Hoewel ik zelf niet perse van de yoga ben, heb ik wel geregeld klanten die hier veel mee bezig zijn. Ik word dan ook zo af en toe gevraagd om mee te denken over de beste inrichting van een yogakamer. Een yogakamer hoeft trouwens wat mij betreft geen kamer te zijn waarin je alleen maar yoga beoefent. Een ruimte om te ontspannen en misschien te mediteren kan ook heel fijn zijn in je woning. Vandaag mijn tips op een rijtje voor het creëeren van de perfecte yogakamer of gewoon een fijne ontspanningsruimte in huis.

Geef de yogakamer een duidelijke functie

Hiermee bedoel ik dat deze kamer een ruimte gaat worden waar je echt alleen yoga beoefent (en daaraan gerelateerde “activiteiten” als ontspanning en meditatie). Door de kamer ook andere functies te geven, bijvoorbeeld als werkruimte, ruimte voor je wasrek, etc., creëer je al snel onrust. Dit wil je juist niet in een yogakamer. Richt de ruimte daarom zoveel mogelijk in met ontspanning in je achterhoofd. Geen bureau, geen administratie of andere troep in het zicht. In deze kamer wil je echt tot rust komen. Heb je deze ruimte ook nodig om bepaalde zaken in op te bergen? Dan raad ik je aan met dichte kasten te werken en bijvoorbeeld 1 lange kastenwand neer te zetten.

Indeling vanuit het middelpunt

Het indelen van de yogakamer kun je het beste doen vanuit het belangrijkste onderdeel in deze ruimte. Dat is je yogamat. Bepaal waar je jouw matje het liefste neerlegt. Dit kan bijvoorbeeld bij de grote raampartij zijn, zodat je veel natuurlijk licht hebt tijdens het doen van oefeningen. Probeer ook even uit of deze plek je voldoende bewegingsruimte en vrijheid geeft. Daarna kun je verder kijken naar de accessoires die je graag gebruikt, zoals een meditatiekussen, en deze ook een plek geven.

Kastruimte voor accessoires

Het is fijn om in de yogakamer in elk geval één kast te hebben, waar je spulletjes in op kunt bergen. Heb je hier geen ruimte voor? Dan zou je ook voor een sporttas kunnen kiezen om steeds alle accessoires bij elkaar op te bergen. Heb je wel ruimte voor een kastje, dan is een mooi authentiek exemplaar vaak het mooist in yogakamer. Een oud Indiaas houten kastje geeft veel karakter en door het natuurlijke materiaal past het perfect in een ruimte om tot ontspanning te komen.

yogakamer inrichten

Kleurgebruik

Een yogakamer leent zich uitstekend om te werken met een neutraal kleurenpalet. Kies bijvoorbeeld een mooie off-white verfkleur voor alle wanden en het plafond. Wil je toch met wat meer uitgesproken kleuren werken? Dan is blauw of groen een goede keuze voor een ruimte waarin je op zoek bent naar ontspanning.

Decoratie

De verdere aankleding van je yogakamer kun je het beste zo minimaal mogelijk houden. Kies daarbij het liefst voor natuurlijke materialen en kleuren. Planten mogen in elk geval niet ontbreken. Ze zijn niet alleen decoratief, maar ook onmisbaar voor een goede luchtkwaliteit. Om toch de rust te bewaren in de yogakamer, kun je dan gaan voor één grote plant. Andere items die je als decoratie kunt toevoegen, zijn o.a. een mooi schilderij, kaarsen en een aromadiffuser.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!