Het najaar is misschien niet meteen het tuinierseizoen dat bij je opkomt, maar dit is juist het moment dat je nog best wat dingen in de tuin kunt doen. Zeker als je je tuin goed wilt voorbereiden op de komende koude en natte maanden, is nu de tijd om nog even flink aan de slag te gaan. Deze klusjes kun je prima in het najaar oppakken voor een goed onderhouden en mooie tuin.

Tuinhout beitsen

Om het hout in je tuin goed voorbereid de winter in te laten gaan, is het zaak om het goed te onderhouden. Juist het najaar is een goed moment hiervoor, zodat je zeker weet dat de beits goed beschermt tijdens de echt koude én natte maanden. Een mooie herfstdag is dus een prima gelegenheid om nog even je overkapping van Douglas hout of die schutting aan te pakken. Dan heb je er straks in het voorjaar volop plezier van.

Voorbereiden op de eerste herfststorm

In het najaar zijn er natuurlijk vaak wel wat dagen waarop het behoorlijk kan waaien. Een klusje om nu op te pakken is dus het nalopen van je tuin op dingen die kunnen omwaaien. Je hebt namelijk geen zin om midden in een storm je huis uit te moeten rennen om dat ene schuttingdeel nog even beter vast te zetten. Ruim tuinmeubilair dat makkelijk wegwaait alvast op en loop alle tuinafscheidingen voor de zekerheid nog eens na. Of ga voor een hout beton schutting voor extra stevigheid.

Denk om de dieren!

Met name de egel heeft het momenteel moeilijk lees ik de laatste tijd op verschillende plekken. Hier in de omgeving zijn ook veel egels, dus ik probeer ons kleine tuintje zo egelvriendelijk mogelijk te maken. Dit doe je o.a. door de afgevallen bladeren die op de bodem liggen niet te verwijderen. Zo creëer je beschutting en schuilplaatsen voor de egels. Verder kun je een egelhuisje in je tuin zetten om ze nog eens extra te helpen. Ter voorbereiding op de winter kun je voor de vogels ook alvast plekken gaan creëren waar je ze straks eventueel kunt bijvoeren.

tuin klusjes najaar

Nieuwe planten, bollen en snoeien

Vorig jaar heb ik in het najaar een nieuw stukje tuin beplant met allerlei tuinplanten. In de herfst is de grond nog warm genoeg om dit te doen en ik moet zeggen dat we enorm veel plezier gehad hebben van deze plantjes het afgelopen jaar. Alles doet het enorm goed! Dus het najaar is echt nog wel de tijd om wat planten in de grond te zetten. Het najaar is daarnaast het moment om bollen te planten. Met dit soort dingen check ik wel altijd even via Google welk moment het beste is om te planten. Hetzelfde doe ik overigens met snoeien. Sommige planten kun je het beste in het najaar snoeien, maar er zijn ook weer planten die je beter in het voorjaar kunt doen. Google is je vriend met dit soort vraagstukken ;).

Vergeet de dakgoot niet!

Dit is nog een heel belangrijke en heeft niet zozeer met de tuin als toch ook wel met je huis te maken. De dakgoot schoonmaken is een klusje dat jaarlijks echt wel even moet gebeuren. Dit kun je het beste wel echt aan het eind van de herfst doen, wanneer alle blaadjes al van de bomen zijn gevallen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!