Je hebt helemaal geen enorme tuin nodig om er toch wat moois van te maken buiten. Onze tuin is echt een postzegel, maar door de jaren heen hebben we er een gezellige plek van weten te maken met voldoende groen. Vandaag een lijstje met mijn stylingtips voor de tuin op een rijtje, aan de hand van de trends van 2022.

Kleur, kleur en nog meer kleur!

Al eerder besprak ik een aantal balkontrends en ook daar zie je deze trend terug; kleur toevoegen aan je buitenruimte. We zien steeds meer kleurgebruik in de tuin, wat ik een ontzettend leuke ontwikkeling vind. Je kunt bijvoorbeeld de schutting een toffe kleur geven of juist kiezen voor felgekleurde accessoires. Een ander tof idee is om zelf een buitenkeuken te maken en deze te voorzien van mooi gekleurde tegeltjes. Kleuren die het goed doen in de tuin zijn blauw en groen, maar je kunt ook een statement maken door juist voor meer opvallende tinten te gaan als rood en roze.

Tegel eruit, groen erin

Deze trend zien we natuurlijk al een tijdje, maar ook in 2022 heb je vast nog wel wat overbodige tegels in je tuin. Verschillende gemeenten en tuincentra stimuleren deze trend ook met leuke acties. Wij hebben vorig jaar een hele strook tegels uit onze kleine tuin gehaald en de planten die ik daar ingezet heb, groeien als kool. We hebben dus nu echt een leuk extra stukje groen in de tuin. Geen mogelijkheid om tegels uit je achtertuin te verwijderen? Denk ook eens aan een geveltuintje aan de voorzijde van je woning. Je hebt daar echt maar een heel smal strookje grond voor nodig. Stokrozen doen het bijvoorbeeld prima in een klein stukje grond en staan ontzettend leuk in een geveltuintje. Voor de strook extra groen in onze achtertuin heb ik gekozen voor een combinatie van vaste planten en bodembedekkers die elk op een ander moment bloeien. Nadat je één of meerdere tegels verwijderd hebt, kun je dus lekker losgaan in het tuincentrum op koop je vaste planten bij plantengrow.nl.

tuintrends 2022
Toffe tuin accessoires van Søstrene Grene
tuintrends 2022

Binnenstyling naar buiten

We zien de laatste jaren steeds meer dat de styling van de tuin gaat lijken op de styling van het interieur. Er worden steeds meer accessoires toegevoegd om van de tuin een echte extra leefruimte te maken. Een buiten vloerkleed mag al langer niet ontbreken, maar je kunt verder ook nog denken aan tuinmeubels die bijna op binnenmeubels lijken (bijvoorbeeld speciale banken die buiten kunnen blijven staan). De afstyling doe je met mooie lantaarns, gezellige sfeerverlichting en eventueel boho vlaggenslingers. Een ander voorbeeld van de binnen styling naar buiten halen, is de steeds populairdere buitenkeuken. Je koopt ze kant-en-klaar, maar op Pinterest vind je ook tal van DIY ideeën hiervoor.

tuintrends 2022
Meer kleur in de buitenruimte met Graham & Brown buitenverf.
tuintrends 2022

Moestuin en kas

De eigen moestuin is al jaren niet meer weg te denken uit de tuin. Zelfs in kleine stadstuinen zijn er steeds meer opties om toch zelf een mini moestuin bij te houden. Heb je een grotere buitenruimte? Dan is een kas een hele gave toevoeging en helemaal passend in de tuintrends van 2022. Ook hierbij is Pinterest een enorme inspiratiebron en laat je zien dat je zo’n kas zelf kunt bouwen. In een kleine tuin kun je dit nabootsen met een kweekkastje. Dat wil ik ook nog graag toevoegen aan onze tuin! Het lijkt me enig om zo’n houten kweekkast neer te zetten en daar bijvoorbeeld tomaatjes in te laten groeien.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!