fbpx

7 tips voor je vierkante meter moestuin

  • vierkante meter moestuin

Inmiddels hebben wij alweer een aantal jaar een vierkante meter moestuin in onze kleine achtertuin. Dit zijn hele simpele houten bakken van (je raad het al) 1 x 1 meter waar je een moestuin in kunt maken. We kunnen dit jaar behoorlijk goed oogsten uit onze kleine moestuin, dus ik vertel je vandaag graag mijn 7 tips voor een vierkante meter moestuin.

Planten

1. Kies de juiste plaats

Voordat je ook start met een vierkante meter moestuin, is het zaak om even goed na te denken over de plek van je moestuinbak. Deze moet namelijk op een plek komen waar voldoende zon komt en dan het liefst gedurende meer dan 6 uur per dag. Wij hebben een tuintje op het zuiden, dus hier was dat geen probleem. Verder vonden wij het handig om hem naast ons hek/schutting te zetten. Hier kun je namelijk ook makkelijk plantjes aan vast maken als ze wat groter worden. Ook is het handig om je moestuintje goed in het zicht te hebben, zodat je meteen kunt ingrijpen als je problemen signaleert. Ergens in een hoekje weggestopt, kijk je er toch net wat minder vaak naar om.

2. Plaats anti-worteldoek onder je moestuinbak

In het geval van een moestuinbak is het handig om anti-worteldoek op de grond te plaatsen en daar je moestuinbak op te zetten. Dit voorkomt dat er onkruid van onderaf je moestuin in groeit. Meestal wordt dit bijgeleverd bij aankoop van je vierkante meter moestuin.

3. Investeer in goede potgrond

Waarschijnlijk wil je je moestuin meerdere jaren gaan gebruiken. Om die reden is het slim om te investeren in goede potgrond, het liefst speciaal voor de moestuin (ik heb deze van Pokon gebruikt). Dit kost een stuk meer dan gewone tuinaarde, maar is het naar mijn mening wel waard. Ik vul de grond elk jaar een beetje bij en zorg dat ik de moestuin daarnaast regelmatig van speciale voeding voorzie.

4. Reserveer 1 of 2 vakken voor bloemen

Bijen zijn belangrijk voor je moestuin, want zij zorgen voor de bestuiving. Het is dus slim én leuk om ook 1 of 2 vakken in je moestuinbak te reserveren voor bloemen. Wij hebben zelf sowieso veel bloemen voor onze knuffelbijen in de tuin. Heel erg leuk om de bijtjes bezig te zien.

5. Pas op met woekerende planten

Een aantal planten voor je moestuin kunnen behoorlijk woekeren heb ik uitgevonden. Deze zijn dus niet zo handig in je moestuinbak, want ze begeven zich al gauw buiten de beoogde vakken. Munt en rucola zijn hier bekende voorbeelden van, maar ik merk dit jaar dat mijn frambozen zich ook het liefst door de hele moestuinbak verplaatsen. Zet dit soort planten dus liever in een aparte bak.

vierkante meter moestuin
vierkante meter moestuin
vierkante meter moestuin

6. Kies geen grote – of diep groeiende groenten

Je moestuinbak heeft natuurlijk beperkte ruimte, dus houd hier rekening mee bij het maken van je keuzes voor gewassen. Het eerste jaar hadden wij bijvoorbeeld komkommer, die uiteindelijk zelfs buiten het tuinhek hing… Niet heel praktisch. Ook groenten die de diepte in groeien, werken niet. Dus de meeste soorten peen kun je beter niet kiezen. Kleinere worteltjes of radijsjes zijn wel een optie.

7. Heb geduld of koop kant-en-klare plantjes

In het eerste jaar zijn wij vooral aan het zaaien geweest (je kent vast de Moestuintjes van de AH nog wel). Dit werkt, maar schiet niet enorm op. Vorig jaar hebben we dus besloten om een aantal kant-en-klare biologische kruiden te kopen voor onze moestuin. Hier kun je dan ook meteen van oogsten. Andere plantjes krijgen we bijvoorbeeld weer van onze buurvrouw die een grote moestuin heeft. Zo hebben we dit jaar aardbeien van plantjes die we vorig jaar van haar hebben gekregen. Ook de frambozen stekjes die we vorig jaar van de buurvrouw kregen, groeien als kool en ik heb afgelopen week de eerste frambozen gespot!

Ook een vierkante meter moestuinbak in je tuin? Je bestelt ze online al voor nog geen 20 euro en je hebt er jaren plezier van. Heb je een smal balkon? Dan kun je ook gaan voor een moestuinbak van een halve vierkante meter.

styled by sabine signature
2019-06-24T17:10:05+01:0026-06-2019|Planten|1 Comment

One Comment

  1. Marie de Jonge 7 november 2019 at 14:01 - Reply

    Bedankt voor het delen van de handige tips voor mijn moestuin! Ik heb er altijd een gehad in mijn vorige huis en wil er ook een maken in mijn nieuwe kleinere tuin. Ik moet alleen nog even kijken welke plaats het meest geschikt is. De ondergrond is een stuk droger en zal wellicht wat extra zand nodig hebben.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Sony A7 II met 24-70 mm f2.8
Nieuwe camera: de Sony A7 II met 24-70 mm f2.8 GM en 50 mm f1.8 lens

Toen m'n oude camera kuren begon te vertonen, werd het tijd voor een nieuwe. Ik vertelde je recent al hoe...

Sluiten