Al heel wat jaren hebben wij best wat kleur in huis. Klanten die mij inhuren voor een interieuradvies geven dan ook vaak aan dat ze wel wat meer kleur in huis zouden willen. Maar hoe pas je nou veel kleur toe in je interieur zonder dat het een chaos wordt? Dit zijn mijn beste tips voor een kleurrijk interieur voor als je zelf aan de slag wilt.

Pinterest!

Wat ik mijn klanten ook vaak aanraad, is om te beginnen op een platform als Pinterest. Hierop vind je ontzettend veel inspiratie. Als je eenmaal begint met het pinnen van plaatjes, zul je zien dat je bezig kunt blijven. In eerste instantie hoef je echt niet meteen een heel duidelijk thema daarin aan te brengen. Pin gewoon alles wat je aanspreekt qua kleurrijke interieurs.

Maak een kleurenpalet

Ben je klaar met een moodboard vol kleurrijke interieurinspiratie? Dan wordt het tijd om daar wat meer richting in aan te brengen. Bedenk voor jezelf wat jou zo aanspreekt bij bepaalde plaatjes. Vaak kun je hier wel redelijk een lijn in ontdekken. Zie je veel roze terugkomen? Dan kun je hierna bijvoorbeeld verder gaan met het zoeken naar inspiratie met roze in een kleurenpalet. Ook hier is Pinterest heel handig voor. Voer als zoekterm eens “pink color palette” of “pink color scheme” in. Dan krijg je hele leuke voorbeelden van goede combinaties.

Kies 3-4 kleuren per ruimte

Om een kleurrijk interieur samen te stellen, maar wel rust te behouden, adviseer ik 3-4 kleuren per ruimte te kiezen. Je kunt voor de “standaard” 60-30-10 regel kiezen. Hierbij kies je een kleur die je voor 60% van de ruimte toepast, eentje voor 30% en eentje als detail van 10%. Wat mij betreft mag dit best wat losser en kun je ook prima voor 4 kleuren kiezen.

Meer kleur geeft meer rust

Waar een interieur met een witte basis en 1 of 2 gekleurde wanden onrustig kan ogen, ziet een ruimte waarbij alle wanden + plafond een duidelijke kleur hebben er vaak beter uit. Het kiezen van een basiskleur is dus altijd handig. Dit hoeft echt geen hele neutrale tint te zijn. In een kleurrijk interieur kan een kleur als roze ook een prima basistint zijn.

Nuance is key

De juiste kleurnuance is wel heel belangrijk hierbij! Als ik weer even de kleur roze als voorbeeld neem, is daar de juiste kleur roze meteen al heel bepalend. Een té roze kleur kan je woonkamer direct in een soort babykamer veranderen, waarbij de perfecte roze kleur juist rust en sfeer kan maken. Kies je definitieve kleurenpalet dan ook niet van een scherm, maar ga aan de slag met stalen. Vergeet ook niet om die stalen bij de wanden te houden waar de kleuren moeten komen. Plat op een tafel zien kleuren er heel anders uit dan verticaal tegen een wand (probeer maar uit!).

veel kleur in huis zonder chaos

Kleurrijke meubels

Om te zorgen dat je kleurrijke interieur helemaal één geheel wordt, moet je natuurlijk niet alleen kleur op de wanden aanbrengen. Juist door de meubels ook mee te nemen in je kleurenpalet, creëer je eenheid en sfeer. Dus niet al je wanden een uitgesproken kleur en dan toch die good old grijze hoekbank ervoor zetten. Nee, de bank, de eetkamerstoelen en vloerkleed mogen ook gekozen worden middels de kleuren uit je samengestelde kleurenpalet. Kleurrijk, maar niet hysterisch is het resultaat.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!