Heb je plannen om op de vrijmarkt te gaan zitten met Koningsdag? Lees dan zeker dit artikel even door. Koningsdag is namelijk een ideale manier om van je overbodige spullen af te komen. Met deze tips ben jij je artikelen zo kwijt op de vrijmarkt en kun je lekker drankjes gaan drinken van je verdiende geld.

 

1. Kies de juiste items

De vrijmarkt op Koningsdag gaat om kleine prijsjes. Laat je designerspullen dus vooral lekker thuis en probeer die via andere kanalen (bijvoorbeeld Marktplaats) te verkopen. Mensen zijn op zoek naar koopjes, dus maak daar gebruik van. Het hoeven in dit geval dus echt niet de hipste items te zijn. Alles mag mee! Mijn ervaring is dat de dingen waarvan je het niet verwacht juist het beste lopen. Wat ik zelf doe, is enkele weken van tevoren beginnen met uitzoeken. Ik ruim de zolder op en gooi alles in dozen wat ik zou willen verkopen. Dit jaar heb ik alvast een rondje door de woonkamer gedaan om m’n overbodige accessoires bij elkaar te zoeken. Heerlijk om op te ruimen en er ook nog iets aan te verdienen!

 

2. Kies je locatie

Ik heb voorheen weleens in Amsterdam op de vrijmarkt gestaan. Toen kozen we voor een locatie bij een vriendinnetje voor de deur midden op de gracht. Een perfecte spot waar veel koopjesjagers langskwamen! Dit soort locaties zijn echter wel populair en je zult dus al geruime tijd tevoren je plek moeten “claimen”. Dit deden we o.a. met stoepkrijt. De dag zelf waren we om 6 uur aanwezig om onze spullen uit te stallen. Dit jaar gaan we in onze huidige woonplaats aan de slag. Hier begint de vrijmarkt pas na 11 uur, dus we hoeven niet al te vroeg aanwezig te zijn. Wel gaan we onze plek weer op tijd reserveren. Check dus even goed de locatie waar je zou willen staan.

 

3. Breid je assortiment uit

Je kunt je natuurlijk naast het verkopen van tweedehands spullen ook richten op andere verkoop. Zo hebben wij een keer hotdogs en drankjes verkocht. We hebben toen zelfs met klapstoelen en tafeltjes een heus terrasje aangelegd op onze verkoopplek. Hoe meer mensen er om je kleedje heen staan, hoe meer andere mensen dat aantrekt dus dit was een goede zet. Overigens zijn er tegenwoordig vele regels omtrent de verkoop van eten en drinken op de vrijmarkt, dus check die wel eerst even goed. Het zou wel erg zonde zijn als je een boete krijgt.

 

4. Trek publiek

Deze noemde ik hierboven ook al even. Als er mensen om je kleedje heen staan, denken mensen dat je toffe items aanbiedt. Zo trek je uiteindelijk weer meer potentiële klanten aan. Maak dus een praatje met de mensen die bij je spullen komen kijken, zodat ze even blijven staan. Of laat bekenden geïnteresseerd bij je kleedje kijken (deze truc deden wij ook vaak). Resultaat gegarandeerd!

 

5. Denk aan de styling

Probeer je verkoopwaar er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien. Van die kleedjes waar alle items letterlijk opgegooid zijn, zien er wat mij betreft niet zo aantrekkelijk uit. Ze nodigen ook niet uit tot snuffelen tussen de spulletjes. Stal alles dus netjes uit, sorteer het eventueel zelfs nog op bijvoorbeeld maat. Wij namen bijvoorbeeld ook een kledingrek mee om kleding aan uit te hangen. Dit ziet er al stukken beter uit dan alle kleding op een hoop. Aan een lantaarnpaal hingen we dan een toffe combinatie op een hanger om mensen te lokken. Heb je kleine items die niet echt makkelijk netjes neer te zetten zijn? Doe ze dan bij elkaar in een leuk krat of mandje. Bordje erop met een prijs en het ziet er meteen beter uit.

 

6. Houd de prijzen laag

Eén van de belangrijkste tips: Koningsdag vraagt om kleine prijsjes. Mensen zijn op koopjesjacht en om te voorkomen dat je aan het eind van de dag met al je spullen weer naar huis kunt, moet je je verwachtingen laag houden. Bedragen van 50 cent tot enkele euro’s zijn normaal. Liever een heleboel spullen verkopen voor een euro, dan straks al je overbodige rommel weer naar huis moeten slepen.

 

7. Onderhandel wel altijd!

Dat je dingen voor weinig geld moet verkopen, wil niet zeggen dat je niet kunt onderhandelen. Dit hoort er namelijk wat mij betreft gewoon bij op Koningsdag. Zet de prijs dus altijd iets hoger in dan dat je er uiteindelijk voor wilt hebben. Je zult zien dat er bijna altijd onderhandeld gaat worden door je potentiële koper. Door met de prijs te zakken, heeft de koper de indruk dat ie een goede prijs heeft gekregen en heb jij gewoon de prijs gekregen die je in je hoofd had.

 

8. Neem voldoende kleingeld mee

Het is handig als je al enkele weken van tevoren begint met het verzamelen van kleingeld. Wij nemen altijd een kistje vol munten mee die we ingezameld hebben. Zo kun je zonder gedoe afrekenen met je klanten.

 

9. Neem plastic tasjes mee

Als extra service namen we vaak ook plastic tasjes van thuis mee. Zo kunnen kopers hun aankopen makkelijk meenemen. Deze kun je dus ook al enkele weken van tevoren gaan inzamelen. Tegenwoordig krijg je natuurlijk bij lang niet elke winkel meer tasjes, maar je hebt er vast nog wel een aantal over.

 

10. Geniet!

Mijn laatste tip is: geniet! Maak er een leuke dag van en geniet van alle gezelligheid. Maak een praatje met potentiële klanten en blijf altijd aardig (ook als ze niks kopen!). Een vrolijk persoon verkoopt altijd meer dan iemand die zit te sippen op z’n kleedje.

 

Ga jij op de vrijmarkt staan dit jaar? En heb je zelf nog goede tips?

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!