Mooie kamerplanten mogen zeker niet ontbreken in je interieur! Wanneer je even niet weet waar te beginnen, raad ik vaak aan om te starten met 1 of enkele grote kamerplanten. Zo maak je echt een statement en een grote groene plant pas eigenlijk in elke interieurstijl. In deze blog lees je mijn tips bij de aanschaf van een grote kamerplant en ik geef je 5 voorbeelden van makkelijke én grote kamerplanten.

Planten

Tips aanschaf grote plant

Standplaats van de plant

Begin met het bepalen van de plek waar de nieuwe plant mag gaan komen. Met name grote kamerplanten kun je nou eenmaal wat minder makkelijk weer verplaatsen na de aanschaf dus het is handig om eerst goed de gewenste plek te bepalen. Heb je een bepaalde hoek in je woonkamer waar nog wat groen mist? En heb je daar voldoende ruimte voor een grote plant? Dan is het daarna zaak om even goed na te gaan hoe de lichtinval en andere omstandigheden op die plek zijn. Is het bijvoorbeeld een plek pal voor de ramen met veel daglicht? Of misschien juist een plek in een meer donker hoekje van de woonkamer? Dit bepaalt welke planten hier kunnen staan.

Mijn tip is dus vooral om altijd eerst te bepalen op welke plek je een plant wilt hebben en daarna een plant uit te zoeken die bij die plek past. Niet andersom dus 😉 Op deze manier ga je lang plezier van je nieuwe groene toevoeging hebben.

Houd rekening met de grootte en groei

Een grote kamerplant is altijd een te gekke toevoeging aan je interieur. Maar houd er ook rekening mee dat de plant voldoende ruimte om zich heen heeft. Sommige kamerplanten kunnen namelijk behoorlijk snel groeien en het zou zonde zijn als je plant na een halfjaar zijn plek ontgroeid is. Zeker met planten als de Strelitzia heb ik dit al meermaals zien gebeuren bij klanten. Koop bij zo’n potentiële snelle groeier dus een maatje kleiner dan je hem eigenlijk het liefst zou willen hebben. Houd er ook rekening mee dat een grote plant in het tuincentrum heel anders qua formaat kan ogen dan bij jou in een kleine woonkamer. Meten is in dit geval ook weten dus 😉

tips grote kamerplant
De Strelitzia kan een behoorlijke snelle groeier zijn.
tips grote kamerplant

Potkeuze

Natuurlijk wil je niet alleen een plant die past in je interieur, maar ook een bijpassende plantenpot. Zeker bij een flinke kamerplant, maakt de pot ook een groot onderdeel uit van het geheel. Ga bij de keuze voor een plantenpot trouwens ook niet alleen op uiterlijk af. Zorg dat je grote nieuwe vriend voldoende ruimte heeft voor zijn wortels en het liefst meteen ook wat extra groeiruimte. Als je nog wat moeite hebt met de juiste hoeveelheid water bepalen, kun je overwegen voor een plant in hydrocultuur met watermeter te gaan. Anders is een plantenpot met een gat in de onderkant en een schotel ook altijd een goed idee.

5 makkelijke grote kamerplanten

Mijn tips voor makkelijk te verzorgen grote kamerplanten zijn:

Strelitzia

Al eerder genoemd, maar dit blijft een hele populaire kamerplant. De Strelitzia is een plaatje in elke interieurstijl en is redelijk makkelijk te verzorgen. Let er wel even op dat deze plant graag op een lichte standplaats staat.

Monstera Deliciosa

De Monstera oftwel gatenplant is naar mijn mening één van de makkelijkst te verzorgen planten die er is. Hiermee kun je weinig fout doen en hij doet het zelfs op een donkere plek in huis over het algemeen prima. Ideaal voor beginners!

Ficus op stam

Vooral de Ficus Lyrata op stam is momenteel erg populair. Ik heb zelf een andere ficus variant, maar wel eentje op stam. Het is een plant die ook goed in een meer minimalistisch en strak interieur past. Ze zijn vrij makkelijk in het onderhoud, maar worden ook veel geleverd in potten met hydrocultuur dus dat maakt het helemaal simpel.

Pachira Aquatica

De Pachira oftewel de geldboom is ook een plant die op stam wordt verkocht. Hij is vaak een stukje goedkoper dan de bovengenoemde Ficus en is makkelijk in de verzorging. Bij deze plant is het vooral zaak niet te frequent water te geven, maar als je water geeft in één keer een grote gift te geven. Qua standplaats is ie in mijn beleving vrij makkelijk en hij groeit makkelijk (maar is ook goed bij te snoeien als je hem wat meer binnen de perken wilt houden).

Areca palm

De Areca palm of goudpalm is ook een budgetvriendelijke grote kamerplant. Hij geeft meteen dat echte jungle gevoel en is makkelijk in de verzorging, zo lang je maar zorgt voor een plek met voldoende daglicht.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!