Geregeld zie ik klanten die een keuken hebben of gaan kopen bij Ikea. Dit Zweedse woonwarenhuis is al jaren een bekende speler op de markt van de keukens en door de duidelijke én lage prijzen een prima alternatief voor een andere keukenboer. Recent ging ik mee met klanten om hun Ikea keuken samen te stellen en om te helpen met het maken van keuzes. In deze blog lees je mijn tips voor als jij ook de aanschaf van een Ikea keuken overweegt.

Maak een afspraak bij een Ikea keukenspecialist

Allereerst wil ik je aanraden om sowieso eens een afspraak te maken met een keukenspecialist van Ikea. In mijn ervaring hebben zij alle expertise om je te helpen aan een goede en praktisch ingedeelde keuken. Zelf kun je natuurlijk online al wat uitproberen met de online keukenplanner van Ikea, maar als je daar nog geen ervaring mee hebt, werkt dit meestal niet zo soepel. De afspraak met de specialist van Ikea zelf is wat mij betreft de ideale eerste stap en kan je al veel informatie geven over wat haalbaar is.

Zorg voor voldoende werkruimte

Een advies dat ik je wil geven voor wat voor keuken dan ook is, zorg voor voldoende werkblad. Ook al ben je geen enorme kookfanaat, je zult merken dat voldoende werkruimte in de keuken echt heel veel frustratie kan schelen. Bedenk ook alvast wat voor apparaten er nog op het aanrecht komen te staan. Die staan meestal niet meteen ingetekend in zo’n keukenontwerp, maar gaan er bij het uiteindelijke gebruik natuurlijk wel zijn. Zo neemt een waterkoker op zich niet zoveel ruimte in. Maar als je bedenkt dat je een waterkoker, koffieapparaat, kopjeswarmer en misschien wel een keukenmachine op je aanrecht gaat zetten, blijft er opeens een stuk minder werkruimte over.

tips keuken uitzoeken bij Ikea

Houd rekening met workflows

Voordat je naar de afspraak gaat, kun je daarnaast eens nadenken over bepaalde “workflows” die jij hebt in de keuken. Welke laden/kastjes heb je nodig tijdens het koken? Waar kun je even snel een pan vandaan trekken of een spatel als je druk bent met het fornuis? Hoe heb je nu je kruiden bij de hand en heb je daar voldoende plek voor? Een nieuwe keuken is de uitgelezen kans om hem nóg praktischer in te delen dan je huidige keuken. Schrijf dit soort dingen dus gerust op een blaadje en neem het mee naar de afspraak op de keukenafdeling van Ikea.

Neem je tijd voor de samples

Van alle soort deurtjes, aanrechtbladen, etc. liggen bij Ikea voorbeelden. Hierop kies je uiteindelijk je droomkeuken uit. Houd er rekening mee dat het licht in de Ikea anders is dan het licht bij jou thuis in de keuken. De voorbeeld deurtjes en bladen staan deels schuin in rekken langs de wand of liggen plat op oppervlakten. Dit is niet hoe de keuken in het echt gaat staan. Pak dus zeker even zo’n voorbeeld deur op en zet hem eens verticaal neer en kijk dan hoe het licht erop valt. Dit kan een kleur echt heel anders doen uitkomen dan wanneer zo’n element vlak op een tafel ligt.

Dit geldt ook voor de voorbeeld aanrechtbladen. Deze bekijk je juist weer plat liggend, omdat dat ook is hoe die uiteindelijk tot z’n recht gaat komen in jouw keuken. Zet ook gerust dan even een deur rechtop en je gewenste blad er plat op om de combinatie goed te kunnen zien.

Neem stalen van huis mee

Zijn er andere keuzes al gemaakt in de ruimte waar je Ikea keuken gaat komen? Neem dan ook zeker stalen mee van die elementen. Denk bijvoorbeeld aan een staaltje van de vloer die er gaat komen, een paar sample tegels die je misschien al in je hoofd hebt of kleurenstalen van eventuele kleuren op de wanden. Bekijk ook deze allemaal weer op verschillende plekken in de winkel met je gewenste keuken elementen en zet de stalen op de juiste manier bij elkaar.

tips keuken uitzoeken bij Ikea

Specifieke Ikea keuken tips

Tenslotte nog een aantal van mijn tips die heel specifiek voor de Ikea keukenfronten zijn. Zo heeft Ikea o.a. hele mooie vergrijsd groene frontjes in het assortiment. Houd er rekening mee dat deze kleur in een donkere en/of kleine keuken best donker kan uitpakken. Het verliest in sommige ruimtes wat mij betreft wat frisheid. Kijk dus even goed of deze kleur in jouw keuken ook echt een succes gaat zijn.

Sommige lichtgrijze fronten van Ikea hebben behoorlijk wat koele ondertonen erin zitten. In een keuken met bijvoorbeeld noordelijke lichtinval kunnen deze frontjes bijna blauw lijken. Je kunt dan best bedrogen uitkomen als je dacht een grijze keuken te bestellen en deze bij jou thuis eigenlijk bijna blauw lijkt. Niks mis mee als dit de bedoeling was, maar check het wel even goed voor je een keuze maakt.

Voor de donkerbeige fronten geldt wat mij betreft een beetje hetzelfde als wat ik heb met de grijsgroene deuren. Het kan behoorlijk donker uitpakken in een ruimte met weinig lichtinval. Dit valt in een woonwarenhuis natuurlijk niet zo op (zeker met al dat tl-licht erbij), maar ook hier dus de tip om even goed te kijken of dit bij jou thuis niet te donker en misschien té deprimerend wordt. De lichtbeige fronten kunnen dan een prima alternatief zijn! Ook een neutrale tint, niet wit, dus wel warmte, maar met voldoende frisheid.

Hulp bij het kiezen van je Ikea keuken?

Dit waren mijn tips als interieurstylist voor het kiezen van een Ikea keuken. Heb je meer persoonlijk advies nodig? Stuur me gerust een berichtje. Dan kom ik bij je thuis met al mijn tips afgestemd op jouw interieur óf we spreken af in de Ikea om ter plekke samen de beste keuzes te maken voor jouw keuken.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!