Doordat ik sinds een halfjaar vintage kleding verkoop via mijn Instagram account, heb ik inmiddels heel wat ervaring met de zorg voor vintage kleding. Het wassen hiervan kan soms een uitdaging zijn, maar je wilt natuurlijk wel frisse kleding hebben zonder die muffe lucht. Ik geef je 10 tips voor het wassen van vintage kleding.

1. Verdiep je in het materiaal

Een inkopper misschien, maar wel de tip waar het allemaal mee begint. Probeer uit te vinden van welk materiaal je vintage kledingstuk is gemaakt. In sommige gevallen zal je een label aantreffen, maar vaak genoeg ontbreekt deze ook. Dan zul je zelf moeten bedenken van welke stofsoort je kledingstuk is gemaakt. Dit is een kwestie van ervaring opdoen. Hoe meer kleding je door je handen hebt gehad, hoe beter je erin wordt om een polyester stof van een viscose te onderscheiden. Dit zijn twee veelvoorkomende stoffen die we nu ook nog veel zien, maar in het verleden werd er bijvoorbeeld ook veel gebruik gemaakt van acetaat. Een 100% wollen trui van eentje van 100% acryl onderscheiden is een eitje, maar met een mix van materialen wordt het vaak alweer lastiger. Ik merk zelf dat ik er steeds iets beter in word, deels ook omdat ik zelf veel kleding brei. En soms weet ik het ook niet zeker en dan ga ik met het wassen gewoon van de meest kwetsbare optie uit.

2. Handwas?

Veel kledingstukken hebben een label waarin staat dat het alleen op de hand gewassen mag worden en ook online lees je dit veel als advies. Mijn mening en ervaring is dat je ook vintage kleding vaak prima in de wasmachine kunt wassen, áls je maar het juiste programma kiest (heel belangrijk dit). Een handwasje is dus echt niet altijd beter en ik vind het zelf verre van praktisch om uit te voeren.

3. Vergeet de droger

De droger gebruiken, moet je gewoon echt niet doen. Gewoon niet. Ik gebruik hem zelf alleen voor dekbedovertrekken en handdoeken, maar zeker niet voor vintage kleding. Hier is de kleding echt veel te kwetsbaar voor. Gewoon lekker aan rekje laten drogen dus.

4. Check de kleurechtheid

Je zou kunnen denken dat vintage kleding al zoveel jaar oud is dat het vast al zo vaak gewassen is dat het niet meer afgeeft in de was. Dat heb ik ook weleens gedacht en dat is behoorlijk mis gegaan. Er zijn gewoon veel items die op een andere manier gekleurd werden dan nu, bijvoorbeeld een zijde kimono die met de hand geverfd is. Dit kun je dus niet zomaar in de wasmachine gooien, want het wordt een ravage (en daarnaast stinkt het ook vreselijk zo’n handgeverfde kimono die nat wordt… been there done that). Je kunt met een nat doekje van tevoren testen of de kleur afgeeft (bijvoorbeeld aan de binnenzijde van een kledingstuk of op een onopvallende plek. Een handgeverfde zijde kimono moet je sowieso niet wassen.

5. Wolwas is je vriend

Alle kwetsbare kleding was ik op een wolwasje in de wasmachine. Ook bij twijfel doe ik dit met een kledingstuk. Dit is de meest veilige optie. Sommige machines hebben daarnaast nog een apart handwas programma. Ik kies op het wolwasprogramma voor een temperatuur van 30 graden (bij vintage kleding ga ik sowieso nooit hoger) en in sommige gevallen voor 20 graden als ik echt bang ben dat er iets misgaat. In mijn beleving is die 30 graden overigens altijd prima. Als je daarbij 900 toeren instelt, zit je meestal wel goed. Bij hele kwetsbare items kun je gaan voor 600 toeren, wat meestal ook standaard staat ingesteld bij het handwasprogramma.

6. Let op de details

Een katoenen jurkje zou je natuurlijk prima op een fijn wasprogramma op 30 graden moeten kunnen wassen. Alleen, soms zitten er toch details op de jurk die zorgen dat je het item alsnog verpest. Bijvoorbeeld borduursels van zijde. Dit had ik een keer met een heel tof katoenen geborduurd jurkje. Er zaten wat vlekken in, dus ik begon met een wolwasje op 30 graden. Dat ging goed, alleen de vlekken bleven. Ik besloot te gaan voor nog een wasje, maar een normaal fijnwas programma op 30 graden. Het katoen van het jurkje bleef intact, maar helaas kromp het borduurdraad, waardoor het totaal verpest was. Wees dus heel voorzichtig met dit soort details die je veel op vintage kleding ziet. Dit zijn kwetsbare delen en was dan voor de zekerheid altijd op een wolwasje.

7. Liggend of hangend drogen

Over het algemeen is het zo dat je gebreide kledingstukken liggend moet laten drogen. Op deze manier houd je het kledingstuk in model. Gewone jurkjes en blouses laat ik altijd drogen op een hangertje.

8. Stomen of strijken

Waarschijnlijk wil je je vintage kleding ook stomen of strijken. Ik vind zelf stomen veel prettiger werken dan strijken, hoewel het wel wat minder precies is. Strijken van vintage kleding doe ik voor de zekerheid altijd op een lage temperatuur. Bij het stomen gebruik ik overigens wel de hoogste stand van mijn stomer en dit heeft nooit problemen opgeleverd. Een vintage zijde kimono kun je bijvoorbeeld niet wassen, maar wel heel goed stomen. Ook lammy jassen of andere lastige items kun je prima stomen.

9. Vlekken behandelen

Mijn favoriete manier om vlekken te behandelen in vintage kleding is Ossengal zeep. Ik vind zelf zo’n stick het meest handig, maar je kunt ook met een blokje van deze zeep werken. Ook is er een speciale versie voor in de wasmachine, maar die heb ik nog nooit gebruikt. Specifiek voor vintage kleding vind ik Ossengal zeep prettig, omdat het veilig is en je dus geen risico loopt om je kledingstuk juist verder te verpesten. In mijn ervaring is Ossengal zeep ook nog eens heel effectief. Verder kost het bijna niks en kun je jaren doen met zo’n stickje of stuk zeep. Als dit niet werkt, probeer ik meestal nog Shout vlekkenverwijderaar en als laatste redmiddel stap ik over op iets van Vanish.

10. Vieze geuren verwijderen

Soms is het zo dat een vintage kledingstuk een vieze geur heeft. Ook ik loop weleens tegen dit euvel aan. Tijdens het inkopen, heb ik dit namelijk niet altijd door en vaak ruik je dan thuis pas dat iets echt niet prettig ruikt. Dit kan die specifieke vintage muffe lucht zijn (vind ik het minst erg), maar ook rooklucht of zweetlucht. De rooklucht is m’n ergste vijand, want dit is er gewoon heel moeilijk uit te krijgen. Soms komen geuren ook pas naar voren als je een kledingstuk nat maakt, dus dan ruik je het pas nadat je het gewassen hebt. Een aantal dingen die je kunt proberen zijn:

  • Luchten, luchten en nog eens luchten. Dit werkt in mijn ervaring gewoon het allerbeste en heeft ook de beste langetermijneffecten. Ik hang een kledingstuk buiten of binnen voor een open raam. Eventueel kun je dit in de badkamer doen. Dit moet je wel even volhouden (vaak is een dagje echt niet genoeg), maar je zult merken dat luchten echt over het algemeen het beste resultaat oplevert.
  • Wassen met een wasmiddel met lekkere geur. Dit helpt wel iets in mijn beleving, maar als een vieze geur hardnekkig is (zoals rooklucht), dan kun je wassen tot je een ons weegt. Dus zeker doen, maar niet als enige stap.
  • Wassen met azijn. Dit heeft vaak best een goed effect. Je kunt in moeilijke gevallen de kleding eerst een nacht voorweken in een emmer met azijn. In andere gevallen doe ik de kleding in de wasmachine, kieper een flinke hoeveelheid azijn in het wasmiddelbakje en hang het item daarna goed uit. Die azijngeur vervliegt gewoon en als het goed is, is de vieze geur daarna ook minder.
  • Stomen met linnenwater. In hardnekkige gevallen werkt dit niet, maar voor muffe luchtjes is dit vaak wel voldoende. Na het wassen nog even lekker stomen met linnenwater met een fijne geur. Ik gebruik zelf linnenwater van Dille&Kamille. Ik doe dit in mijn stomer, maar het kan ook in je stoomstrijkijzer of gewoon in een plantenspuit.

In hardnekkige gevallen met behoorlijk stinkende kleding, voer ik alle stappen uit en was ik een item meerdere keren. Dan nog kan het zijn dat je de geur er niet uit krijgt en dan zul je je verlies moeten nemen. Probeer dus tijdens het kopen van vintage kleding direct even te snuffelen aan het item om vieze luchtjes te detecteren. En als je toch op pad gaat voor vintage kleding, lees dan ook even mijn blog met tips voor het kopen van vintage.

styled by sabine signature

Ps. Ik heb zelf sinds een tijdje een nieuwe wasmachine en ik merk wel dat deze een stuk voorzichtiger omgaat met m’n kwetsbare kleding. Waar ik uit m’n vorige Samsung machine regelmatig delicate kleding vol gaten eruit haalde (zelfs echt nieuwe dingen), heb ik daar met m’n nieuwe Miele wasmachine geen last meer van. Deze heeft zo’n speciale trommel met honingraatstructuur. Dus in mijn ervaring is de investering in een goede (en dure) wasmachine z’n geld zeker waard.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!