Alweer 5 maanden geleden schreef ik een uitgebreid artikel over het feit dat ik weinig samenwerkingen aanneem op mijn blog en Instagram account. Er kwamen veel leuke reacties op. Met name van mede-influencers, maar ook van volgers die positief reageerden op mijn overwegingen om een samenwerking wel of niet aan te nemen. Ook krijg ik geregeld fijne reacties op het feit dat ik altijd transparant ben over gesponsorde content. Inmiddels heb ik grappig genoeg juist veel meer aanbod aan samenwerkingen ontvangen én heb ik toch weer wat toffe samenwerkingen aangenomen. Vandaar vandaag een update met mijn bevindingen 5 maanden na de eerste blog over dit onderwerp. En voor mijn collega-bloggers en -influencers heb ik een hele fijne tip.

Meer aanbod

Allereerst viel me op dat ik na het verschijnen van het artikel een veel uitgebreider aanbod aan samenwerkingen ontving. Vaak van bedrijven die het artikel hadden gelezen en daardoor grappig genoeg juist interesse kregen in een samenwerking op mijn blog of Instagram. Leuk om te zien dat er dus ook veel bedrijven op zoek zijn naar influencers die niet elke week een nieuw product aan de man proberen te brengen, maar juist kritisch omgaan met het maken van reclame. Ik heb om die reden ook een aantal toffe en oprechte samenwerkingen aan kunnen nemen.

Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld mijn recente campagne samen met Coolblue voor de Google Nest Audio Chalk. Met Coolblue heb ik ook in het verleden vaker samengewerkt en we onderhouden een prettig contact. Ik waardeer het ontzettend dat zij juist heel gericht influencers zoeken bij een bepaald product en daarbij met name letten op of een product ook bij diegene past. Dus niet klakkeloos een product door zoveel mogelijk influencers laten aanprijzen, maar gericht zoeken naar de perfecte match. Ik merk zelf ook dat ik op dit soort samenwerkingen de leukste reacties ontvang, juist omdat het een oprecht goede match is. Dan komt een reclame ook veel natuurlijker over.

Transparant over samenwerkingen

Ik sta nog steeds achter mijn stukje omtrent transparant zijn over samenwerkingen. Recent was ook in het nieuws dat er betere wetgeving komt met betrekking tot het vermelden van gesponsorde content op YouTube. Een goede ontwikkeling vind ik. Het valt me namelijk nog steeds op dat er vaak geen duidelijke melding wordt gemaakt dat iets reclame is. Met name op Instagram zie ik dit zeer geregeld en ik vind dat eigenlijk zonde. Wel zie ik heel vaak de vermelding “#nospon” voorbij komen. Ik blijf erbij dat dit totaal onnodig is als je gewoon altijd eerlijk bent wanneer een product wel gratis gekregen is of wanneer je betaald hebt gekregen voor een post. En nee, ik vind het verstoppen van een cryptische hashtag tussen 30 andere hashtags niet echt als transparant gelden.

Ik moet wel zeggen dat ik hier zelf ook nog wat mee aan het experimenteren ben de laatste tijd. Zo heb ik bijvoorbeeld bij m’n recente gesponsorde posts op Instagram onderaan de caption ” – Sponsored -” gezet. Ik zag dit een keer bij een andere Instagrammer en ik vond dit wel een prettige en duidelijke manier van communiceren. Dus juist geen hashtag (want eerlijk, hoeveel mensen lezen die hashtags?), maar een duidelijke en uitgeschreven disclaimer. In stories zet ik linksboven of rechtsboven een melding “spon” in een goed leesbaar lettertype. Want het valt me ook op dat ik bij veel influencers moet zoeken naar een minuscule “ad” ergens verstopt in een story in dezelfde kleur als de achtergrond.

Dit is hoe ik het doe en natuurlijk mag iedereen dit op z’n eigen manier doen (er is volgens mij namelijk geen duidelijke wetgeving over). Wel kan ik je vertellen dat ik op regelmatige basis berichtjes ontvang van volgers dat ze het fijn vinden dat ik het er duidelijk bijzet. Ook als ik bijvoorbeeld een affiliate link deel in m’n stories.

Passief inkomen met affiliate links

Die affiliate links zijn voor mij een ideale manier om geld te verdienen met bloggen. Een affiliate link is namelijk een speciale link naar een webshop, waardoor ik een commissie ontvang wanneer een volger via mij een aankoop doet. Dit kost degene die de aankoop doet niks meer, maar levert mij een aantal procent bonus op over zijn of haar aankopen. Een vorm van passief inkomen verdienen dus.

Het voordeel is dat ik linkjes kan delen naar producten waar ik enthousiast over ben. Ik zit niet vast aan een bepaalde campagne en kan zelf kiezen welk artikel ik promoot op mijn blog. Ik ben zelf aangesloten bij verschillende affiliate netwerken. Eén daarvan is Coolblue. Zo deelde ik een tijdje terug dat ik een speciaal koppelstuk had aangeschaft om een tuinslang op de keukenkraan te kunnen aansluiten. Ik schreef een blog over mijn ervaringen en voegde daarin een affiliate link toe naar de website van Coolblue. Hier kunnen lezers dan direct hetzelfde koppelstuk aanschaffen. Dit was een goede zet, want ik zie dat er op deze manier over de afgelopen maanden een heleboel lezers zijn geweest die dit item hebben aangeschaft. Met het eenmalig delen van deze blog en de link heb ik dus een mooie commissie verdiend. Doordat dit soort blogs veelvuldig via Google gevonden worden, is dit een goede passieve inkomstenbron voor mij (ook op de lange termijn).

Meer voordelen aan Coolblue affiliate

Blog je ook of heb je een mooi bereik op een social media kanaal? Dan kan ik je het affiliate programma van Coolblue dus zeker aanraden. Je herkent het vast wel dat je vaak vragen krijgt naar een bepaald product dat je ooit hebt gekocht. Denk aan dat ene statief of misschien wel de vraag welke camera je gebruikt. Dit is een perfecte reden om eens een affiliate link te delen naar dit product. De cookie termijn is 56 dagen, wat betekent dat ook aankopen die jouw volgers doen in de 56 dagen nadat ze op jouw link hebben geklikt jou commissie opleveren. Dit hoeft dus niet eens dat specifieke product te zijn dat je hebt gelinkt. De commissie verschilt wat per productgroep, maar kan oplopen tot 8%. Daarnaast wordt er bij Coolblue niet alleen gekeken naar de zogenaamde “last-click” aankopen, maar krijg je ook al een vergoeding als je ergens met een klik vanaf jouw platform hebt bijgedragen aan een aankoop.

Wat ik verder fijn vind aan het programma van Coolblue is dat het heel persoonlijk aanvoelt. Daar bedoel ik mee dat het niet een log, groot systeem is, waarvan je geen idee hebt wie erachter zit. Het contact is bij het affiliate programma van Coolblue juist een stuk persoonlijker en de medewerkers kunnen dan ook gericht met jou meedenken over welke producttypes handig kunnen zijn om te promoten. Ook met andere vragen en problemen helpen ze je graag en in mijn ervaring krijg je altijd snel een antwoord. Daarnaast is het natuurlijk altijd voordeliger om rechtstreeks je linkjes via het programma van Coolblue zelf aan te maken, dan via een tussenpartij die ook weer een deel van je inkomsten inhoudt.

Ik denk dat er voor veel influencers nog een hoop extra inkomsten te behalen valt uit dit soort affiliate programma’s. Eigenlijk bijna zonde om deze kans te laten liggen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een heel goed gelezen artikel, waarin ik een jaar lang geen affiliate link had opgenomen naar het product dat ik aanraadde…. Erg zonde, want sinds ik er wel een affiliate linkje aan heb toegevoegd, verdien ik opeens tussen de €100-€300 per maand aan die ene blog!

Start ook met affiliate marketing

En nu ik het toch over affiliate heb; ik mag van Coolblue een affiliate link delen waarmee jij je ook kunt aanmelden voor hun programma. Je helpt natuurlijk jezelf aan extra inkomsten door het starten met affiliate marketing. Maar in dit geval kun je mij ook helpen. Want als jij bij je aanmelding mijn naam noemt (mag in het vakje “beschrijving”), ontvang ik weer een vergoeding voor elke aangebrachte blogger. Oh en dit is niet alleen voor bloggers! Want de affiliate links kun je ook delen op Instagram, YouTube, Pinterest, TikTok en Twitch (overigens geen idee wat dit laatste voor platform is, maar de mensen die het gebruiken zullen dit vast weten haha).

Dus lieve collega’s, tijd om ook met affiliate marketing aan de slag te gaan. Het is niet ingewikkeld en naar mijn mening ook voor beginnende influencers heel geschikt. Want als je nu alvast in je blogs dit soort linkjes opneemt, ga je daar de komende jaren profijt van hebben. En hoe fijn is het als je op jouw manier en met het aanraden van jouw favorieten geld kunt verdienen met jouw bereik?

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!