Recent stond ik weer eens op een tweedehands markt met een berg spullen van zolder. Ik vind het altijd enorm leuk om zo mijn items een tweede leven te geven en er zelf nog een leuk bedrag aan over te houden. Of je nou op de IJhallen gaat staan of juist een kleine dorpsmarkt; ik heb een aantal tips voor je!

1. Richt je kraam of plek in

Op de ene markt kun je een kraam huren, op de andere alleen een plek op de grond. Voor beiden geldt dat het goed inrichten hiervan een positieve boost kan geven aan je verkoopjes. Mijn tips per soort plek:

  • Kraam: een kraam heeft mijn voorkeur, omdat het hoger is en de spullen dus meer in het zicht staan van potentiële klanten. Begin met een gezellig kleedje in een leuke tint. Ook een grote schapenvacht is een toffe ondergrond en laat je items er een stuk beter uitzien dan op een kale marktkraam. Kun je een bovenbalk erbij huren? Doe dat dan, zodat je kleding en andere items kunt ophangen. Zo maak je ideaal gebruik van de ruimte op je kraam. Geen bovenbalk? Je kunt overwegen om zelf een tafelklem mee te nemen om dingen aan op te hangen.
  • Grondplaats: hier heb je uiteraard ook kleedjes of vachten nodig om alles gezellig aan te kleden. Een oud vloerkleed is ook een leuk idee! Heb je veel kleding? Kijk dan of je misschien een kledingrek kwijt kunt. Dit nodigt veel meer uit tot shoppen dan bergen kleding op de grond. Zelf een klaptafeltje of rekje meenemen is ook een handig idee.

2. Houd de prijzen laag

De mensen op de markt die aan het eind van de dag nog met veel spullen stonden, waren de mensen die naar mijn mening veel te veel geld vroegen voor hun items. Zelfs ergens in de middag zakten zij niet met de prijzen. Een vrouw tegenover ons rekende bijvoorbeeld 15 euro voor een blouse. Verschillende potentiële kopers pakten de blouse, bekeken hem uitgebreid, maar iedereen hing hem terug bij het horen van de prijs van 15 euro. Houd er rekening mee dat mensen komen voor een koopje en vraag dus kleine prijsjes. Wij zien het echt als een kans om de zolder lekker op te ruimen en gaan voor een dagopbrengst waar we een keertje van uit eten kunnen. Dit keer deden we bijvoorbeeld “alles voor 1 euro per stuk”. Dit trekt enorm veel klanten en doordat we veel verkopen, hebben we alsnog een leuk totaalbedrag.

3. Stem je aanbod af op het publiek

Hier had ik zelf niet helemaal goed over nagedacht afgelopen keer. Ik had veel kleding te koop van mezelf, alles in maat XS of 34. De dorpsmarkt werd echter vooral bezocht door wat oudere mensen, die punt 1 niet in m’n kleding pasten en punt 2 een iets andere smaak hadden. Kleding liep dus helemaal niet zo lekker, terwijl ik naar mijn idee hele leuke items te koop had. Bij de IJhallen zie je bijvoorbeeld ook weer wat jonger publiek, die mijn kleding vast wel hadden kunnen waarderen. Wat wel goed liep in het dorp? Interieur! Al m’n woonaccessoires vlogen van de kraam af. Verder verkochten we veel boeken (met name kookboeken), kerstlichtjes (tijd van het jaar denk ik) en servies.

4. Regel wisselgeld en tasjes

Vergeet niet om de weken voordat je naar de markt gaat alvast wat kleingeld te verzamelen. Mensen betalen toch vaak met briefgeld en dan moet je natuurlijk wel wisselgeld terug hebben. Ook viel het me op hoeveel mensen om een tasje vroegen. Handig dus om wat oude tasjes hiervoor mee te nemen en ook een tweede leven te geven.

5. Wees vrolijk en maak een praatje!

Als laatste tip: doe vrolijk en gezellig tegen potentiële klanten! Ik merkte zelf dat ik helemaal geen zin had om iets te kopen bij mensen die op een stoeltje een beetje nors voor zich uitkijken achter hun kraam. Op een vriendelijk “goedemorgen” kwam vervolgens ook weinig respons. Nou, dan heb ik al geen zin meer om wat bij je te kopen. Ik zet dus achter m’n eigen kraam altijd in op vriendelijkheid en gezelligheid. Even de mensen begroeten, een praatje maken en zo verkoop je volgens mij veel meer. En zo niet, dan heb je alsnog zelf een hele gezellige dag.

styled by sabine signature