heen en weer, dat vind ik leuk! Daar focus ik me liever op dan op meer foto’s plaatsen in de week.”

 

Het Instagram account van Ilse vindt je hier en Tanja kun je via deze link volgen. Wil je meer tips van Ilse over het succesvol gebruik van social media (ook voor jouw bedrijf bijvoorbeeld)? Schrijf je dan hier in voor haar cursus social media. Tanja en Ilse, dank voor jullie uitgebreide antwoorden en goeie tips!

 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!