Sinds enige tijd verkoop ik graag mijn kleding op Vinted en ik heb hier op Instagram ook meermaals over gepost. Ik kreeg daarop veel vragen of ik tips heb voor het verkopen van kleding op Vinted. Dat heb ik zeker! In de maand december verkocht ik voor ruim €1250 aan kleding via dit platform en ik heb inmiddels dus best wat ervaring. Dit zijn mijn tips voor een succesvolle verkoop via Vinted.

Fotografie

Mijn belangrijkste tip is om je eerst goed te focussen op de fotografie van je tweedehands kleding. Dit maakt echt het verschil! Goede en aansprekende fotografie kan een potentiële koper echt over de streep trekken heb ik gemerkt. Ik maak mijn foto’s altijd gewoon met mijn telefoon. De meeste hedendaagse telefoons zijn daar namelijk prima geschikt voor. Een aantal belangrijke punten:

Fotografeer bij daglicht

Een inkopper, maar ik zie nog vaak genoeg advertenties voorbijkomen waarbij de foto’s zo donker zijn dat je het kledingstuk amper goed kunt beoordelen. Daglicht zorgt ervoor dat de foto’s duidelijk worden en dat een koper goed kan zien wat de kleuren zijn van een kledingstuk. Kijk ook even naar de locatie in huis waar je je foto’s maakt. Op sommige plekken (met name aan de noordkant van je woning) zul je merken dat je foto’s sneller een blauwe gloed krijgen. Ik vind dit nooit zo mooi, dus fotografeer liever aan de zuidkant van onze woning om wat meer warmte in de foto te krijgen. Dit kun je overigens achteraf ook corrigeren (bijvoorbeeld met Lightroom), maar dat vind ik teveel moeite.

Fotografeer op een mooie plek

Je hoeft echt geen hele fotostudio na te bouwen, maar een beetje een leuke achtergrond helpt zeker. Ik hang al mijn kledingstukken op aan een hanger tegen een wand met heel leuk behang. Zo ziet m’n Vinted account er ook meteen gezellig uit en creëer je een eenheid. Een plantje op de achtergrond kan het ook goed doen. Zorg in elk geval dat er geen rommel te zien is. Dit leidt af en maakt je foto’s een stuk minder aantrekkelijk.

Maak veel foto’s

De foto’s verkopen je kledingstuk over het algemeen, dus maak er het liefst minimaal 5. De voor- en achterkant van een kledingstuk in z’n geheel (aan een hanger), details zoals sluitingen en zakken, close-ups waarbij je de stof en kleur goed ziet, foto’s van de labels en extra foto’s van eventuele mankementen. Ik heb gemerkt dat het helemaal niet erg is als er iets is met een kledingstuk. Denk aan een missende knoop of een losse naad. Maar zet dit wel duidelijk op de foto, zodat een koper weet waar ie aan toe is.

Vergeet de aanfoto’s niet!

Ja, hier ging ik in het begin “de fout” mee in. Potentiële kopers willen heel graag aanfoto’s zien! Ik maak ze nu dus maar meteen bij elk kledingstuk. Het kost je wat meer tijd, maar bespaart je in the end een hoop tijd en je verkoopt er significant beter door. Je hoeft overigens je hoofd echt niet op de foto te zetten. Het gaat er vooral om dat een koper kan zien hoe een kledingstuk valt. Als je tijd over hebt, kun je het kledingstuk zelfs extra leuk combineren om de verkoop nog meer een boost te geven.

tips verkopen Vinted

Tekst in je advertentie

Hoewel ik erbij blijf dat de foto’s echt het belangrijkste onderdeel zijn van je advertentie, kun je met de tekst ook veel bijdragen aan een succesvolle verkoop van je tweedehands kleding via Vinted. Omschrijf je artikel zo uitgebreid mogelijk en gebruik hierbij potentiële zoektermen. Noem het merk, de maat, de kleur, de stofsoort/materiaal en geef eventueel tips hoe je het kunt dragen. Ik vind het zelf vrij vervelend als mensen in hun advertentie allemaal aanvullende merken gaan noemen om maar beter vindbaar te zijn, dus ik zou dit niet aanraden. Als ik zelf op het merk Free People zoek, word ik niet echt enthousiast van alle advertenties van mensen die kleding van andere merken ook van de tekst Free People voorzien om maar beter gevonden te worden.

Wat ik wel doe, is meerdere termen gebruiken om het artikel te omschrijven. Dus een blazer is ook een jasje of jacket. En velours omschrijf ik verder ook nog als velvet en fluweel. Verder voeg ik wat info toe als “dit jasje sluit met knoopjes en heeft twee steekzakken en een binnenzak”.

Een compleet stappenplan voor het opstellen van je advertentie én mijn allerbeste verkooptactieken? Koop dan nu mijn e-book Succesvol Verkopen op Vinted! In deze 45 pagina’s tellende gids vertel ik je al mijn tips & tricks en leer je hoe je geld verdient met jouw Vinted advertenties. Nu tijdelijk voor de introductie-aanbieding van slechts 4,99 (normaal €7,99).

tips succesvol verkopen op Vinted e-book

Afmetingen vermelden

Misschien vervelend, maar je zult merken dat heel veel potentiële kopers de afmetingen van een kledingstuk willen weten. Voor vintage items zet ik standaard afmetingen erbij. In elk geval de oksel-oksel afmeting en de lengte. Vaak zet ik er dan ook bij “dit item heeft geen maatlabel, maar geschat is het een maat M”. Door middel van de afmetingen en de aanfoto kunnen kopers dan vaak wel zien of het gaat passen.

Zelf vind ik het vermelden van afmetingen bij een gewoon Zara shirtje niet echt veel bijdragen, maar als je volledig wilt zijn kun je dit doen.

Prijzen bepalen

Ik houd zelf de prijzen vaak laag, tenzij het om een bijzonder item gaat. Recent wilde ik gewoon heel graag m’n stapels ongedragen kleding opruimen en heb ik dus heel veel voor kleine prijzen aangeboden. Dit werkt ontzettend goed. Ik merk daarbij dat ik het meeste verkoop als het er net opstaat. Het is dus slim om meteen voor een scherpe prijs te kiezen, in plaats van eerst een hogere prijs te vragen om dat te proberen. Vaak verkoop ik het item dan later namelijk niet meer.

Tweedehands kleding van “fast fashion” ketens als Zara en H&M heeft gewoon weinig waarde en je zult zelf ook zien dat dit heel goedkoop wordt aangeboden. Wil je gewoon lekker opruimen en je kleding een tweede leven geven? Zet dan niet te hoog in en ga op ongeveer 1/3 van de nieuwprijs zitten als het in goede staat is (sommige dingen nog lager). Kijk ook gerust eerst even wat de rest vraagt als je er niet uitkomt.

Onderhandelen

Ik was in het begin redelijk verbaasd over hoe laag de biedingen zijn die mensen uitbrengen. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Als het echt laag is, gewoon afwijzen. Vaak deed ik wel een bod terug, waarbij ik de prijs bijvoorbeeld met 10-15% verder verlaag (afhankelijk van wat het is natuurlijk). Zo verkocht ik toch vaak nog wel wat.

Je kunt verder een melding krijgen als mensen je item aan hun favorieten hebben toegevoegd. In het begin stuurde ik ze dan nog weleens een lager bod, maar ik heb gemerkt dat dit nooit tot wat leidt. Ik bespaar mezelf die moeite dus sindsdien.

Bundelkorting

Bij Vinted kun je verder nog kiezen om een bundelkorting aan te bieden. Mensen krijgen dan een bepaald percentage korting wanneer ze meerdere items bij je aanschaffen. In mijn ervaring werkt dit heel goed! Ik heb meermaals 5-6 kledingstukken tegelijk verkocht op deze manier. Zeker als je veel advertenties hebt, kom je zo sneller van je kleding af. Ik bied dan ook een flinke korting (tot 40%) aan als mensen meerdere items aanschaffen. Scheelt mij namelijk ook weer vaker naar pakketpunten rijden.

Overige tips

Reviews geven en ontvangen

Ik koop zelf graag bij mensen met veel positieve reviews en sla mensen met negatieve reviews liever over. Dit werkt andersom natuurlijk ook zo. Hoe meer goede reviews je verzamelt, hoe eerder mensen waarschijnlijk bij je zullen kopen. Ik laat zelf ook altijd reviews achter bij kopers en verkopers. Probeer dus altijd om de communicatie goed te houden, informeer mensen over wanneer je iets verzendt (ik doe dit meestal max de volgende dag al) en zorg dat alle kleding netjes is en goed verpakt. Zo heb ik inmiddels meer dan 100 vijfsterren reviews verzamelen en dat geeft potentiële kopers denk ik ook een goed gevoel.

Aanbieders voor verzending

Op Vinted kun je kiezen voor best wat verschillende aanbieders voor de verzending. Als het kan, zou ik gewoon zoveel mogelijk opties aanbieden. Ik heb er slechts eentje uitstaan, omdat die hier geen pakketpunt in de buurt hebben. Inmiddels heb ik bij ons in de buurt ook een zogenaamde Parcels winkel ontdekt, die bijna elke verzendmethode kunnen verzorgen. Alleen voor Homerr moet ik dan nog naar een ander punt. Zorg trouwens wel dat je een printer hebt, want bijna bij elke methode moet je een label printen.

De vakantiemodus

Even geen tijd om pakketten te verzenden of ben je op vakantie? Vergeet dan niet om de vakantiemodus aan te zetten. Zo worden je producten tijdelijk verborgen en kunnen mensen niks bij je kopen.

Hopelijk heb je iets aan mijn ervaring en tips! Ik vind Vinted een fijn platform om tweedehands kleding te kopen en verkopen. Heb je nog toevoegingen? Laat gerust een reactie achter.

Het Vinted e-book vol verkoop tips

Nog meer lezen? Als Vinted expert ben ik meermaals op radio en televisie geweest met mijn verkooptips. Op veler verzoek heb ik al mijn beste tips nu gebundeld in een complete gids. Dit e-book is nu beschikbaar voor de speciale introductieprijs van 4,99 euro. In dit 45 pagina’s tellende boek neem ik je mee in mijn stappenplan voor het opstellen van een succesvolle advertentie. Ik geef je mijn tips voor de beste fotografie (gewoon met je telefoon!) en laat je de meest efficiënte workflow zien bij het fotograferen van items. Verder deel ik al mijn verkooptechnieken, neem ik je mee in mijn tactieken bij het bepalen van prijzen en vertel ik je hoe je je Vinted advertenties zo efficiënt mogelijk inzet. Start dus in 2024 met geld verdienen via Vinted en ga aan de slag met het e-book Succesvol Verkopen op Vinted! Je shopt hem direct online en kunt de gids na betaling direct downloaden.

tips succesvol verkopen op Vinted e-book

Lees ook mijn andere Vinted blogs met tips voor het kopen van de mooiste items op Vinted en mijn blog vol met tips voor de beste zoektermen op Vinted.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!