Ga je de tuin (opnieuw) laten aanleggen? Dan komen er vast een hoop keuzes op je af. Een nieuwe tuin kiezen, doe je over het algemeen voor een lange termijn, dus je wilt het wel goed doen. Met de 5 ideeën kun je rekening houden bij het aan laten leggen van een nieuw tuinontwerp.

1. Neem je tijd

Als eerste tip wil ik je meegeven om vooral de tijd te nemen, voordat je een nieuwe tuin aan laat leggen. Veel mensen doen dit meteen bij de aankoop of bouw van een nieuwe woning, maar dit is niet altijd de handigste keuze. Als je namelijk wat langer op een plek woont, kom je er steeds meer achter wat je behoeften zijn. Ook voor de tuin geldt dit zo. Door je tijd te nemen en je huidige tuin goed te ervaren, weet je op een gegeven moment wat je belangrijk vindt en hoe je de tuin wilt gebruiken. Je weet wat je favoriete plek is om ‘s ochtends een kop koffie te drinken en waar je na je werk nog net van de laatste zonnestralen kunt genieten. Ook qua beplanting heb je misschien al een beetje ervaring op gedaan met wat wel en niet werkt in jouw tuin. Dat maakt dat je betere keuzes kunt maken voor het ontwerp van een nieuwe tuin.

2. Kopiëren kun je leren

Een zelfde soort tip, maar niet minder belangrijk. Kijk af bij buren, vrienden en familie. Wat hebben zij met de tuin gedaan? En wat vind je daar wel of niet mooi aan? En hoe handig werkt dat? Bij buren vind je vaak dezelfde basis als bij je eigen woning, dus daar kun je zelfs dingen letterlijk van kopiëren als je ergens heel enthousiast over bent. Vraag ook gerust tips aan mensen die een mooie tuin hebben. Veel mensen vinden het hartstikke leuk om je te vertellen welke bloemen en planten zij hebben geplant en hoe deze het doen.

3. Begin met de basis

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om je te richten op leuke aankleding van de tuin, welke beplanting er komt en welk tuinmeubilair; het is belangrijk te beginnen bij de basis. De grote dingen gaan eerst. Wil je bijvoorbeeld een terrasoverkapping, dan zal dat een goed beginpunt vormen. Als je eenmaal heb bepaald wat het formaat van zo’n groot en vast element wordt, kun je verder gaan kijken naar de rest. Andere basiselementen zijn de tuinafscheiding, eventuele achterom en paden.

4. Kijk wat je zelf kunt doen

Met de huidige prijzen kan het fijn zijn om niet alles van een tuinontwerp uit te besteden. Je kunt natuurlijk ook best veel zelf! En soms is het nog leuker ook om zelf dingen op te knappen of te maken voor je tuin. Zo kun je denken aan het zelf maken van een buitenkeuken (hier vind je op Pinterest volop inspiratie voor) of het verven van je tuinhuisje in een toffe kleur.

5. Beplanting kiezen

Uiteindelijk is het groen in je tuin toch hetgeen dat het geheel echt af maakt. Je kunt dit ook allemaal laten ontwerpen en voor je laten kiezen. Maar wist je dat je zelf ook veel kunt? Je hoeft echt geen hele groene vingers van nature te hebben om zelf een mooie beplanting samen te stellen. Op internet is tegenwoordig ontzettend veel informatie te vinden. Ook op YouTube vind je tal van video’s over tuinplanten en tips voor tuinieren. Met een beetje kennis over de zonligging en informatie over de bodem kun je al heel veel zelf verder uitzoeken en ontwerpen. Misschien wordt het zelfs wel een nieuwe hobby!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!