Klusjes in huis? Ik vind het leuk om dingen zelf aan te pakken. Ik ben absoluut geen volleerd klusser, maar ik vind het leuk om dingen te leren en probeer dingen graag altijd eerst zelf. Via Instagram krijg ik soms verbaasde reacties als ik laat zien dat ik zelf een lamp ophang, een wand van behang voorzie of schilderijen ophang. Vandaag dus mijn persoonlijke tips voor de beginnende klusser en een lijstje met gereedschap dat niet mag ontbreken in je gereedschapskist (die ik overigens niet eens heb haha).

Vertrouwen!

Allereerst wil ik je zeggen dat je echt meer zelf kunt dan je misschien denkt. Zeker wanneer ik reacties krijg van vrouwen die me vertellen dat ze moeten wachten tot hun man een schilderijtje ophangt, vind ik dat ergens zonde. Je kunt dat namelijk echt zelf, dat weet ik zeker! Dus als je zin hebt om dat te leren, gaat het je ook gewoon lukken. Veel van dit soort klusjes in huis zijn absoluut geen hogere wiskunde.

Bij veel klusjes kan ook eigenlijk niet zoveel misgaan. Natuurlijk moet je oppassen met gevaarlijke situaties zoals met elektra. Maar als je een behang lelijk aanbrengt, kun je prima opnieuw beginnen. Er is dan echt geen onherstelbare schade.

YouTube en Google zijn je vrienden

Bijna alles is tegenwoordig wel via Google te vinden. Dus ook de meeste klussen in huis. Op YouTube vind je ook een schat aan tutorials, waarbij een kind de was kan doen vervolgens. Ik ben dus absoluut geen enorm ervaren klusser, maar de meeste dingen kan ik hierdoor zelf. Klussen die je in mijn ervaring makkelijk zelf kunt zijn:

 • Muren, trap, deuren, meubels en keuken schilderen. (incl schuren, in de grondverf zetten, etc)
 • Behangen.
 • Dingen ophangen.
 • Lampen ophangen en aansluiten. En bijvoorbeeld ook het vervangen van een snoer of een vintage lampenkapje zelf voorzien van een snoer + fitting.

Inhoud gereedschapskist

Gereedschap

Als je wilt beginnen met klussen in huis is het natuurlijk zaak om ook het nodige gereedschap te kopen. Dus tijd voor een ritje naar de bouwmarkt of koop online gereedschap bij mastertools.nl. Als beginner heb je overigens echt geen enorm assortiment aan prijzig gereedschap nodig. Ik heb m’n eigen gereedschapskist (of eigenlijk het kastje waarin ik m’n gereedschap bewaar) over de jaren langzaam uitgebreid. Zo begon ik met een simpele schroefboormachine en kocht ik pas vorig jaar een goede boorhamer voor het zwaardere werk. Je merkt gaandeweg wat je nodig hebt.

Mijn lijstje voor een beginnende klusser zou er als volgt uitzien:

 • Standaard gereedschapssetje met o.a. hamer, nijptang, schroevendraaiers, etc. Kun je bij elke bouwmarkt wel kopen en ik heb pas later extra tangen enzo bijgekocht als ik die nodig had. Een bahco kan wel handig zijn, want deze is verstelbaar dus voor veel doeleinden te gebruiken. Hetzelfde geldt voor de combinatietang.
 • Rolmaat. Onmisbaar en heb je waarschijnlijk al.
 • Stanleymes.
 • Spanningzoeker. Mocht je eens een lampje op willen hangen, dan is deze fijn om te hebben.
 • Schroefboormachine. Voor simpele gaatjes in muren en meubels boren (let op als je net als wij een nieuwbouwhuis hebt, dat je hier in betonnen muren niet altijd genoeg aan hebt). Ook handig om snel schroeven ergens in te draaien (bijvoorbeeld in je nieuwe Ikea meubel). Let er even op dat je ook een set met boren en bitjes nodig hebt (deze moet je er soms los bijkopen en soms zit die erbij).
 • Leidingdetector. Ik weet dat er genoeg klussers zijn die deze niet hebben, maar ik vind deze echt onmisbaar. Het apparaatje dat ik heb was helemaal niet duur en ik gebruik hem altijd voordat ik een gat ga boren. Voorkomt vervelende ongelukjes 😉
 • Waterpas. Als je iets meer budget hebt, kun je ook nog een laser waterpas aanschaffen. Zeker als je een keer zin hebt om een heleboel schilderijen op te gaan hangen, is deze top.

Oh en vergeet een goede keukentrap niet. Liefst een stevige en eentje die hoog genoeg is, zodat je die in je hele huis en voor elk klusje kunt gebruiken.

Optioneel

 • Boorhamer. Deze heb ik zelf vorig jaar aangeschaft en dat had ik jaren eerder moeten doen. Als je ook plannen hebt om te boren in betonnen muren dan is dit eigenlijk wel een musthave. Ik gebruik hem om schilderijen op te hangen (zoals recent bij het maken van de gallery wall), maar ook bij het ophangen van plankjes en andere dingen. Hier maak je overigens ook al snel vrienden mee in je omgeving, want in mijn ervaring heeft lang niet iedereen dit apparaat en lenen mensen hem graag van je 😉
 • Tacker of nietmachine. Ik heb er eentje die volgens mij nog geen tientje kostte, maar hij is toch al geregeld van pas gekomen. Bijvoorbeeld om een doek in een schilderijlijst te nieten of om vilt op de wand aan te brengen.
 • Elektrische schroevendraaier. Ik kreeg dit apparaatje een keer tijdens een event en ik heb deze best wel vaak gebruikt sindsdien. Als je geregeld meubels in elkaar schroeft, is deze handig. Ook handzamer dan je normale schroefboormachine, waardoor hij ook onder onhandige hoeken gebruikt kan worden.

Extra tips voor beginnende klussers

Maak het jezelf makkelijk en schaf dingen aan die het klussen simpel maken. Zo heb ik dus een laser waterpas (die je aan de wand kunt ophangen) en een leidingdetector aangeschaft. Natuurlijk zijn het geen echt noodzakelijke apparaten, maar ze maken het klussen als beginner een stuk makkelijker. Investeer dus zeker in dit soort handigheidjes. Verder koop ik bijvoorbeeld vaak gewoon van die setjes schroeven + plugjes in de bouwmarkt. Natuurlijk kun je schroeven en pluggen los kopen en is dit goedkoper. Maar voor de beginner is het misschien net wat makkelijker om gewoon een kant-en-klaar setje schroeven met bijpassende pluggen te kopen. Op het zakje staat dan ook meteen welke boormaat je nodig hebt (dus het kan dan niet misgaan!).

Kleine investering, groots resultaat

Koop verder vooral genoeg van alles. De grootste frustratie tijdens het klussen is toch wel dat je iets nodig hebt, maar het niet in huis hebt. Ik had mezelf zo heel wat tripjes naar de bouwmarkt kunnen besparen. Ik heb dus altijd voldoende schroeven + pluggen in meerdere maten in huis, haakjes voor in de wand, kleefspijkers (komen soms ook van pas als je lichte dingen snel even wilt ophangen), kwasten en rollers in verschillende maten, schuurpapier, spijkers (met name betonspijkers om snel iets op te kunnen hangen), tape en voldoende mesjes voor je stanleymes. Als ik dan iets leuks vind in de kringloop kan ik het tenminste direct aan de wand hangen 😉

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!