Heb je geen buitenkraan bij je woning? Wij ook niet. Super onhandig en na 4 jaar was ik het helemaal zat om dagelijks met zware gieters te sjouwen in de zomer. Toen ik ook nog een nieuwe auto kocht, die ik helaas niet meer door de wasstraat kan halen, miste ik helemaal een tuinslang. Je auto afspoelen met emmers water is best een werk kan ik je namelijk zeggen. Ik zocht wat op internet naar de mogelijkheden, ging naar de bouwmarkt en kwam tot een oplossing. Ik laat je zien hoe je een tuinslang aansluit op je keukenkraan of andere kraan binnenshuis.
Allereerst is het goed om te vermelden dat er verschillende mogelijkheden zijn voor het aansluiten van een tuinslang op een normale kraan en dat niet elke oplossing voor elke kraan werkt. Op Google werd ik niet heel veel wijzer en ik besloot maar naar de bouwmarkt te gaan om de mogelijkheden daar te bekijken. Ik nam ook de perlator mee van onze keukenkraan. De perlator is dat soort van dopje dat op het uiteinde geschroefd zit met een zeefje erin. Die van onze keukenkraan heeft een diameter van 20 mm.
De juiste maat voor je keukenkraan
In de bouwmarkt was het me niet meteen duidelijk welk koppelstuk ik nodig had en ik vroeg het aan een medewerker. Volgens deze meneer was elke binnenkraan een 22 mm dus de koppeling voor 22 mm kranen moest passen. Ik vroeg hem nog of ie de perlator niet moest zien om dit zeker te weten, maar dat vond ie niet nodig. Goed, ik ging dus maar voor de Gardena adapter voor waterkranen binnenshuis (dit is een linkje naar Bol.com waar je hem online kunt bestellen, ik heb hem zelf bij de Karwei gekocht in de winkel). Daarbij kocht ik een tuinslangset, ook van Gardena (ik dacht ik moet wel zeker weten dat dit bij elkaar past natuurlijk).
Thuisgekomen met m’n Gardena adapter bleek dus toch echt te groot voor onze keukenkraan. Het fonteintje in het toilet bleek van dezelfde serie als onze keukenkraan, dus ook hier paste ie niet. Ik baalde ontzettend, want ik was toch best wat geld kwijt en had natuurlijk de verpakking al geopend. Toch maar even in de badkamer proberen dus. Hier hebben we gelukkig een andere kraan en hier bleek de Gardena adapter wel op te passen! Hoera!
Installeren binnenkraan adapter en tuinslang
Het installeren bleek zelfs heel erg simpel. Je draait de perlator van de kraan. Hiervoor zit zelfs een plastic montagehulp bij de adapter, zodat je hem daarmee heel makkelijk los kunt draaien. Hierna zet je het metalen koppelstukje met daarin het zeefje + ringetje op de kraan (dus waar eerst de perlator zat). Op deze manier past ie op een 22 mm kraan, maar er zit ook nog een ringetje bij om hem op een 24 mm binnenkraan te zetten. Even goed aandraaien en dan zet je het plastic tussenstuk erop. Deze duw je er gewoon op en dan schuif je de plastic schuif op slot. Dan zit ie vast. Als je klaar bent, kun je deze dus ook weer makkelijk van het slot halen en klik je het plastic onderdeel er weer af. Je kunt nu de normale perlator van je kraan er weer terug opschroeven, maar dit hoeft niet perse. Ik heb voor nu die van Gardena erop laten zitten, zodat ik heel makkelijk het koppelstuk er steeds op en af kan klikken.
(Ik ga trouwens nog even terug naar de bouwmarkt om te kijken of ik een koppelstukje kan vinden waarmee ik hem ook op de keukenkraan kan installeren. )
Natuurlijk heb je nu ook nog een tuinslang nodig. Ik ging voor een complete set van Gardena, zodat ik zeker wist dat ik alles had en dat het zou werken. Er zijn vast ook goedkopere sets, maar ik vond dit wel lekker praktisch. Bij deze set zitten namelijk ook de koppelstukken die je nodig hebt om hem aan te sluiten en een spuitmond. De tuinslang klik je zo op de binnenkraan adapter. Dan de binnenkraan openzetten en je kunt beginnen. Ik vind het ideaal! Natuurlijk is een buitenkraan nog veel handiger, maar wanneer je deze niet hebt, is dit een prima oplossing. Ook als je een balkon hebt, waar je bijvoorbeeld een badje op wilt vullen of waar je veel plantjes hebt, is dit perfect. Wij gebruiken het met name om onze tuin te sproeien en om mijn auto te wassen.
Tuinslang aansluiten op binnenkraan zonder schroefdraad
Wil je nou een tuinslang aansluiten op een kraan zonder schroefdraad? Dan is er ook een oplossing. Deze heb ik niet zelf getest, maar voor nog geen 15 euro is dit denk ik wel het proberen waard. Je hebt in dit geval een zogenaamde waterdief nodig. Gardena heeft volgens mij twee soorten in het assortiment hiervan. Eentje voor kranen van 14-17 mm en eentje voor kranen van 15-20 mm. Dit is een soort tussenstuk dat je om de kraan heen klemt (zonder hem dus vast te hoeven schroeven). Ook huismerken van bouwmarkten en tuincentra hebben dit soort koppelingen in het assortiment, dus kijk daar ook eens rond als je nog niet de juiste kunt vinden online.
Voor nu ben ik superblij met de oplossing om de tuinslang aan te sluiten op onze binnenkraan. Ik heb al lekker de tuin kunnen sproeien en ga vandaag eens even m’n auto wassen met m’n nieuwe tuinslang. Waar een mens al niet blij van kan worden 😉 Wie weet dat we op termijn alsnog een buitenkraan laten installeren, maar zoals je ziet is er ook best wat mogelijk als je geen buitenkraan hebt, maar wel een tuin die je van water wilt voorzien.
Ik heb een regenton.. beter voor milieu dan schoon drinkwater wegspuiten
Wat goed zeg! Ik hoop dat wij bij een volgende woning ook een plek voor een regenton hebben, want dat lijkt me ideaal. Regenwater is ook heel fijn voor binnenplanten. Fijne zondag nog!
Ha eindelijk vrouwvriendelijk uitgelegd, chapeau
pas wel goed op , de meeste kranen zijn er niet op gemaakt om druk te leveren aan een verbruiker die er op aangesloten word , en al helemaal niet als die verbruiker de slang ook nog kan afsluiten!!!!!!!